Keď vás spoluhráči vyháňajú preč…

Keď vás spoluhráči vyháňajú preč…

S kapitánom banskobystrickej Dukly Róbertom Polievkom o jeho turbulentnom lete a ambíciách do ďalšej sezóny.

Slovan, Sparta, Slavia, dokonca ďaleká Kórejská republika… Počas leta sa veľa hovorilo o odchode kapitána banskobystrickej Dukly, no napokon sa žiadny transfer neuskutočnil. Róbert Polievka (27) bude naďalej pôsobiť pod Urpínom a s kapitánskou páskou povedie exnováčika už v piatok prvom zápase novej sezóny Niké ligy proti Podbrezovej. A to ho preč vyháňali aj jeho spoluhráči. Niežeby ho nemali radi. Práve naopak. Natoľko si ho vážia, že mu dopriali novú výzvu. „Bolo to príjemné, veľa to hovorí o duchu kabíny,“ povedal okrem iného v rozhovore pre Našu ligu Róbert Polievka.

Pamätáte si, kto dal prvý gól minulej ligovej sezóny?

Asi Matúš Marcin, však?

Áno. A kto dal prvý gól jarnej časti?

To neviem…

No boli ste to vy!

Už si spomínam, bolo to doma s Trenčínom…

No a keďže zápas Banská Bystrica – Podbrezová je prvý v novom ročníku Niké ligy, môžete tento husársky kúsok zopakovať.

Bolo by to pekné, vážim si každý gól, no najväčšiu radosť by som z neho mal, ak by pomohol mužstvu.

Na začiatku roku 2023 to presne takto bolo. Zvíťazili ste 3:0 a vy ste k triumfu dopomohli gólmi už v 3. a 7. min zápasu. Cítili ste vtedy vo vzduchu, že toto by mohol byť váš deň?

Určite nie. Celú minulú sezónu sme sa riadili tým, že ideme od zápasu k zápasu a sústredíme sa vždy na najbližšieho súpera. Myslím si, že toho by sme sa mali držať aj teraz, keďže nám to prinieslo úspech. Poďme pekne krok po kroku a uvidíme, na čo budeme mať.

Aké sú vaše predštartovné pocity?

Dobré. Mám dobrý pocit z mužstva, ale aj z kabíny. Šatňa prešla zmenami, trochu sa okysličila, ale zase nie je to žiadna revolúcia. Niektorí chalani prišli, iní odišli. Samozrejme, mrzia ma odchody hráčov ako Michal Faško či Andrija Balič, s ktorými som si na ihrisku veľmi rozumel. Prajem im však všetko dobré. Do mužstva prišli kvalitní futbalisti. Som s nimi síce len dva týždne, ale už som sa s novými chalanmi stihol trochu spoznať. Pevne verím, že nám to bude fungovať a spolu dosiahneme úspech.

S kým vám to na trávniku futbalovo ladilo v príprave?

Myslím si, že celkovo máme dobre poskladané mužstvo. Som veľmi rád, že hosťovanie Martina Rymarenka sa zmenilo na prestup, pretože s ním si veľmi dobre rozumiem. Je to inteligentný futbalista. Takisto som rád, že v mužstve zostal David Depetris. Určite nám v ofenzíve pomôžu aj Enzo Mauro Arevalo Acosta či Tibor Slebodník. Pevne verím, že my, čo sme v tíme dlhšie, v úvode potiahneme novicov a tí nám to potom vrátia.

Dlho to vyzeralo tak, že aj vás sa bude týkať transfer, ale prestup vám nevyšiel. Dokázali ste sa už mentálne nachystať na ligové zápasy po náročných letných týždňoch plných rokovaní?

Ale áno. Ja som na prestup tlačil najmä na začiatku júna. Chcel som, aby to vyšlo. Robil som maximum, čo som len mohol, aby som sa posunul ďalej. S pribúdajúcim časom a tiež s tým, ako sa niektoré veci nepodarilo dotiahnuť, som sa už snažil nastaviť sa na novú sezónu v Dukle. S Banskou Bystricou mám platnú zmluvu a všetci dobre vedia, že môj vzťah ku klubu je asi trošku pevnejší ako u iných. O to ľahšie a rýchlejšie som sa nastavil na to, že začínam jeseň v Dukle. Pevne verím, že som plne koncentrovaný na svoju robotu na ihrisku. Som pripravený aj na to, že sa ešte môže niečo udiať, no v prvom rade sa sústredím na to, aby som zo seba vydal čo najviac v tréningoch a zápasoch. Jednoducho, snažím sa myslieť len na veci, ktoré môžem ovplyvniť, ostatné nechávam na osud. No a ovplyvniť môžem akurát svoju fyzickú a mentálnu pripravenosť.

