Keď nováčikovské sezóny bavia…

Keď nováčikovské sezóny bavia…

S novou posilou FC Košice Michalom Faškom nielen o dôvodoch prestupu z Banskej Bystrice na východ republiky.

Pred minulou sezónou posilnil nováčika MFK Dukla Banská Bystrica a mal výrazný podiel na tom, že mužstvo spod Urpína sa dostalo do hornej šestky. Stredopoliar Michal Faško (28) dopomohol tímu k úspechu siedmimi gólmi a tromi asistenciami. Zdá sa, že nováčikovské sezóny ho bavia. Po roku v Banskej Bystrici sa totiž na nasledujúce dve sezóny upísal FC Košice, teda klubu z východu Slovenska, ktorý v predošlej sezóne vyhral druhú najvyššiu súťaž a postúpil medzi elitu. „O dva roky mi skončí zmluva v Košiciach, tak uvidíme, kto postúpi. Možno ma daný klub zavolá…“ glosoval tento fakt v rozhovore pre Našu ligu Michal Faško. Samozrejme, prezradil toho oveľa viac.

Vybrali ste si Košice preto, že sa vám páči status nováčika?

Môže byť (smiech). O dva roky mi skončí zmluva v Košiciach, tak uvidíme, kto postúpi. Možno ma daný klub zavolá… Teraz vážnejšie. Je to milá náhoda a možno to tak malo byť. Uvidíme, čo mi prinesie ďalšia nováčikovská sezóna.

Tá predošlá banskobystrická bola vydarená. Prečo ste vlastne odišli z Dukly?

K 30. júnu mi končil kontrakt. Posledný zápas predošlej sezóny sme odohrali v utorok 23. mája, keď sme v semifinále play-off o poslednú európsku miestenku prehrali so Žilinou (1:3). Ďalší deň som sedel s majiteľom klubu a športovým riaditeľom, ktorí mi predostreli svoje podmienky pokračovania našej spolupráce. Povedali mi, aby som sa do piatka vyjadril, či áno alebo nie. Zareagoval som, že potrebujem na rozhodnutie viac času. Chystali sme sa vtedy na dovolenku, na ktorú som cestoval v nedeľu. Majiteľovi aj športovému riaditeľovi som povedal, že po nej im dám na sto percent vedieť, aby sa vedeli zariadiť. Potom som ešte komunikoval s trénerom Michalom Ščasným. Povedali sme si, že normálne začnem s mužstvom letnú prípravu a že sa čím skôr vyjadrím ohľadom mojej budúcnosti. Počas dovolenky som sa dočítal, že štyria hráči končia v Banskej Bystrici a moje meno bolo medzi nimi… Potom som prišiel na začiatok prípravy, kde som sa oficiálne rozlúčil so šatňou.

S Košicami ste boli odkedy v kontakte?

Prvý kontakt prebehol koncom týždňa po play-off. Najprv sa športový riaditeľ napojil na môjho manažéra, potom hovoril priamo so mnou. Následne mi volal aj tréner Anton Šoltis, ktorý sa informoval, ako na tom som a či by som si vedel predstaviť spoluprácu. Nikto ma do ničoho netlačil, Košičania mi nechali dosť času na rozmyslenie. Aj im som povedal, že sa vyjadrím po dovolenke. Nakoniec som povedal áno a som v FC. Rozhodlo teda, že mali väčšiu trpezlivosť ako v Banskej Bystrici.

Čím vás oslovila ponuka z Košíc?

Dokončuje sa výstavba nového štadióna, na ktorom už mužstvo hrá. Budúci rok by mala byť hotová akadémia, ktorá bude pripomínať vyhlásenú dunajskostredskú, hoci bude o trošku menšia. Starostlivosť o mňa od prvého dňa je na vyššej úrovni ako v Banskej Bystrici, kde sa však v tomto smere tiež zlepšujú. V Dukle boli o čosi ťažšie podmienky ako v Košiciach, kde je všetko perfektné. Cítiť tú nováčikovskú chuť. Samozrejme, zavážila aj značka, história a tradícia, ktorú má košický futbal. Som rád, že sa klub z druhého najväčšieho mesta Slovenska vrátil do prvej ligy. Verím, že sa v nej nestratíme.

