Keď nie je priestor na chyby

Keď nie je priestor na chyby

Na vrchných priečkach nič nové. Slovan si triumfom nad Banskou Bystricou (4:0) udržal trojbodové manko na lídra, čím úspešne zareagoval na piatkové víťazstvo Dunajskej Stredy nad Podbrezovou (2:1).

Bratislavčania teda svoju úlohu zvládli a rozdiel medzi prvými dvomi mužstvami v tabuľke je aj päť kôl pred koncom veľmi malý. Úradujúci majster a víťaz Fortuna ligy z posledných štyroch sezón pritom nebol pred zápasom s Duklou v ľahkej situácii. Mužstvo sa ocitlo pod tlakom po tom, čo žlto-modrí hrali už o dva dni skôr a víťazstvom nad Horehroncami belasým znova odskočili. Lenže nešlo iba o to. V Slovane Bratislava šarapatila viróza, viacerí hráči cez týždeň netrénovali a z tohto dôvodu nesedel na lavičke ani hlavný tréner Vladimír Weiss st., ktorého kompetencie plne prevzal na seba asistent Boris Kitka.

Výsledok 4:0 je síce jednoznačný, no víťazstvo Slovana sa nerodilo ľahko. V prvom polčase mali šance oba tímy, hral sa vyrovnaný zápas a práve Dukla mohla ísť do vedenia ako prvá. Keď De Marco v šestnástke fauloval Záhumenského, loptu si na biely bod postavil Michal Faško. Stredopoliar Banskej Bystrice mieril k pravej žrdi, ale jeho zámer fantasticky prečítal brankár Martin Trnovský. Tento moment Slovan nakopol, belasí otvorili skóre po Lovatovom centri a Kankavovej hlavičke. Po zmene strán už domáci absolútne dominovali a víťazstvo gólovo ešte podčiarkli Čavrič, Weiss ml. a Čakvetadze, ktorý skóroval prvýkrát vo Fortuna lige.

„Prvý polčas bol vyrovnaný. Obe mužstvá ukázali silu v prechodovej fáze. Pri penalte nás podržal Martin Trnovský. Okrem toho mal súper ešte jednu - dve nepríjemné strely. My sme v prvom polčase mali trochu problémy v strede, kam nám Róbert Polievka veľmi dobre spadal a prečísloval nás, nie vždy sa to dá ľahko brániť. Z toho pramenili strely spoza šestnástky či iné nebezpečné situácie. My sme mali dve - tri vyložené šance, nedotiahli sme také situácie, aké nám po prestávke vyšli. Najmä v druhom polčase sme mali lepší prechod do útoku, hrali sme s emóciou a vášňou až do finálnej fázy. Toto sme po prestávke zlepšili a tým sme rozhodli, pričom sme dali pekné góly. Teší ma, že sme boli plne koncentrovaní počas celých 90 minút,“ hovoril po zápase spokojný asistent trénera Slovana Bratislava Boris Kitka.

Status dôležitého hráča potvrdil brankár Martin Trnovský, ktorý od zaváhania Adriána Chovana v odvete osemfinále Konferenčnej ligy s FC Bazilej chytá v lige pravidelne a stal sa aj miláčikom fanúšikov, ktorí pravidelne skandujú aj jeho meno. Chytenou jedenástkou si ich zase získal o čosi viac. „Najdôležitejšie je, že som tým pomohol tímu. Chalani mi tiež poďakovali, čo ma teší. Mal som napozerané, ako hráči Banskej Bystrice kopú jedenástky, ale vždy je ťažké vybrať si stranu. Napokon to dobre dopadlo, čo ma veľmi teší,“ povedal brankár Martin Trnovský.

Slovan si teda udržal trojbodové manko na Dunajskú Stredu. Všetko smeruje k tomu, že boj o titul bude napínavý až do konca. „Vedeli sme, že musíme. Už nie je priestor na chyby. Prvý polčas bol síce vyrovnaný, ale cez prestávku sme si povedali, čo musíme zlepšiť a to sa nám aj podarilo. Dôležité bolo, že nás pri penalte podržal Trno,“ doplnil krídelník belasých Jaromír Zmrhal.

POLIEVKA: RADŠEJ RAZ DOSTAŤ…

Mnohých prekvapilo, že pokutový kop nezahrával kapitán Dukly Róbert Polievka, ale Michal Faško. „Sme tím a nie jednotlivec Polievka. Na penalty sme určení dvaja. Michal povedal, že si verí a sľúbil, že za to budem najlepší strelec. Pevne verím, že dodrží slovo,“ pousmial sa Róbert Polievka, ktorý si zaslúži uznanie za to, že pustil k lopte spoluhráča. Ktovie, kto iný by sa tak zachoval v situácii, v akej sa útočník Dukly nachádza. S pätnástimi gólmi je totiž bok po boku na čele poradia kanonierov s dunajskostredským Nikolom Krstovičom. Tentoraz to nevyšlo a Dukla odišla so štvorgólovou prehrou. „Ak chcete vyhrať na Tehelnom poli, musíte premeniť niektorú zo šancí, aké sme mali v prvom polčase. Slovan má obrovskú kvalitu a keď dal dva – tri góly, potom si už jeho hráči s nami robili, čo chceli. Ale radšej raz dostať po hube a potom hrať dobre. So sezónou môžeme byť spokojní,“ doložil Róbert Polievka.