Jesenné "naj, naj, naj" Martina Mikuliča

Jesenné "naj, naj, naj" Martina Mikuliča

S televíznym analytikom Martinom Mikuličom bilancujeme jesennú časť Fortuna ligy.

Slovan Bratislava vedie poradie našej najvyššej futbalovej súťaže iba s trojbodovým náskokom, medzi piatym Ružomberkom a desiatymi Zlatými Moravcami je len päťbodový rozdiel. Zdá sa, že fanúšikovia sa majú na čo tešiť. Na jar nás čaká tuhý boj o titul, pohárové priečky a v úvode aj o účasť v hornej šestke. „Bude to napínavá jar,“ povedal na úvod rozhovoru pre Našu ligu bývalý útočník a dnes tréner, vysokoškolský pedagóg a televízny analytik Martin Mikulič (37), s ktorým sme si zbilancovali skončenú jesennú časť sezóny 2022/23.

Čo hovoríte na to, že Slovan má po jeseni len trojbodový náskok?

Je to zaujímavé, na jar bude o čo hrať. V tímoch, ktoré sú na dostrel, si musia byť vedomí toho, že Slovan môže zaváhať a oni s tým získať psychologickú výhodu. O motiváciu majú prenasledovatelia belasých postarané.

V každom prípade, výsledky Slovana treba oceniť. Belasí vedú ligu po náročnej jeseni, v rámci ktorej postúpili do osemfinále Slovnaft Cupu, ale aj Konferenčnej ligy!

Presne tak. Možno si mnohí povedia, že s takým kádrom by mal Slovan dominovať vo Fortuna lige výraznejším rozdielom. Treba si však uvedomiť, že Bratislavčania odohrali 35 súťažných zápasov za polsezónu, to nie je len tak. Áno, tréner Vladimír Weiss st. má síce širší káder ako konkurenti, ale zase tiež nemôže hovoriť o neobmedzených možnostiach. Postup do jarnej časti Konferenčnej ligy je veľký úspech.

Čo treba hľadať za tým, že po minulosezónnom štvrtom mieste je Dunajská Streda opäť hlavný vyzývateľ Slovana Bratislava v boji o prvenstvo?

Veľa vecí sa zmenilo s príchodom trénera Adriana Guľu a jeho ďalších kolegov v realizačnom tíme. V DAC takisto vhodne doplnili mužstvo o posily ako Káčer, Risvanis či Petráš. V úvode ešte žlto-modrí podávali kolísavé výkony, no potom sa výborne rozohrali a dnes dýchajú na chrbát Slovanu, veď neprehrali jedenásť fortunaligových duelov po sebe (8-3-0).

Na tretej priečke je dnes Trnava, štvrté miesto patrí nováčikovi z Podbrezovej a piaty je vicemajster z Ružomberka. Sú ich pozície pre vás očakávané?

Trnava je klub s veľkou tradíciou a smelými cieľmi. Spartakovci mohli byť v tabuľke aj vyššie, no o pár bodov ich pripravila slabšia koncovka. Ak sa strelecky prebudí Ristovski, prípadne vyskočí iný útočník, Trnava ešte môže narobiť starosti Slovanu. Od Podbrezovej sme mali vysoké očakávania, pretože už v druhej lige podávala výborné výkony. Tí, čo sledujú „železiarov“ dlhšiu dobu, nemôžu byť zo štvrtej priečky po jeseni prekvapení. Skvele vstúpili do sezóny, keď neprehrali prvých desať zápasov (5-5-0). Potom sa síce dostavil útlm, ale Horehronci sa vrátili späť do rytmu. Majú dobre poskladané mužstvo zo skúsenejších hráčov, strednej generácie, ale aj mladých talentov. Kvalita je takisto na lavičke, veď často na nej sedia Grendel, Breznaník či Kukoľ. Každý jeden dokáže oživiť hru a pomôcť tímu k zisku bodov. A čo povedať k Ružomberku? Je to remízový kráľ, veď dosiahol až deväť nerozhodných výsledkov. To je veľmi veľa a Liptákov ťahajú remízy nižšie. Pod výsledkový pokles sa podpísali tiež zranenia viacerých dôležitých hráčov, za všetkých by som spomenul Kochana. Bez neho je MFK iný. Ružomberok na jeseň uhral zrejme to, na čo mal.

