Podhorin: Miňo si zaslúži rešpekt

Podhorin: Miňo si zaslúži rešpekt

S obrancom FC Nitra Oliverom Podhorinom o súčasnej situácii, ale aj o výzvach, ktoré pred ním stoja.

Nežijeme práve ideálnu dobu. Vo svete, ktorý naplno zasiahol koronavírus, trpia nielen chorí. Mnoho ľudí nemôže naplno vykonávať svoju prácu, čo platí aj o športovcoch. Šíriace sa ochorenie COVID-19 v Európe vystavilo „stopku“ aj pre Fortuna ligu. Kluby prišli o značnú časť príjmov, no mnohé sa snažia pomôcť si prostredníctvom vlastných projektov v neľahkej situácii. Po Spartaku Trnava, Slovane Bratislava a Zlatých Moravciach prišiel s iniciatívou vypredať virtuálny zápas aj klub FC Nitra. „Sme mimoriadne vďační za každú predanú vstupenku,“ povedal v rozhovore pre našu ligu obranca mužstva spod Zobora Oliver Podhorin (27), ktorý ocenil aj to, že odchovanec klubu – v súčasnosti reprezentant a krídelník PAOK-u Solún Miroslav Stoch – podporil svoj materský tím kúpou 400 vstupeniek.

Klub FC Nitra prišiel s iniciatívou usporiadať virtuálny zápas a takto zarobiť peniaze na jeho chod. Ako vnímate túto myšlienku? 

Každá finančná injekcia v tejto neľahkej situácii určite  pomôže, a preto som tejto myšlienke naklonený. Verím, že nápad bude mať úspech. Športové kluby žijú aj z predaja vstupeniek a ten momentálne nie je možný, preto aj virtuálna forma a akýkoľvek obnos peňazí určite pomôžu. Za celý klub môžem povedať, že sme za každú predanú vstupenku v tomto náročnom období mimoriadne vďační. 

Vypredáva sa virtuálny duel Pohára UEFA z roku 1989 proti 1. FC Kolín (0:1). Ako vnímate tento historický súboj pre FC Nitra? 

Je to história, ktorú si ľudia veľmi radi pripomínajú. Na takéto veľké zápasy sa nezabúda a verím že Nitra ich ešte zažije niekoľko. 

Čo hovoríte na to, že do Nitry zavítali hráči ako brankár Illgner či útočník Littbarski? Bolo by asi krásne zažiť niečo také aj teraz… 

To rozhodne súhlasím. Hráči takéhoto kalibru sú lákadlo pre každého futbalového nadšenca. Dúfam, že história sa ešte zopakuje a ľudia si prídu pozrieť futbalové osobnosti, ale najmä tie vo farbách Nitry. 

Proti Kolínu si teda zahráte virtuálne. Keby ste mali možnosť zažiť súboj s bundesligistom priamo na ihrisku, bol by to jeden zo splnených snov?

Samozrejme, že áno. Som veľmi vďačný, že pár zápasov proti bundesligovym tímom som mal možnosť skúsiť na vlastnej koži. Boli to síce tímy z rakúskej Bundesligy ako Austria a Rapid Viedeň alebo RB Salzburg, no nemecká Bundesliga je ešte väčšie lákadlom a určite by to boli nezabudnuteľné zážitky.

Veríte, že fanúšikovia, ktorých veľa nechodilo na ligové zápasy, teraz o to viac pomôžu klubu a štadión naozaj vypredajú? 

Plne si uvedomujeme, že momentálne nie sme jediní, ktorí prežívajú neľahké časy. Zamestnanci a podnikatelia zažívajú náročnú situáciu, preto sa nikto na nikoho nespolieha a ani nevyžaduje enormné finančné dary. Každá pomoc je citeľná, preto za každú predanú vstupenku vopred ďakujeme. 

Miroslav Stoch už zakúpil 400 vstupeniek. Čo vravíte na gesto dnes najznámejšieho odchovanca klubu? 

