Cieľom jednotný dátový ekosystém na úrovni Fortuna ligy

Cieľom jednotný dátový ekosystém na úrovni Fortuna ligy

V Poprade sa na trojdňovom workshope stretli videoanalytici, dátoví analytici a kondiční tréneri zo všetkých klubov Fortuna ligy.

Fortunaligová jeseň skončila poslednou dohrávkou 27. novembra. Priestor dostáva odpočinok, ale aj vzdelanie. Na prelome novembra a decembra zorganizovala v Poprade Únia ligových klubov, ktorá riadi Fortuna ligu, trojdňový intenzívny workshop pre videoanalytikov, dátových analytikov, či kondičných trénerov všetkých klubov Fortuna ligy.   

Témou bolo predstavenie jednotlivých dátových riešení na úrovni Fortuna ligy, progres, ale aj možná centralizácia riešení práve na úrovni Fortuna ligy.    

„Dnes má liga jedného exluzívneho dodávateľa dát, ktorým je Stats Perform a pracuje takisto so systémom Panoris, ktoré zabezpečuje na každom štadióne Fortuna ligy panoramatické video. Toto video je dostupné naživo počas zápasu a kluby s ním aktívne pracujú. Cieľom workshopu bolo informovanie ľudí o systémoch, ich predstavenie, ako aj predstavenie ďalších možností. Témou je aj centralizácia dátových riešení na úrovni ligy. To znamená, že všetky kluby Fortuna ligy by mali dostupné rovnaké systémy v režime štandard, na ktoré môžu nabaľovať ďalšie moderné riešenia,“ vysvetľuje výkonný riaditeľ ÚLK Michal Mertinyák.   

"Dáta majú jednu nezameniteľnú výhodu. To, čo vám povedia, to voľným okom nevidíte. Subjektívny pocit trénera môže byť síce fajn, založený na skúsenosti, no dáta sú objektívne. Nedajú sa ničím nahradiť a ovplyvniť," vysvetľuje kondičný tréner ŠK Slovan Bratislava Štefan Pánik, ktorého náplň práce je výrazne postavená na dátach. 

PONORAMATICKÉ VIDEO NA VŠETKÝCH ŠTADIÓNOCH FORTUNA LIGY   

Súčasťou realizačných tímov klubov Fortuna ligy sú videoanalytici a dátoví analytici. Dopyt po práci s videom a dátami sa za posledné roky výrazne zvýšil. Práve preto je dnes štandardom vybavenia každého štadióna, kde sa hrá Fortuna liga, systém panoramatického videa, ktoré zachytáva každý zápas Fortuna ligy naživo. Analytici tak môžu pracovať s videom už počas zápasu, vybrané okamihy si v reálnom čase strihnúť a napríklad ich ukázať cez polčasovú prestávku v kabíne hráčom.   

„Televízne zábery sú pekné pre divákov, no nie pre analytikov a realizačné tímy. Tie potrebujú vidieť celú šírku ihriska. Každý štadión Fortuna ligy je preto vybavený kamerami, ktoré panoramatické video zachytávajú. To je dostupné naživo, alebo potom v zázname na ligovom cloudovom riešení. V súčasnosti poskytuje liga dobrý štandard. Ak, samozrejme, má niektorý z klubov požiadavky na ďalšie rozšírené riešenia ako elektronickú ceruzku či aplikáciu, je to jednoducho riešiteľné,“ ozrejmuje Mertinyák.   

V praxi to funguje tak, že videoanalytik príde na tribúnu, kde má svoje miesto, prostredníctvom káblu sa pripojí a vidí video naživo. Túto možnosť má ale takisto analytik priamo na lavičke.   

CENTRALIZÁCIA RIEŠENÍ   

Únia ligových klubov pracuje s myšlienkou centralizácie riešení na úrovni Fortuna ligy. To znamená, že všetky kluby Fortuna ligy by mali k dispozícii rovnaké riešenia v štandardnom režime. Video, dáta, fitness dáta... to všetko pod jednou strechou.   

„Chceli by sme vytvoriť jednotný dátový ekosystém, aby sme ako liga mali dostatočné množstvo informácií o jednotlivých hráčoch a vedeli s nimi pracovať na ich rozvoji,“ dopĺňa Mertinyák a uzatvára, že „našim cieľom je aj intenzívna spolupráca so Slovenským futbalovým zväzom na úrovni reprezentácií. "Verím, že situácia sa vyvíja dobrým smerom, na workshope boli prítomní aj technický riaditeľ SFZ, dlhoročný zväzový videoanalytik, či kondiční tréneri A tímu Slovenska. Ich záujem o túto tému nás mimoriadne teší, keďže v centralizácii športových dát vidíme možné benefity aj pre reprezentačné tímy.“