Méta splnená už po jeseni

Méta splnená už po jeseni

S kapitánom a útočníkom MFK Dukla Banská Bystrica Róbertom Polievkom nielen o tom, že ovládol jesenné poradie strelcov.

V minulej sezóne nastrieľal pätnásť gólov a v poradí kanonierov skončil druhý za útočníkom FC DAC 1904 Dunajská Streda Nikolom Krstovičom, ktorý pridal o tri zásahy viac. Po jeseni kraľuje strelcom práve on. Reč je o kapitánovi MFK Dukla Banská Bystrica Róbertovi Polievkovi (27), ktorý zaznamenal na jeseň desať gólov a o jeden presný zásah predstihol dvojicu Aleksandar Čavrič (Slovan Bratislava) – Dávid Ďuriš (Žilina). „S Dávidom sme sa navzájom burcovali v reprezentácii. Určite aj to nám pomohlo, že sme obaja v popredí,“ povedal okrem iného v rozhovore pre Našu ligu Róbert Polievka.

Jeseň ste ukončili na štvrtom mieste, čo je progres v porovnaní s predošlým ročníkom, keď ste obsadili piatu priečku. Verili ste, že sa môžete ešte takto zlepšiť? 

Ako cieľ sme si stanovili účasť v prvej šestke. Stále v nej definitívne nie sme, ale štvrté miesto je pre nás pekné. Je skvelé, že sa môžeme celú prestávku pozerať na tabuľku s vedomím, že sme po jeseni štvrtí najlepší. 

Zároveň platí, že ste len o skóre lepší ako siedma Podbrezová. Vyzerá to tak, že nás čaká ozaj atraktívna jar! 

Je to super. Štyri tímy majú zhodne 29 bodov a to len svedčí o tom, že sa Niké liga stále vyrovnáva. Štart do jari bude nesmierne zaujímavý, boj o prvú šestku tuhý a to je len dobre pre všetky mužstvá. Každý musí počas zimy makať naplno. 

Čo hovoríte na to, že s desiatimi gólmi vediete poradie kanonierov? 

Pred sezónou som si stanovil métu, že by som chcel streliť aspoň desať gólov. Veľa ľudí mi neverilo, že môžem zopakovať predošlý vydarený ročník. Som nesmierne rád, že som si svoj cieľ splnil už za osemnásť kôl. Je to skvelý pocit. Pred posledným jesenným zápasom so Žilinou (3:1) som túžil po tom, aby som zaokrúhlil počet gólov na desať, čo sa mi aj podarilo. Mám z toho veľkú radosť. Dnes už môžem prezradiť, že sme sa s Dávidom Ďurišom navzájom burcovali v reprezentácii. Určite aj to nám pomohlo, že sme obaja v popredí. Stavili sme sa, že dosiahneme desať gólov. 

Dávida ste teda predbehli o jediný presný zásah. 

Samozrejme, aj jemu by som doprial, aby zimoval s desiatimi strelenými gólmi. Je to skvelý hráč aj človek. Vyšlo to tak, že posledný zápas jesene sme hrali obaja proti sebe, na konte sme pritom mali po deväť gólov. Veľmi ma to motivovalo, aby som pridal desiaty a určite to tak cítil aj Dávid. Som presvedčený, že sme sa navzájom potiahli. 

Je to zaujímavý paradox, ale hoci ste chceli naplniť osobný cieľ, prepustili ste zahrávanie jedenástky Martinovi Rymarenkovi. 

Poviem pravdu, že mi ani nenapadlo zobrať si loptu a streliť desiaty gól z jedenástky. Nechcem povedať, že by to bolo až príliš jednoduché, veď som dve penalty v tejto sezóne nepremenil. Skôr išlo o to, že sme mali dohodu v rámci tímu. Martinovi som dal slovo, že ak by malo ísť aj o to, či budem najlepší strelec ligy, loptu si nezoberiem. No a slovo robí chlapa. Chcel mi síce prenechať túto jedenástku, ale bol som neoblomný. V takýchto situáciách musia ísť ego a individuálne štatistiky bokom. Vždy som tvrdil, že mužstvo je na prvom mieste. Napokon to vyšlo pekne a strelil som desiaty gól neskôr z hry. 

Stávka s Dávidom pokračuje aj na jar? 

Nie. To sme sa len poslednom zraze burcovali, že by bolo pekné streliť tých desať gólov. Obaja sme však útočníci a urobíme maximum pre to, aby sme strelecky pomohli svojim tímom. Ja mu budem držať palce. 

Možno bude v marcovej nominácii trénera Francesca Calzonu aj Aleksandar Čavrič, ktorý má deväť gólov. Mohli by ste si vymyslieť spoločnú stávku všetci traja! 

