Najskôr si nakloniť fanúšikov

Najskôr si nakloniť fanúšikov

S novou posilou MFK Dukla Banská Bystrica Borisom Godálom nielen o jeho prestupe pod Urpín.

Ešte na jeseň viedol s kapitánskou páskou úspešne Podbrezovú v nováčikovskej sezóne. Ak by mu vtedy niekto povedal, že v zime odíde na hosťovanie do Saudskej Arábie, odtiaľ sa po polroku vráti, no na Horehroní pokračovať nebude a zamieri do Banskej Bystrice, asi by si len poklopal na čelo, i keď… „…som sa už naučil, že vo futbale je možné všetko,“ povedal okrem iného v rozhovore pre Niké ligu skúsený stopér Boris Godál (36). Muž, ktorý symbolizuje líderstvo, sa vrátil do našej najvyššej súťaže po polročnej skúsenosti z arabského sveta a plný chuti pomôcť MFK Dukla k ďalšiemu vydarenému ročníku.

Čo hovoríte na všetky udalosti, ktoré sa okolo vás zbehli v podstate za pol roka?

Nečakal som ich, i keď som sa už naučil, že vo futbale je možné všetko. Paradoxne, posledný zápas za Podbrezovú som odohral práve v Banskej Bystrici (2:0), kde som dal gól z penalty a zároveň som videl červenú kartu. Okrem toho som sa dostal do výmeny názorov s fanúšikmi. Takže teraz si ich musím nakloniť na svoju stranu.

Keď ste zavítali do šatne Banskej Bystrice, prišiel na pretras práve tento zápas?

Trošku sme si zaspomínali s Matúšom Hruškom a to na penaltu, z ktorej som mu dal gól. Celkom sme sa na tom zasmiali. Inak sa chalani skôr zaujímali o Saudskú Arábiu.

Po návrate zo Saudskej Arábie vám tréner Podbrezovej Roman Skuhravý naznačil, že vaša pozícia v tíme by v prípade zotrvania bola iná ako predtým. Cítili ste sklamanie?

O tom je futbal. V Podbrezovej sa rozhodli ísť týmto smerom, nerobili mi prieky. Skôr ide o to, že neprišla otázka, či by som akceptoval inú pozíciu. Boli na sto percent presvedčení, a asi teda o tom aj vedeli, že chcem ďalej hrať. Chlapsky sme sa porozprávali, dohodli sa a ďalej nebolo čo riešiť.

Hneď na to sa vám ozvali z Banskej Bystrice?

Áno. Spýtali sa na moju situáciu a ja som im povedal, ako to dopadlo v Podbrezovej. Vtedy sa veci dali do pohybu. Začali sme to riešiť počas mojej dovolenky. Keď mi vypršal kontrakt s Podbrezovou a takisto hosťovanie v FC Al-Adalah, podpísali sme zmluvu.

V Banskej Bystrici žijete, takže to napokon vypálilo dobre, však?

Ale áno. Bola to pre mňa najschodnejšia možnosť z tých, ktoré som mal. Je to fajn aj z pohľadu rodiny. Dúfam, že svojou troškou prispejem k zlepšeniu hry a výsledkov Dukly. Verím, že si to sadne a budeme šliapať ako jeden tím.

V Dukle je to zatiaľ o veľkom počte odchodov i príchodov. Aký máte pocit z budovania mužstva?

Stále sme len v prípravnom období, takže nechcem robiť zatiaľ veľké závery. Odohrali sme počas leta tri zápasy, jeden sme vyhrali a dva prehrali. Samozrejme, káder ešte môže prejsť aj ďalšími zmenami, ale tréneri pomaly budujú kostru tímu. Týždeň pred ligou budeme múdrejší, teraz by som sa ešte nepúšťal do väčších analýz.

Stretli ste sa v jednom klube s Róbertom Polievkom, ktorý vám ako súper „robil zle“ v prvej aj druhej lige. Čo hovoríte na to, že keď ho konečne môžete mať po svojom boku, všetko smeruje k jeho prestupu?

Mal by som ho rád vo svojom tíme, ale takisto treba akceptovať jeho situáciu. Má za sebou skvelú sezónu, dostal sa do národného tímu. Doprial by som mu, aby okúsil aj na klubovej úrovni väčší futbal. Takže ak odíde, určite nebudem smutný. Dôležité však je, aby sa táto téma vyriešila čím skôr. Nech on, ale aj klub, vedia, na čom sú. Dúfam, že sa to uzavrie v najbližších dňoch.

Nech už to dopadne akokoľvek, v tíme budete mať iného útočníka Davida Depetrisa, s ktorým ste tiež toho nemálo zažili…

Stále sa bavíme, smejeme, spomíname… Hovoril som mu, že sa ma len tak ľahko nezbaví. Veď po Trenčíne a Trnave sme spolu už v treťom tíme. Dúfam, že to bude pre nás sladká čerešnička na torte.

V predošlej sezóne obsadila Banská Bystrica piate miesto. Je váš cieľ napodobniť predchádzajúci ročník?

Opakujem, nerád by som teraz ešte hovoril o nejakých cieľoch. Uvidíme, ako sa vyrovnáme s odchodmi nosných hráčov, ako do tímu zapadnú noví chalani. Keď budem mať reálny prehľad o sile nášho mužstva, budem na túto tému otvorenejší.

Zvykne sa hovoriť, že hráči sa zlepšujú celý život. Máte pocit, že aj vy ste sa po angažmáne v Saudskej Arábii vrátili lepší?