V stredu ste v prípravnom zápase síce prehrali s Ružomberkom (2:3), ale predošlé prvé stretnutie v rámci leta vám vyšlo na výbornú. Druholigové Pohronie ste zdolali vysoko 5:0 a vy ste si otvorili strelecký účet…

Je to zaujímavé, ale často sa mi veci opakujú. Aj v Banskej Bystrici som zažil premiéru proti Pohroniu, kde som hneď dostal kapitánsku pásku a strelil som gól. Teraz som si to zopakoval v Košiciach. Všetky položky do tímovej kasy môžem uhradiť hneď na začiatku…

Bude to „mastné“?

Veru, bude to zaujímavá suma.

Michal Faško pri podpise zmluvy s FC Košice (foto: FC Košice)

Ak by mala pokračovať paralela s Banskou Bystricou, s Košicami postúpite do hornej šestky. Cítite, že vaše nové mužstvo má na to potenciál?

Verím, že to tak môže byť. V Banskej Bystrici sme nezachytili úvod ročníka. V Košiciach nás hneď na začiatok sezóny čakajú tí najsilnejší súperi, ale o to lepšie! Možno sa budú v tom čase ešte sústrediť najmä na pohárové povinnosti. Verím, že to môže byť pre nás malá výhoda, na ktorú sa však nesmieme spoliehať. Hneď na úvod začneme proti Slovanu Bratislava a ja dúfam, že bude plný štadión. Uvidíme, na čo napokon budeme mať. Pôjdeme postupne, od zápasu k zápasu. Zatiaľ nepoznáme ciele vedenia klubu, ale ja osobne by som chcel zažiť niečo také ako v Banskej Bystrici, teda postup do hornej šestky. Verím, že to zvládneme.

Čo hovoríte na nový košický štadión, ktorý bude hotový v priebehu tejto sezóny?

Už teraz je krásny a po dokončení bude perfektný. Som presvedčený, že bude lákať aj fanúšikov. Verím, že ľudia naň budú radi chodiť a že im budeme robiť radosť našimi výkonmi a výsledkami.

V predošlej sezóne ste si pripísali sedem gólov a tri asistencie. Je váš cieľ nadviazať na tieto čísla?

Jasné. Veľmi rád by som ich zopakoval a určite aj vylepšil. Cítim veľkú chuť aj motiváciu. Vedenie a tréneri vložili do mňa dôveru, ktorú im chcem oplatiť. Verím, že s pribúdajúcim časom si získam dôveru aj spoluhráčov a  že spolu dosiahneme na ihrisku niečo pekné.

Cítite dobrú športovú formu?

Sme v hrubej príprave, takže sa to ťažko ešte hodnotí. Cítim najmä veľkú únavu, keďže som si doprial možno trochu viac odpočinku ako bežne, pretože mi to odporučili lekári vzhľadom na to, ako rýchlo som vhupol do tréningového a zápasového kolotoča po zranení obličky z úvodu jari. Takže, teraz sa necítim práve najlepšie, ale určite sa do toho dostanem. Verím, že forma bude gradovať v pravý čas a ja si vydobyjem priestor na ihrisku.

Tréner Anton Šoltis dáva mužstvu poriadne do tela?

Ale áno, prvý týždeň bol náročný. Druhý je spestrený o dva zápasy. Po Ružomberku hráme cez víkend s Kisvárdou. Únava však patrí k tomu. Do začiatku ligy je dostatok času, musíme sa na ňu dobre pripraviť. Rozdiel medzi dvoma najvyššími súťažami je zrejmý, takže realizačný tím nič nezanedbáva.