Medzi šiestou Žilinou a desiatymi Zlatými Moravcami je len trojbodový rozdiel!

A to je výborné, na úvod jari sa máme na čo tešiť. Rozdiely sú minimálne a keď niekto na záver základnej časti chytí lepšiu šnúru, môže vystreliť o pár miest hore. Každé jedno mužstvo musí zo seba vydať maximum. Zimná prestávka je veľmi dlhá, všetci majú čas dobre sa nachystať.

Prekvapilo vás umiestnenie niektorého z tímov stredu tabuľky?

Ani veľmi nie. Myslím si, že je to reálne zobrazenie ich sily. Možno som si akurát myslel, že bude trošku vyššie Trenčín. Dlho to vyzeralo, že sklamanie budú predstavovať Zlaté Moravce, ale v závere jesene sa pokropené galádovským entuziazmom výrazne zlepšili. FC ViOn má skúsené mužstvo a patrí do stredu tabuľky.

Na predposlednej priečke sa nachádza Skalica. Nemáte pocit, že nováčik predvádzal na jeseň predsa len lepšie výkony, ako ukazuje tabuľka?

Veru áno. Skalica má zaujímavé mužstvo a skúseného trénera. Čakal som, že Záhoráci na tom budú o dve – tri priečky lepšie. Doplatili tak trochu aj na športovú smolu, najmä v zakončení. Tím trénera Juraja Jarábka má však určite na to, aby sa vyhol na konci sezóny umiestneniu na posledných dvoch priečkach.

Posledný je aktuálne Liptovský Mikuláš, ktorý za Skalicou zaostáva o sedem bodov. Viete si predstaviť, že sa Tatran ešte vyhrabe z problémov?

Priznám sa, že nie. V lete vedenie klubu nedokázalo udržať opory a zložilo horší káder v porovnaní s predošlou nováčikovskou sezónou. Tréner Jozef Kostelník sa s náročnou situáciou bil ešte pomerne solídne a pre mňa bolo nepochopiteľné, keď sa od klubu v priebehu jesene dočkal bodového ultimáta. Jeho nástupca Marek Fabuľa to bude mať nesmierne náročné. Navyše, v Liptovskom Mikuláši sa dnes musia primárne sústrediť na dostavbu štadióna, čo je základná podmienka na udržanie sa medzi elitou. Jednoducho, pred manažmentom je veľa ťažkých úloh a Tatran je dnes asi tam, kde aj patrí.

Ste veľký fanúšik Fortuna ligy. Ako zvládate dlhú zimnú prestávku od novembra až do februára?

Ešteže máme pauzu vyplnenú majstrovstvami sveta. V televízii máme čo pozerať. Som si však istý, že v našich kluboch sa nikto nenudí a každý robí maximum pre to, aby bol na začiatku jari čo najlepšie pripravený. Hráči si možno na chvíľu vydýchnu, ale funkcionári vôbec. Tešme sa už na úvod jari, ktorý bude veľmi zaujímavý z pohľadu boja o prvú šestku.

MIKULIČOVE JESENNÉ NAJ-

-LEPŠÍ HRÁČ JESENE: Róbert Polievka. Už v druhej lige ukázal strelecké aj líderské kvality. Rád by som ho videl v lepšom mužstve, kde by mal ešte kvalitnejších spoluhráčov. Zaujíma ma, ako by sa vyrovnal s väčším tlakom na výsledky.

