Čo prinieslo 10. kolo? Ukončené strelecké suchoty aj chytenú penaltu

Čo prinieslo 10. kolo? Ukončené strelecké suchoty aj chytenú penaltu

V každom kole Niké ligy sa okrem ukážkových gólov či výborných brankárskych zákrokov vždy udejú aj ďalšie zaujímavé momenty, ktoré rozhodne stoja za povšimnutie. Budeme vám ich pravidelne prinášať obrazom i slovom a vy nám môžete posielať svoje tipy na takéto ligové okamihy prostredníctvom sociálnych sietí.

V desiatom kole sa opäť bolo na čo pozerať, čo prežívať a následne aj o čom písať. Rozhodcovia odpískali tri pokutové kopy, útočník Spartaku vyvolal obrovskú radosť a futbalisti Michaloviec opäť bodovali.

Otvorené strelecké účty   

V desiatom kole si ďalší futbalisti otvorili svoj strelecký účet v Niké lige. Tentoraz ide o dvojicu legionárov, Xaviera Adanga z MŠK Žilina a Konrada Gruszkowskeho z DAC 1904 Dunajská Streda. Prvý menovaný poslal svoj tím do vedenia v 82. minúte zápasu na pôde Michaloviec, druhý zase vsietil tretí gól DAC-u v stretnutí s Podbrezovou. Adangov gól napokon stačil na zisk jedného žilinského bodu, Gruszkowskeho presný zásah prispel k domácej výhre.   

Gólovo bohaté zápasy Železiarov   

Mužstvo Podbrezovej s 24 strelenými gólmi aktuálne vedie v tejto štatistike v rámci celej ligy. Gólovo plodné boli najmä posledné tri duely „železiarov“, keď postupne vyhrali v Michalovciach (1:5), doma nad Košicami (5:3) a v nedeľu zdramatizovali súboj v Dunajskej Strede (3:2). Gólový priemer tímu je 2,4 gólu na zápas a celkové skóre 24:15.

Gólovo i bodovo naprázdno   

Trenčín v nedeľu cestoval na Tehelné pole ako líder tabuľky. Duel mu však nevyšiel podľa predstáv, keďže Slovanu nielen podľahol (2:0), ale prvýkrát v sezóne dokonca hráči AS nedokázali v zápase streliť ani jeden gól. Trenčania zároveň zaznamenali druhú prehru v sezóne – naposledy podľahli v treťom kole Žiline (5:2). Avšak, napriek nepriaznivému výsledku prečkajú reprezentačnú prestávku na čele tabuľky.

Desať pokutových kopov, traja úspešní brankári

Symbolicky v desiatom kole zaokrúhlili aktéri zápasov Niké ligy počet pokutových kopov v aktuálnej sezóne na desať. Cez víkend ukázali rozhodcovia na biely bod trikrát. Zatiaľ čo michalovský Matúš Marcin aj podbrezovský Roland Galčík svoje pokusy premenil na góly, banskobystrický Róbert Polievka zaznamenáva svoju vlastnú štatistiku.   

Kapitán Dukly sa od začiatku sezóny už trikrát stal exekútorom nariadenej penalty, no skóroval iba raz, do siete Zlatých Moraviec. Naopak, neuspel v piatom kole zoči-voči brankárovi Dunajskej Stredy Aleksandarovi Popovičovi a v nedeľu večer ani v priamom súboji s Dominikom Takáčom zo Spartaku Trnava. Okrem spomínaných brankárov bol v takejto situácii v aktuálnej sezóne úspešný aj banskobystrický Matúš Hruška, ktorý v stretnutí druhého kola so Slovanom vychytal Vladimíra Weissa ml.

Koniec Ristovskeho gólovej odmlky   

Obrovská červeno-čierna radosť vypukla v 60. minúte duelu Banskej Bystrice proti Spartaku. Milan Ristovski, ktorý naposledy skóroval 11. septembra 2023 na pôde Trenčína, totiž ukončil svoje gólové suchoty v našej lige a strelil gól, ktorý v konečnom súčte získal prívlastok víťazný.  „V prvom rade som veľmi šťastný, že sme získali dôležité a ťažké tri body. Tu v Banskej Bystrici máme stále ťažké zápasy a nevyhráva sa tu ľahko. Nebolo to tak ani dnes a som rád za ten gól, že som pomohol mužstvu a zlomil som to po dlhej dobe. Sme hore, tam, kde chceme byť. Teraz máme repre pauzu, niektorí odídeme k reprezentácii a potom nás čaká výborný zápas – derby doma so Slovanom,“ citoval macedónskeho útočníka klubový web Spartaka.

Len do siete ViOnu

Občas sa stáva, že futbalisti majú súpera, proti ktorému sa im obzvlášť darí. To je i prípad Samuela Lavrinčíka, ktorý v piatkovom súboji Ružomberka a Zlatých Moraviec strelil v 48. minúte gól a podieľal sa tak na výhre MFK (2:0). Dvadsaťdvaročný Lavrinčík totiž vo svojej doterajšej ligovej kariére skóroval trikrát – dva razy ešte v drese AS Trenčín a tentoraz premiérovo za Ružomberok. Všetky tri góly však strelil Zlatým Moravciam. „Vždy to poteší. Nie som hrotový strelec, že by som dával veľa gólov a taká zaujímavosť, dal som v lige tuším tri góly. Všetky Zlatým Moravciam. Takže, bodaj by sme s nimi hrali každý víkend,“ vyjadril sa po zápase pre médiá.

Zemplín bodoval druhýkrát v rade

Ešte nie je dôvod na oslavu, ale rozhodne dostali dávku optimizmu. Reč je o hráčoch Michaloviec, ktorí síce naďalej čakajú na prvú výhru v tomto ligovom ročníku, no v sobotu si do tabuľky pripísali ďalší cenný bod. Remízu so Žilinou zachránil v záverečných minútach gólom z pokutového kopu Matúš Marcin a zároveň tak prispel k druhému bodovému zápisu Zemplína v rade pod vedením nového trénera Petra Struhára. Michalovce poskočili aj v tabuľke, z poslednej dvanástej na jedenástu priečku. Pred Zlatými Moravcami majú náskok jedného bodu.