Aký pocit máte z nového kolektívu v ktorom sú aj skúsení hráči ako Erik Pačinda či Miloš Lačný? Košice nie sú úplne typický nováčik…

Presne tak. Predpokladám, že ani súperi nebudú Košice vnímať ako typického nováčika, možno tak prvé dve – tri kolá. Verím, že do najvyššej súťaže zapadneme. Partia je skvelá, chlapci ma prijali v podstate hneď, so všetkým mi pomáhajú. Bol som už s nimi na káve i obede, je to fajn. Mužstvo zažilo veľký úspech, vyhralo druhú ligu, ťahá za jeden koniec povrazu. Verím, že do toho zapadnem tým najlepším spôsobom.

Život v druhom najväčšom meste Slovenska sa vám páči?

Ešte som nestihol toho veľa spoznať. Na to príde čas, keď bude trochu voľnejšie. Zatiaľ chodím z tréningov a zápasov rovno do bytu si ľahnúť, takže najmä oddychujem. V Košiciach som nateraz sám, bez manželky. Dôležité je, že poznám cestu na štadión a späť. Základy teda zvládam!

ABY SA PÍSALO AJ O ŇOM

Počas jari začal v drese Podbrezovej hrávať Michalov o dvanásť rokov mladší brat Šimon Faško. Vo vzájomnom stretnutí na seba zatiaľ nenarazili, hoci po tejto skúsenosti obaja veľmi túžia. Ak by Michal zamieril z Banskej Bystrice do zahraničia, ktovie kedy by sa tak stalo. Skúsenejší z dvojice sa však upísal Košiciam, a tak je veľmi pravdepodobné, že na ich bratský súboj na ihrisku príde počas tohto ročníka. „Už sa asi tomu nevyhneme… Očakávam nejaké hecovačky. Šimonovi sa darí, je okolo neho teraz boom, keďže vo Fortuna lige debutoval ako 16-ročný. Verím, že to ustojí a že bude zdravý. Posúva extrémne dopredu aj mňa. Viem, že nesmiem zaspať. Musím na sebe pracovať, aby sa písalo aj o mne! Teším sa na náš zápas. Uvidíme, ako to napokon vypáli. Prvýkrát sa môžeme stretnúť 30. septembra v deviatom kole v Podbrezovej, takže nech už je ten deň tu,“ povedal Michal Faško.

MICHAL FAŠKO – FAKTY

  • Narodil sa 24. augusta 1994 v Brezne, hráva na poste stredopoliara, od sezóny 2023/24 bude pôsobiť v FC Košice.
  • Profesionálny futbalista je aj jeho 17-ročný brat Šimon, ktorý hráva za FK Železiarne Podbrezová takisto v strede poľa.
  • S futbalom začínal v Čiernom Balogu, ako 14-ročný prestúpil do Podbrezovej, vo veku 16 rokov odišiel do Dukly Banská Bystrica, kde aj debutoval v našej najvyššej súťaži. Dres Dukly si obliekal do leta 2015.
  • V ďalších rokoch kariéry hrával postupne za Ružomberok (2015 – 2017), švajčiarsky Grasshopper Club Zürich (2017 – 2019), kde však neprežíval iba vydarené obdobie, a tak postupne hosťoval v nemeckom Braunschweigu (jeseň 2018) a v českej Karvinej (jar 2019). Následne zamieril do FC Nitra (2019 – 2021), odtiaľ išiel do Liberca (2021 – 2022), v lete 2022 sa vrátil do MFK Dukla Banská Bystrica, kde absolvoval nováčikovskú sezónu a od budúceho ročníka už bude hrávať za FC Košice.
  • V minulej fortunaligovej sezóne odohral zatiaľ 27 zápasov (2232 minút), strelil v nich sedem gólov, pripísal si tri asistencie a nazbieral štyri žlté karty. Celkovo má v našej najvyššej súťaži na konte 170 štartov a 23 gólov.
  • Slovensko reprezentoval v kategóriách od 15 do 21 rokov, nastúpil aj za výber do 23 rokov.
  • Jeho obľúbení zahraniční futbalisti boli Mesut Özil a Wesley Sneijder, spomedzi zahraničných klubov drží palce Tottenhamu Hotspur a Realu Madrid.
  • Je ženatý s manželkou Nikoletou.