Je sympatické, že aj takýto hráči nezabúdajú na svoj materský klub a podajú mu pomocnú ruku. Miňo si zaslúži všetok rešpekt. 

BRANKÁR AKO SUSED? VEĽKÁ VÝHODA 

Akým spôsobom sa udržiavate individuálne v kondícii? 

Tréneri nám od začiatku pripravujú individuálne plány, ktoré dodržiavame. Sú zamerané najmä na kondíciu, rýchlosť a silu. Každý sa snaží si tieto plány spestriť podľa svojich možnosti. 

Ste v kontakte aj so spoluhráčmi? Stretávate sa? 

So spoluhráčmi sme v pravidelnom kontakte cez sociálne siete alebo cez skupinové správy. Zaujímame sa, či je každý zdravý a ako sa vyvíja momentálna situácia. V Nitre bývame na jednom sídlisku viacerí spoluhráči, okrem mňa trebárs aj Michal Faško a David Šípoš. Spoločne chodíme trénovať a snažíme sa spestriť si tieto dni bez futbalu. Samozrejme, všetko v rámci bezpečnostných hygienických opatrení. 

Aké prvky do tréningu zapájate, aby vás to bavilo? 

Navrhujeme si rôzne súťaže o drobnosti, ale keďže sme všetci mimoriadne súťaživí, o zábavu je postarané. Výhoda je, že aj Dávid Šípoš je môj sused, takže nestrieľame na prázdnu bránku. 

V Nitre sa uchytil teqball. Patríte medzi jeho fanúšikov a ak áno, čo sa vám na ňom páči a ako vám táto hra s tzv. zakriveným pingpongovým stolom ide?

Musím sa priznať, že som teqballu nevenoval počas sezóny takmer žiadnu pozornosť, ale momentálne ma to začalo nesmierne baviť a je to pravidelná súčasť nášho tréningového procesu. 

Teqball je výborný na zlepšenie techniky a prvého dotyku. Veríte, že táto doba sa rýchle skončí a že sa liga dohrá? 

Názory na túto tému sú rôzne, no ja som prirodzený optimista, a preto verím v rýchly koniec tohto stavu a obnovenie bežného života.

PRESTÁVKU VYUŽIL AJ NA JAZDU NA KONI 

Dôležité je udržiavať sa na úrovni nielen kondične, ale aj mentálne. Akým spôsobom si vy čistíte myseľ od negatívnych informácií? 

V tomto smere mám veľkú výhodu, že môj svokor Miroslav Mackulín je zároveň aj mentálny tréner. Ak cítim potrebu, je veľmi jednoduché zodvihnúť telefón a porozprávať sa. V Nitre nám počas sezóny bola umožnená aj spolupráca s mentálnym trénerom Lukášom Piperekom. Hlavná téma bola pozitívne myslenie, ktoré sa nám do týchto dní zíde. 

Akým koníčkom sa teraz venujete vo voľnom čase? 

Okrem individuálnych tréningov sa snažím tráviť veľa času v prírode s manželkou a naším psom. S Dávidom Šípošom sme si boli dokonca zajazdiť na koňoch. Spoznávame aj okolitú prírodu a rôzne zaujímavosti. 

Je o vás známe, že sa v budúcnosti chcete venovať grafickému dizajnu. 

Prečo práve tento smer a čo vás na ňom láka? Odmalička má bavili kreslenie a návrhy loga.  Keďže by som chcel do budúcna robiť niečo, čo by má skutočne napĺňalo, skúsim sa zdokonaľovať, aby som sa neskôr mohol uplatniť v tejto oblasti.

Ako sa grafickému dizajnu venujete dnes a koľko času odovzdávate tejto záľube? 

Momentálne mám na to čas, takže sa snažím si každý deň čosi naštudovať. Aktuálne je ale moja priorita futbal a verím, že mi zdravie dovolí, aby ešte ďalšie roky bol, no, samozrejme, rozmýšľam aj nad životom po futbale. 

