V Jedenástke talentov s najväčším zastúpením Žilina, DAC a Nitra

V Jedenástke talentov s najväčším zastúpením Žilina, DAC a Nitra

Z plejády šikovných mladých futbalistov v našej lige vyzdvihuje analytik Martin Mikulič po jesennej časti dvoch - Róberta Boženíka a Dominika Greifa.

Po ideálnej zostave jesennej časti Fortuna ligy poznáme aj zloženie Jedenástky talentov. Do tohto tímu sa mohli dostať futbalisti narodení v roku 1996 a mladší, teda takí, ktorí v aktuálnom cykle môžu reprezentovať svoju krajinu v kategórii do 21 rokov. Nominácia sa zrodila rovnako ako v prípade jedenástky bez vekového obmedzenia. Miesto vo výbere získali hráči, ktorí nazbierali najviac bodov na základe oficiálnych štatistík zo všetkých dosiaľ odohraných zápasov. Na niektorých postoch však bol výrazne väčší pretlak silných kandidátov ako na iných, preto napríklad Tomáš Vestenický zaujal post krídelného hráča, hoci v drese Nitry nastupuje predovšetkým ako klasický útočník.

Jedenástka talentov jesennej časti Fortuna ligy je prešpikovaná menami, ktoré by v budúcnosti mohli hájiť farby Slovenska aj na najvyššej medzinárodnej úrovni. Dve z nich, a to talenty, ktoré zaujali absolútne najviac, vyzdvihol ambasádor Fortuna ligy, videoanalytik a bývalý výborný útočník Martin Mikulič: „Nie je jednoduché vybrať konkrétneho hráča, zvlášť z rozličných pozícií, ale rád by som predsa len vyzdvihol dvojicu Dominik Greif, Róbert Boženík. Žilinský strelec Boženík má výbornú postavu, ktorú využíva pri hre, keď je otočený chrbtom k bráne súpera. Málokto ho odtlačí v osobných súbojoch, má dobrý výber miesta a je pokojný pri premieňaní šancí. Greif zasa pôsobí flegmatickým dojmom. Hoci ho súperi počas jesene veľmi nezamestnávali, keď sa už vyskytla nebezpečná situácia, vyriešil ju s pokojom Angličana.“

V najlepšej jedenástke talentovaných hráčov sú už aj futbalisti, ktorí by sa mohli pobiť o miesto v celkovej Jedenástke jesene. Vyšlo to jednému z nich - útočníkovi Dunajskej Stredy Vakounovi Bayovi. „Keďže Fortuna liga sa stále viac omladzuje, sú aj tu hráči, ktorí môžu byť veľmi vysoko v celkovom hodnotení. Spomínal som Boženíka, pridávam Baya z DAC, ktorý potrebuje zlepšiť zakončenie a môže sa porovnávať s európskymi kanoniermi. Rovnako šikovný je Taiwo a Káčer vyzerá, ako keby hral v lige už desať rokov. Všetci dokazujú, že na to majú aj medzi skúsenejšími hráčmi,“ poznamenal Martin Mikulič.

Naopak, keby mohol, rád by jedenástku rozšíril o ďalších hráčov, ktorí si to zaslúžia: „Trnavčan Matej Oravec dokázal v mnohých zápasoch, a to fortunaligových aj euróskych, že patrí medzi špičku a potenciál vidím aj v mladom Dávidovi Strelcovi zo Slovana, hoci ten zatiaľ toľko priestoru nedostal a ešte len ukáže, čo v ňom je.“

Talenty v našom výbere sú zo štyroch klubov - Slovana, Žiliny, Dunajskej Stredy a Nitry. Znamená to, že práve toto kvarteto pracuje s mladými hráčmi najlepšie? „Nitra a Žilina dlhodobo kvalitne pracujú s mládežou a darí sa im prechod hráčov z dorasteneckých kategórií medzi seniorov. DAC s vybudovaním top akadémie s infraštruktúrou, ktorú mu môže závidieť nejeden európsky klub, ešte len ukáže, ako to s mladými hráčmi vie robiť. Teraz je rad na tréneroch a metodikoch klubu,“ myslí si Martin Mikulič. Úplne z iného súdka je to v Slovane. „Klub až doteraz nejavil záujem o svojich odchovancov. Dobrým signálom je však zazmluvnenie štyroch mladých hráčov, ktoré napovedá, že aj Slovan túži mať väčšie zastúpenie svojich odchovancov v áčku a že súčasná situácia možno trápi vedenie klubu. Slovan je veľmi ambiciózny, ale jedna stránka je  ambicióznosť a druhá zas patriotizmus. Nebojím sa však o prácu s mladými v klube, majú tam kvalitných trénerov ako je napríklad Vladimír Gála a je už iba na kompetentných, či mladých hráčov zapracujú do prvého mužstva,“ dodal jeden z ambasádorov Fortuna ligy.