-LEPŠÍ BRANKÁR: Richard Ludha a Samuel Petráš. Ludha je zaujímavý vďaka vynikajúcej hre nohami a tiež tým, že vie hrať pre divákov. Často volí riskantné riešenia, svojim štýlom dvíha ľudí zo sedačiek. Viem, že niektorí tréneri brankárov nad ním až krútia hlavou, ale to ho robí zaujímavým. Samuel Petráš je zase komplexný brankár, ktorý okamžite upúta profesionalizmom.

-LEPŠÍ OBRANCA: Guram Kašia a Spyros Risvanis, ktorý ma upútal svojim veľkým pokojom pri riešení náročných situácii. Kašia je záruka kvality. Kiežby mal aspoň o sedem rokov menej, aby sme si ho na našich trávnikoch mohli užiť ešte veľmi dlho.

-LEPŠÍ STREDOPOLIAR: Kyriakos Savvidis. Hrá s veľkým pokojom. Vie, kedy má spomaliť a kedy zas zrýchliť. Dokáže dobre čítať hru a udivuje ma, ako umne vie faulovať. Častokrát zastaví súpera na hrane žltej karty, no rozhodcovia mu ju neukážu. Veľa robí aj reč tela. Potľapká súpera, podebatuje s rozhodcom a zrazu je mu odpustené. Jeho prístup je skvelý.

-LEPŠÍ ÚTOČNÍK: Okrem spomenutého Polievku vyzdvihnem najlepšieho kanoniera Nikolu Krstoviča. Má skvelé zakončenie. Väčšina jeho striel smeruje do priestoru bránky. Keďže páli aj tvrdo, často sa to potom končí gólom. Skvele pracuje chrbtom k bránke, je silný a pracovitý. Má veľký potenciál predať sa do silnejšej súťaže.

-LEPŠÍ ZÁPAS: Hoci v ňom diváci gól nevideli, bolo to derby Trnava – Slovan v 11. kole. Šlágru nechýbali nasadenie a kvalita, tento súboj mal európske parametre. Nuž a k tomu samozrejme dopomohla aj divácka kulisa.

-NAJ JEDENÁSTKA JESENE: MARTIN MIKULIČ – FAKTY

  • Narodil sa 14. marca 1985 v Bratislave.
  • S futbalom začínal v bratislavskom klube TJ Polygraf (bývalá Venglošova futbalová akadémia), do Petržalky prestúpil ako člen družstva mladšieho dorastu.
  • S Petržalkou spojil takmer celú kariéru, bol v klube počas najslávnejšej éry. Zažil dva tituly (2005, 2008), dve víťazstvá v Slovenskom pohári (2004, 2008), dve víťazstvá v Superpohári (2005, 2008) a tiež účinkovanie v hlavnej fáze Ligy majstrov (2005), v ktorej vtedajšia Artmedia získala šesť bodov.
  • V lete 2011 prestúpil do Senca, kde hrával druhú ligu, o dva roky neskôr sa presunul do rakúskeho Parndorfu, kde bol súčasťou druholigového mužstva. O rok na to odišiel do klubu z mesta Bruck an der Leitha, s ktorým sa prebojoval z piatej rakúskej ligy až do tretej a v ňom aj ukončil aktívnu kariéru.
  • S trénovaním začal v Petržalke pri tíme do 19 rokov, kde strávil dva roky, pokračoval v klube Bruck an der Leitha, kde najskôr zastával funkciu asistenta trénera a neskôr sa stal hlavným trénerom.
  • Slovensko reprezentoval v kategóriách od 17 do 21 rokov.
  • Vyštudoval odbor trénerstvo futbalu na Fakulte telesnej výchovy a športu Univerzity Komenského v Bratislave, na škole pokračoval ako doktorand a dnes je odborný asistent.
  • Jeho obľúbený zahraničný klub je Manchester United, v minulosti obdivoval futbalové majstrovstvo Ryana Giggsa.