Prestupový termín sa ešte nekončí. Platí, že zatiaľ ste túto tému definitívne neuzavreli?

Nie, neuzavrel, ale tak ako som povedal, už netlačím na pílu rovnako intenzívne ako začiatkom júna. Nechávam tomu voľný priebeh. Ak sa má niečo udiať, tak sa udeje. Ak nie, tak zostanem. Som pripravený na oba varianty. Pre mňa je dôležité, aby som si toto nastavenie udržal aj ďalej.

Vyzeralo to počas leta niekedy aj tak vážne, že už ste sa lúčili s chalanmi v kabíne?

Skôr sa lúčili oni so mnou, lebo mi veľmi priali prestup. Viackrát mi povedali: Robo, už ťa tu nechceme vidieť. Zaslúžiš si ísť ďalej. Bolo to príjemné, veľa to hovorí o duchu kabíny. Ja osobne som tiež cítil, že je správny čas, ale ktovie… Možno ten správny čas naozaj ešte len príde. Dnes si nezatváram dvere pred ničím. Verím, že aj chalanov potešilo moje zotrvanie, hoci ma vyháňali preč.

Róbert Polievka počas zápasu proti MFK Ružomberok (foto: ÚLK)

Bolo príjemné počúvať tie „vyháňačky“?

Samozrejme. Veľmi ma to potešilo. Svedčí to len o tom, že partia v Banskej Bystrici je výborná. Vieme si navzájom dopriať. Na nikoho zo spoluhráčov nemôžem povedať ani pol slova. Všetci vedia, akú úlohu majú v mužstve, a každý sa snaží rešpektovať druhého. To je pre mňa ako kapitána tímu veľmi dôležité. Chémia v kabíne funguje a ja verím, že to bude naša hlavná zbraň v novej sezóne.

Tréner Michal Ščasný už počítal s vašim odchodom a na predsezónnej tlačovej besede preto povedal, že vás v podstate vníma ako novú posilu. To vám asi takisto dobre padlo…

S trénerom mám výborný vzťah, veľa sa spolu rozprávame a intenzívne som s ním komunikoval aj môj možný odchod. Takisto, keď on chce riešiť nejaké záležitosti v rámci kabíny, hneď si to povieme. Pre mňa je to super, mám rád, keď sa hrá s odkrytými kartami. Ale späť k otázke. Áno, slová trénera ma potešili. Teraz je moja úloha splatiť mu dôveru na ihrisku. O to sa budem snažiť.

Venujme sa tomu čo bude a to zápasu s vašim regionálnym rivalom FK Železiarne Podbrezová. Čo hovoríte na to, že hneď prvý váš zápas je derby?

Myslím si, že je to super pre oba tímy. Derby má špecifický náboj, hráči sa naň pripravia predsa len o čosi inak. Počas takýchto duelov zabudnete napríklad aj na to, že máte menej odtrénované, všetko ide totiž bokom. Do popredia vystupujú emócie a túžba zvíťaziť. Pevne verím, že vyhráme.

Poskytol vám nejaké „záškodnícke rady“ váš nový spoluhráč Boris Godál, ktorý ešte na jeseň pôsobil práve v Podbrezovej?

Ale áno. Boris je veľmi skúsený hráč a ostatným radí nielen ohľadom Podbrezovej. Mrzí ma, že nebude môcť nastúpiť, keďže mal zdravotné problémy, ale už sa dáva dohromady a začína s tréningom. Pre nás to bude posila v kabíne aj na ihrisku. Je to osobnosť a určite v príprave na Podbrezovú čerpáme aj z jeho informácií a skúseností. Pevne verím, že Borisove rady nám pomôžu.

S Podbrezovou ste ťahali šnúru piatich prehier, ale posledné dva zápasy ste už vyhrali. Veríte, že pridáte tretí triumf v sérii?

V prvom rade si to prajem. Liga je však dlhá a my musíme byť pripravení na každý zápas, nielen na ten s Podbrezovou. Uvidíme, ako sa to bude vyvíjať. Ale áno, kiežby sme v derby víťazili pravidelne.

Keď sme takto debatovali pred rokom, váš cieľ bol záchrana medzi elitou. Napokon ste obsadili piate miesto. Aké ambície máte tentoraz?

