PREVIEW: Na Slovane najväčšie derby, DAC verí v zvýšenie náskoku

PREVIEW: Na Slovane najväčšie derby, DAC verí v zvýšenie náskoku

Pozvánka na zápasy posledného kola základnej časti, resp. 22. kola Fortuna ligy.

Liptovský Mikuláš – Žilina (sobota, 16:30) - Voyo

Po troch prehrách v sérii vedenie MFK Tatran odvolalo z funkcie trénera Mareka Fabuľu, ktorý tak zažil jeden z najkratších angažmánov v histórii Fortuna ligy. Hoci bol odhodlaný zabojovať s Liptákmi o záchranu, možno mu aj spadol balvan zo srdca, lebo situácia v tíme je čoraz kritickejšia. Zimné posilnenie sa zatiaľ javí ako nedostatočné, strata na predposlednú Skalicu je dvojciferná. V sobotu Liptáci v Poprade privítajú Žilinu, súpera, ktorý je jedným z trojice bojujúcich o posledné dve miesta v skupine o titul. Po úspechu nad Ružomberkom potrebujú šošoni zdolať aj posledný tím tabuľky, aby si situáciu sami neskomplikovali. V tomto zápase obaja musia vyhrať, kvalita je na strane hostí, no vylúčené nie je ani prekvapenie.

Michalovce – Zlaté Moravce (sobota, 16:30) - Voyo

Po nešťastnej remíze v Podbrezovej už Michalovčania nemôžu postúpiť do prvej šestky, hoci napokon ani víťazstvo by im nepomohlo, keďže Žilina aj Banská Bystrica vo svojich zápasoch uspeli. Pre Zemplínčanov a rovnako aj pre ViOn je však veľmi dôležité skončiť na siedmej priečke a mať tak ešte šancu zahrať si v play-off o Konferenčnú ligu. Vedie k nemu dlhá cesta celou nadstavbou, ale vzájomný zápas môžu obaja považovať za šesťbodový. Pri odvážnych cieľoch zároveň musia myslieť aj na zadné vrátka, pretože minimálne predposlednej priečke sa potrebujú vyhnúť a pred Skalicou majú zhodne iba trojbodový náskok!

Ružomberok – Dunajská Streda (sobota, 16:30) - Voyo

Súboj dvoch pohárových adeptov z predošlých rokov sa zmenil na zápas s trochu inými prívlastkami. Kým „Ruža“ si stále nezabezpečila účasť v skupine o titul a čaká na ňu mimoriadne náročný zápas, DAC poskočil na prvé miesto a odteraz sa mu na chrbát pozerá bratislavský Slovan! Veľká paráda tímu trénera Guľu, cesta k vytúženému titulu je však ešte veľmi ďaleká. DAC má výbornú formu a v podstate aj vyššiu kvalitu ako Liptáci, ktorí stavajú na Slovákoch a predovšetkým účinnej defenzíve. Doma by ale nemuseli iba brániť, fanúšikovia si zaslúžia vidieť aktívny futbal, hoci s Damoklovým mečom hrozby padnutia do spodnej šestky nad hlavou.

Skalica – Banská Bystrica (sobota, 16:30) - Voyo, Nova Sport

Tri jasné zápasy so sedembodovým ziskom robia z Banskobystričanov favorita aj v dueli s predposlednou Skalicou. Bez ohľadu na tabuľkové postavenie pritom očakávame vyrovnaný duel, no obaja majú o čo hrať. Motiváciou domácich je spraviť ďalší veľký krok smerujúci k záchrane, hostia sa zasa môžu na poslednú chvíľu prešmyknúť do skupiny o titul. Pre Stredoslovákov obrovská výzva a veruže by radi napodobnili susedov z Podbrezovej. Bude to opäť o hviezdnom Róbertovi Polievkovi, alebo sa po vzore minulého duelu pridajú iní strelecky disponovaní spoluhráči?

Trenčín – Podbrezová (sobota, 16:30) - Voyo

Trenčania sú opäť v kríze, na jar získali iba jediný bod a padli na desiatu priečku, iba s dvojbodovým náskokom na predposlednú Skalicu. Boje o titul sú dávnou minulosťou, Trenčín si čoraz častejšie zvyká na záchranárske práce. Naopak, Podbrezová je prekvapením sezóny, štvrté miesto od nováčika čakal málokto. Dalo by sa povedať, že tak kvalitného nováčika Fortuna ligy dlhé roky nezažila, no železiari nesmú zaspať na vavrínoch. O veľa ide v sobotu najmä AS, značnejšia pohoda je však na kopačkách hostí.

Slovan – Trnava (sobota, 16:30) - VOYO, Dajto, Zápas mesiaca 

Najväčšie slovenské derby tentoraz s príchuťou súboja druhého s tretím tímom tabuľky. Pre Trnavu obrovská šanca zapojiť sa do boja o titul, ale výhra na Slovane je azda najťažšie dosiahnuteľným výsledkom v sezóne. Belasí klesli po sérii troch remíz na druhú priečku za DAC. Derby však môže byť novým odrazovým mostíkom a dobrým impulzom pred európskymi bojmi. Derby je najväčším ligovým sviatkom a na Tehelnom poli bude určite pekná divácka kulisa. Vzájomný zápas tejto dvojice nahráva Dunajskostredčanom, ktorí veria, že po víkende obom ešte viac odskočia. Skvelý záver základnej časti.