Uvidíme, na ihrisku leží pravda. Saudská Arábia mi však určite dala veľa skúseností, ktoré sa pokúsim preniesť na chalanov na ihrisku. Viem, že v mojom veku sa odo mňa bude čakať, aby som ich potiahol a prispel k zlepšeniu, o čo sa pokúsim, hoci už v predošlej sezóne odviedli výbornú prácu. Perfektným spôsobom sa vykopali zo zlého začiatku a ich forma stále gradovala. Dúfam, že im pomôžem a že im to nepokazím. Želám si, aby sme boli skvelá partia na ihrisku i mimo neho.

V Saudskej Arábii ste bránili skvelých útočníkov. Celé Slovensko sa tešilo na vaše súboje s Ronaldom, ale vy ste vyzdvihli aj jeho klubového spoluhráča z Al-Nassru Taliscu. Cítite, že vás to veľmi posunulo?

Určite áno, preto ma mrzelo, že sme sa o chlp nezachránili. Keď teraz vidíme, aké ďalšie mená idú do Saudskej Arábie, človeka to škrie… Táto sezóna bude v Saudskej Arábii ešte zaujímavejšia. Škoda, že nemôžem byť toho súčasťou. Ušlo nám to o vlások. Pre mňa to však bola obrovská skúsenosť a dar, že som si mohol zahrať proti takýmto hráčom. Keď budem starší, môžem o tom všetkom znova hovoriť dcéram, ktoré to mohli vidieť na vlastné oči, a neskôr možno aj vnukom a vnučkám.

Ktovie, možno nejaký saudskoarabský klub znova osloví trénera Martina Ševelu, ten zase vás a od zimy ste tam na hosťovaní…

Škoda, že už budem o rok starší, ale nikdy nehovor nikdy. Dúfam, že Martin si rýchlo nájde nejaký angažmán, kde bude môcť svoje myšlienky pretaviť do nového mužstva. A najmä, že to bude mužstvo, ktoré bude môcť konkurovať najlepším tímom v Saudskej Arábii, tie budú v ďalšej sezóne ešte lepšie ako doteraz.

VEDOMÝ SI HIERARCHIE

Už sme si zvykli na to, že k Borisovi Godálovi akosi patrí kapitánska páska. Nosil ju na ruke v Trenčíne, Trnave i v Podbrezovej. No a keďže v Dukle s veľkou pravdepodobnosťou skončí Róbert Polievka, vyvstala logická otázka, či 36-ročný stopér nie je jeden z adeptov na post kapitána. „Toto vôbec neriešim. Som nováčik a zároveň som si vedomý hierarchie v šatni. V mužstve sú chlapci, ktorí už majú niečo odohrané, niečo pre Banskú Bystricu znamenajú a pásku si právom zaslúžia. Ja si musím v prvom rade zastať svoju pozíciu a nakloniť si ľudí na svoju stranu, keďže v poslednom zápase som si ich trochu pohneval. Dúfam, že ich presvedčím,“ odpovedal Boris Godál.

BORIS GODÁL – FAKTY

  • Narodil sa 27. mája 1987 v Trenčíne, hráva na poste stopéra, od novej sezóny bude pôsobiť v MFK Dukla Banská Bystrica.
  • Futbalovo vyrástol v AS Trenčín, v ktorom robil prvé kroky aj na seniorskej úrovni a kde pôsobil až do februára 2013.
  • Z AS Trenčín zamieril do poľského klubu Zaglebie Lubin, kde vydržal do leta 2015 a odtiaľ prestúpil do Spartaka Trnava.
  • Najkrajšie roky strávil práve v „slovenskom Ríme“. S Trnavou získal v sezóne 2017/18 pamätný titul, na ktorý Spartak čakal 45 rokov. V nasledujúcom ročníku bol ústredná postava červeno-čiernych pri skvelej pohárovej jazde, ktorá vyvrcholila účasťou v skupine Európskej lige, kde Trnava v konkurencii Dinama Záhreb, Fenerbahce a Anderlechtu Brusel získala sedem bodov. V ročníku 2018/19 sa navyše spartakovcom podarilo vyhrať aj Slovnaft Cup.
  • V januári 2019 odišiel do cyperského AEL Limassol, s ktorým sa v lete radoval zo zisku pohára.
  • V septembri 2020 sa stal hráčom Podbrezovej, v sezóne 2021/22 prispel k postupu „železiarov“ medzi elitu. V Niké lige odohral v minulom ročníku štrnásť zápasov a strelil štyri góly, no v zime odišiel na hosťovanie do saudskoarabského FC Al-Adalah, kde na jar absolvoval pod vedením trénera Martina Ševelu pätnásť zápasov a strelil dva góly. Mužstvo sa tesne neudržalo v najvyššej súťaži a pôsobenie Borisa Godála v arabskom svete sa skončilo.
  • Po návrate z hosťovania nebude pokračovať v Podbrezovej, lebo prestúpil do Banskej Bystrice, kde podpísal zmluvu na jeden rok.
  • Celkovo má v našej lige bilanciu 163 odohraných zápasov a 23 strelených gólov.
  • Slovensko nikdy nereprezentoval ani len na mládežníckej úrovni.
  • Jeho obľúbený zahraničný hráč bol Alessandro Del Piero a klub Juventus Turín.
  • Je ženatý, s manželkou Zuzkou vychovávajú dcérky Amy (8) a Zoey (6).