Veríte, že po aktívnej kariére vás bude živiť práve grafický dizajn? 

Bol by to ideálny scenár, no na podobný predpoklad je ešte skoro a bude to záležať na mojej šikovnosti. 

Nepatríte medzi typy, ktoré chcú pri futbale zotrvať navždy? Trénerstvo alebo manažment vo vašom prípade nehrozí? 

Nikdy nehovor nikdy, no momentálne sa ako tréner nevidím. Možno mi ale budúcnosť ponúkne nejakú zaujímavú príležitosť aj v tejto sfére, takže si nechávam otvorené aj tieto možnosti.

NEPOCHYBUJE O ZÁCHRANE 

Pozastavenie ligy prišlo v čase, keď sa v Nitre s príchodom ukrajinských investorov naštartovali nové veci. Škrie to o to viac? 

Trošku áno. Boli sme dobre rozbehnutí, no ja v tento tím verím naďalej a myslím si, že môže ukázať ešte veľké veci. Uvidíme, či bude príležitosť ukázať to ešte v tejto sezóne, alebo si budeme musieť počkať na ďalšiu. 

Aký pocit ste mali z rozbehu jarnej časti? 

Vyzeralo to tak, že Nitre svitá na lepšie časy. Nestabilita v rôznych oblastiach športu sa niekedy chtiac či nechtiac prejavuje aj na športových výkonoch, preto verím, že Nitra nabrala správny smer a bude úspešná vo všetkých oblastiach. 

Keď sa liga reštartuje, čaká vás boj o záchranu. Bude to vzhľadom na súčasnú situáciu o to náročnejšie? 

Náročné to bude a každý si to plne uvedomuje. My sme ale motivovaní a odhodlaní ísť za svojím cieľom, čo je momentálne zotrvanie vo Fortuna lige. V každom prípade o sebe nepochybujeme a pripúšťame si jediný možný scenár a to záchranu. 

Upevňuje sa počas neľahkého obdobia kolektív? 

Ako som spomínal, s chalanmi sme pravidelne v kontakte. V skupinovej konverzácii sa často doberáme a okrem preberania momentálnej situácie sa zabávame na rôznych vtipných videách a internetových výzvach. Nitriansky kolektív je naozaj skvelý a veľmi sa teším, keď sa znova stretneme v kabíne.

Ste teda optimista v súvislosti so záchranou? 

Nepochybne! Možnosť vypadnutia si za žiadnych okolnosti nepripúšťam. Pozeráme sa v prvom rade na seba a na náš tímový úspech. Chceme to mať vo vlastných rukách a nespoliehať sa na situáciu v zmysle, „nech to domrví niekto iný“. Ak by sa liga obnovila, hrá sa ešte o veľa bodov a môže to dopadnúť rôzne. O úspechu svojho tímu však naozaj nemám žiadnu pochybnosť.

OLIVER PODHORIN – FAKTY 

  • Narodil sa 6. júla 1992 v Michalovciach, hráva na poste obrancu za FC Nitra. 
  • Je ženatý s manželkou Miriam. 
  • Celé mládežnícke roky strávil v MFK Zemplín Michalovce, v ktorom aj debutoval na seniorskej úrovni. V lete 2017 prestúpil do Senice, po roku sa sťahoval do rakúskeho SC Wiener Neustadt, v lete 2019 sa upísal klubu FC Nitra, ktorého súčasťou je doteraz. 
  • V aktuálnej fortunaligovej sezóne odohral 20 zápasov a dostal štyri žlté karty. 
  • Jeho obľúbený zahraničný klub je Real Madrid a hráč Sergio Ramos. 
  • Riadi sa podľa životného motta: „Ver ľuďom a oni budú veriť tebe. Pristupuj k ním, akoby boli veľkí a oni vyrastú.“ Autorom tohto výroku je americký filozof a spisovateľ Ralph Waldo Emerson.