Samozrejme, už musíme mať po predošlej sezóne trochu vyššie ciele. Chceli by sme sa držať v pokojných vodách stredu tabuľky. Je logické, žeby sme sa radi pozreli do prvej šestky. Už sme ju raz zažili a veľmi sa nám v nej páčilo. Znova by sme radi hrali zápasy s najlepšími súpermi. Nie je to však cieľ z kategórie musíme. Lepšie k tomu sedí slovo chceme. Prvá šestka je však želaná méta asi pre každý tím.

ABY HO NOMINOVALI

Róbert Polievka má pred sebou veľa výziev, nielen v klube, ale aj v reprezentácii. Po tom, čo sa stal členom národného tímu môže už v septembri zažiť zrejme najväčší zápas v kariére. Slováci totiž v rámci kvalifikácie Eura 2024 privítajú Portugalsko. Následne si zmerajú sily s Lichtenštajnskom. Naša reprezentácia skvele vstúpila do bojov o šampionát. Zverenci trénera Francesca Calzonu z prvých štyroch zápasov získali desať bodov (3-1-0) a s výberom okolo Cristiana Ronalda zvedú priamy súboj o prvú priečku. „Nebudem klamať, určite mi myšlienky na to už prešli hlavou. Momentálne však potrebujem pracovať tak, aby si ma tréner Francesco Calzona vybral na najbližší zraz. Pre mňa je prvoradá preto robota v klube, aby som odvádzal v Dukle výkony, ktoré znova presvedčia reprezentačného kouča o správnosti mojej nominácie,“ povedal Róbert Polievka.

RÓBERT POLIEVKA – FAKTY

  • Narodil sa 9. júna 1996 v Krupine, hráva na poste útočníka za MFK Dukla Banská Bystrica, kde zastáva aj pozíciu kapitána.
  • S futbalom ako dieťa začínal v Hontianskych Nemciach, neskôr sa presunul do Krupiny, no už od veku 10 rokov vyrastal v banskobystrickej Dukle, kde si prešiel všetkými zvyšnými mládežníckymi kategóriami.
  • Vo najvyššej súťaži debutoval 12. júla 2014 v prvom kole sezóny 2014/15, na ihrisku Košíc (2:1) naskočil v závere zápasu.
  • Vo svojej prvej mužskej sezóne odohral za Duklu 24 zápasov (1447 minút), v ktorých strelil aj jeden gól, no Banská Bystrica skončila posledná a vypadla.
  • V lete 2015 prestúpil do Dunajskej Stredy (44 zápasov, 1 gól), za FC DAC hrával až do jari 2017, keď išiel na polročné hosťovanie do Podbrezovej (12 zápasov, 1 gól).
  • Na dlhé obdobie poslednú sezónu vo Fortuna lige (2017/18) strávil ako hráč Žiliny (9 zápasov, 1 gól).
  • Celkovo mal pred štartom ročníka 2022/23 v našej najvyššej súťaži na konte 89 odohraných zápasov a 4 strelené góly.
  • V lete 2018 zamieril do druholigovej materskej Dukly Banská Bystrica, kde sa stal aj kapitánom, najskôr prispel k dosiahnutiu šiesteho miesta, vo zvyšných troch ročníkoch k druhým priečkam, v sezóne 2021/22 znamenalo striebro posun medzi elitu. Nehrala sa totiž baráž s predposledným tímom ligy po tom, čo nesplnil licenčné kritériá ŠKF Sereď.
  • Jeho bilancia zápasov a gólov v jednotlivých druholigových sezónach bola 19/8, 22/12, 24/13, 29/18. Spolu teda v druhej lige odohral 84 zápasov a strelil v nej 51 gólov.
  • Za sezónu 2021/22 sa stal najlepším hráčom druhej ligy podľa hlasovania fanúšikov aj odborníkov, získal takisto miesto v elitnej jedenástke sezóny.
  • Po návrate do prvej ligy potvrdil status opory tímu. V 28 odohraných zápasoch v minulej sezóne (2478 minút) medzi elitou strelil 15 gólov a pridal aj štyri asistencie. Momentálne má teda na konte 117 zápasov v Niké lige a 19 gólov.
  • Slovensko reprezentoval vo všetkých mládežníckych kategóriách od 15 do 21 rokov. Na pozvánku do seniorského áčka však čakal až do marca tohto roka. Tréner Francesco Calzona ho hodil rovnými nohami do vody, pretože od príchodu do národného tímu nastúpil vo všetkých zápasoch kvalifikácie Eura 2024 proti Luxembursku (0:0), Bosne a Hercegovine (2:0), na Islande (2:1) a v Lichtenštajnsku (1:0) v základnej zostave.
  • Jeho obľúbený zahraničný hráč je Lionel Messi a klub FC Liverpool.