Šťastný Záhumenský, emotívny Polievka

Šťastný Záhumenský, emotívny Polievka

Po prehre 1:4 v prvom kole s Podbrezovou by zrejme na nich nikto nestavil ani deravý groš. Futbalisti Banskej Bystrice sa však výrazne zlepšili a v 2. kole Niké ligy remizovali 2:2 na trávniku majstrovského Slovana Bratislava.

Remíza Dukly na Tehelnom boli bola úplne zaslúžená. Banskobystričanom totiž patril vstup do zápasu a takisto jeho záver. Domáci, ktorí v úvodnom kole remizovali v Košiciach a na konte majú zatiaľ iba dva body, zase dominovali na konci prvého a na začiatku druhého polčasu, keď z 0:1 otočili na 2:1. Nečakaným hrdinom stretnutia sa stal ľavý stredopoliar Banskobystričanov Timotej Záhumenský. Najskôr prízemným centrom prihral na otvárací gól Arevalovi a potom krátko pred koncom zápasu skóroval hlavou po rohovom kope Polievku a stanovil na konečných 2:2. „Sme radi, že sme tento zápas zvládli. Vždy ideme za víťazstvom, ale bod zo Slovana proti takémuto kvalitnému mužstvu sa počíta. Tento duel nám pomôže psychicky a aj fyzicky. Už teraz sa tešíme na ďalší zápas, ktorý odohráme v Michalovciach,“ povedal po stretnutí Timotej Záhumenský.

Špecifický duel to bol pre kapitána Dukly Róberta Polievku, ktorý sa počas leta dohodol na podmienkach prestupu so Slovanom Bratislava, no jeho klub ho na Tehelné pole nepustili. Aspoň zatiaľ. „Bolo to pre mňa ťažké. Doteraz to všetko vstrebávam. Verte, že je náročné týždeň počúvať o tom, že ste jednou nohou v Slovane a potom v sobotu hrať práve proti Slovanu zápas za Banskú Bystricu a sústrediť sa na to, čo sa deje. Ale aj také veci prináša futbal. Túžil som sem prestúpiť, ale jednoducho to nevyšlo. Život sa teraz nekončí. Cením a vážim si ponuku Slovana, pretože klub bol trpezlivý. Dva mesiace robil všetko pre to, aby ma získal. Pre mňa je to pocta a ďakujem za to. Spravil som, čo bolo v mojich silách, aby som sa sem dostal, no nevyšlo to. Môžem byť chvíľu sklamaný a smutný, ale od pondelka musím robiť veci, ktoré som robil minulú sezónu, pretože ak chcem zostať tým Polievkom, ktorý som bol v minulej sezóne, musím prepnúť na to, čo je dôležité,“ hovoril emotívne kapitán banskobystrickej Dukly. Na margo samotného zápasu doložil: „Po prehre 1:4 s Podbrezovou sme sa chceli predviesť inak. Náš cieľ bol ukázať odvážnejší futbal vpredu. Keď máme odvahu v ofenzíve, aj súperom sa hrá proti nám ťažšie. Zámer bol rozdať si to so Slovanom futbalovo. Viem, že Slovan má veľkú kvalitu, ale my sme sa snažili hrať odvážne a futbal nám to vrátil. Získali sme cenný bod a pevne verím, že keď na tento výkon nadviažeme, môžeme byť aj v tejto sezóne nepríjemný súper pre každého.“

Slovanisti boli sklamaní z remízy, no najmä ich mrzelo, že výsledok zodpovedal dianiu na ihrisku. „Možno to bude znieť tvrdo, ale asi sme si nezaslúžili viac. Náš prístup musí byť lepší. Som smutný z tejto straty,“ skonštatoval stredopoliar Marko Tolič, ktorý vyrovnal na 1:1 a potom vybojoval jedenástku. Tú však kapitán belasých Vladimír Weiss ml. nepremenil. Chorvát zaznamenal svoj prvý gól za Slovan. „Veľa to pre mňa znamená, rovnako si cením aj podporu fanúšikov. Nanešťastie, môj gól teraz v globále až toľko neznamená, pretože sme nevyhrali,“ doložil.

Už v stredu čaká slovanistov prvý zápas 3. predkola Ligy majstrov proti izraelskému šampiónovi Maccabi Haifa. „Vieme, že doma potrebujeme niečo uhrať, aby sme pred náročnou odvetou mali šancu. Haifa bude určite silná v hre s loptou, čo znamená, že budeme musieť viac behať i brániť a snažiť sa využiť čo najviac z našich šancí,“ dodal Marko Tolič.