V hre zástupcovia polovice klubov

V hre zástupcovia polovice klubov

Rozhodnite, kto bol Hráčom mesiaca v záverečných jesenných kolách Fortuna ligy.

Bývalý líder dunajskostredskej ofenzívy Erik Pačinda a dvaja mladí útočníci Tomáš Vestenický z Nitry a Róbert Boženík zo Žiliny – to sú doterajší víťazi ankety Hráč mesiaca vo Fortuna lige 2018/19. Už na začiatku hlasovania o tom, kto bol v našej lige najlepší v troch novembrových a dvoch decembrových kolách je isté, že k nim pribudne štvrté meno.

Najpočetnejšie zastúpenie medzi jedenástkou finalistov majú dva vedúce kluby tabuľky Slovan a DAC. Bratislavčania zakončili jeseň vo veľkom štýle. Z piatich zápasov štyri vyhrali, jeden remizovali a nastrieľali v nich až 17 gólov. Na základe oficiálnych štatistík sa do užšieho výberu kandidátov na titul Hráč mesiaca dostali nielen najlepší strelec a najproduktívnejší hráč Fortuna ligy Andraž Šporar a líder v počte gólových prihrávok Moha, ale aj obrancovia Vasil Božikov a Mitch Apau. Dunajskú Stredu reprezentujú v boji o trofej brankár Martin Jedlička, ktorý si v hodnotenom období štyrikrát udržal čisté konto a jediné dva góly inkasoval pri remíze v Žiline, desaťgólový strelec a čerstvý víťaz ankety Gól mesiaca Vakoun Bayo, ako aj stredopoliar Christián Herc. Slovenského reprezentanta do 21 rokov spolu s brankárom Nitry Lukášom Hroššom posunuli do hlasovania divoké karty Milana Lešického. „Divokú kartu za mesiace november a december dávam dvom hráčom, ktorí sa nenápadne, ale veľkou mierou pričinili o veľmi dobré jesenné umiestnenie svojich klubov. Brankár Nitry Lukáš Hroššo v dôležitých zápasových momentoch vychytal čisté gólové šance súperov. V súčte, a najmä v závere jesene, je to množstvo bodov. Druhú divokú kartu dávam Christiánovi Hercovi z Dunajskej Stredy. Jeho výkonnosť rástla zo zápasu na zápas a vrcholila koncom jesennej časti sezóny. Ako tvorivý hráč má veľkú zásluhu na umiestnení svojho klubu,“ hodnotí výkony oboch opôr svojich mužstiev Milan Lešický.

Práve Lukáš Hroššo už vie, ako chutí triumf v ankete Hráč mesiaca. Vyhral ju v úvode minulej sezóny, keď Nitra ako nováčik Fortuna ligy štyri kolá dokonca viedla tabuľku. Ďalším futbalistom so šancou na svoje druhé prvenstvo je Michal Škvarka. Žilinský stredopoliar už má v zbierke trofej z apríla 2017 a bez šance určite nie je ani teraz. V piatich dueloch dva góly strelil, na ďalších päť prihral a v novembri a decembri tak bol absolútne najproduktívnejším hráčom našej ligy.

Najlepšími strelcami v tomto období boli štyria štvorgóloví hráči. Popri Andražovi Šporarovi práve dvaja z nich dopĺňajú zostavu finalistov ankety. Možno prekvapujúco produktívny bol obranca Senica Roberto Dias. Skóroval pri víťazstvách nad Zlatými Moravcami (3:0) i Podbrezovou (4:2), dokonca dvakrát sa presadil doma proti Michalovciam, no prehru 2:4 neodvrátil. Aj tak je s piatimi presnými zásahmi najlepším zakončovateľom Záhorákov. To isté platí aj o útočníkovi Trnavy Kubilayovi Yilmazovi. Trafil do čierneho proti Nitre, Ružomberku, dvakrát v stretnutí s Trenčínom a ako bonus pridal víťazný gól v zápase Európskej ligy s Fenerbahce.

Svojho favorita môžete podporiť na stránke https://hracmesiaca.zoznam.sk/. Na základe výsledkov hlasovania fanúšikov získajú hráči od 11 po 1 bod. Súbežne s týmto hlasovaním sa k slovu dostane aj odborná porota. Každý z jej členov má pre svoju najlepšiu trojicu k dispozícii päť, tri a jeden bod. Po sčítaní bodov od fanúšikov a odbornej poroty spoznáme Hráča mesiaca.

   

Anketu Hráč mesiaca prináša partner Azinc ArkoBiotics od S&D Pharma SK.