Bolo by to zaujímavé. Ja osobne si myslím, že Čavrič prekoná desaťgólovú métu hravo a že sa vyšplhá veľmi vysoko. Pre mňa je to jeden z adeptov na kráľa strelcov. 

Myslíte si, že sa o post najlepšieho kanoniera pobije veľa hráčov? 

Áno. Všetci ofenzívni hráči Slovana dávajú veľa gólov, sú vo forme a určite budú veľmi vysoko v poradí. 

Mnoho ľudí možno neverilo, že ešte navýšite vaše štatistiky z nováčikovskej sezóny. Čomu vy osobne vďačíte za to, že sa vám to podarilo? 

Mužstvu. Opäť sa potvrdilo, že chlapci sú ochotní pracovať pre mňa. Tvorili sme super partiu a som chalanom veľmi vďačný za pomoc. Viem, že v mnohých zápasoch som im nepomohol tak, ako dokážem. Keď som potreboval, aby potiahol niekto iný, tak to tak bolo. Potom sa zase podarilo potiahnuť mne. 

Ale je to aj o vašej kvalite, nielen pomoci spoluhráčov. Darí sa vám pravidelne strieľať góly za mužstvo, ktoré nie je najkvalitnejšie v lige. 

Je to pre mňa zadosťučinenie. Teší ma, že som bol znova strelecky úspešný, takže niečo musím robiť dobre. Zároveň platí, že vždy sa dá dosiahnuť viac. Budem na tom pracovať, aby som bol na jar znova lepší. 

V lete stroskotal váš prestup do Slovana Bratislava, no napriek tomu ste sa dokázali mentálne dobre nachystať a pomôcť mužstvu. Čo vám k tomu pomohlo? 

Veľkú úlohu v tom zohrala reprezentácia. Veľmi som túžil udržať sa v národnom tíme a k tomu vedú len dobré výkony v klube bez ohľadu na to, kde pôsobíte. Chcel som byť stále lepší. 

Po poslednom ligovom zápase ste vyslovili túžbu posunúť sa ďalej. Ste mentálne pripravený na ďalšie prestupové obdobie, počas ktorého sa bude o vás veľa hovoriť? 

Áno, som. V lete mi to síce nevyšlo, ale už viem, čo ma čaká a som na to pripravený. Dokážem si predstaviť, aký bude chvíľu okolo mňa ošiaľ a pevne verím, že teraz to už vyjde. 

Aj prezradíte, ako blízko či ďaleko ste dnes od prestupu? 

Viem, že plynú rokovania s niektorými klubmi a že konečne to vyzerá naozaj reálne. Náš majiteľ pracuje na tom, aby som sa posunul ďalej. Uvidíme, ako to vypáli, ale nič konkrétne ešte prezradiť neviem. 

Keď ste sa lúčili v šatni, spoluhráči vám povedali, že už vás nechcú vidieť? 

To áno. Podpichovali ma už cez týždeň, že či sa ideme zase lúčiť, lebo sa lúčime dva roky a stále som tam. Už nechceli odo mňa nič také počuť, lebo vraj som v januári späť. 

Už ste rozmýšľali aj nad tým, že ak to teraz vyjde, ako bude Róbertovi Polievkovi mimo Banskej Bystrice a ako bude Dukla vyzerať bez neho? 

Áno, rozmýšľal som nad tým a stále mi to beží hlavou. Práve preto sa na to mentálne chystám, keďže si želám prestup. Uvidíme, ako sa to potom bude vyvíjať aj v Dukle.   

RÓBERT POLIEVKA – FAKTY 

  • Narodil sa 9. júna 1996 v Krupine, hráva na poste útočníka za MFK Dukla Banská Bystrica, kde zastáva aj pozíciu kapitána. 
  • S futbalom začínal ako dieťa v Hontianskych Nemciach, neskôr sa presunul do Krupiny, no už od veku 10 rokov vyrastal v banskobystrickej Dukle, kde si prešiel všetkými zvyšnými mládežníckymi kategóriami. 
  • V Niké lige debutoval 12. júla 2014 v prvom kole sezóny 2014/15, na ihrisku Košíc (2:1) naskočil v závere zápasu. 
  • Vo svojej prvej mužskej sezóne odohral za Duklu 24 zápasov (1447 minút), v ktorých strelil aj jeden gól, no Banská Bystrica skončila posledná a vypadla. 
  • V lete 2015 prestúpil do Dunajskej Stredy (44 zápasov, 1 gól), za FC DAC hrával až do jari 2017, keď išiel na polročné hosťovanie do Podbrezovej (12 zápasov, 1 gól). - Na dlhé obdobie poslednú sezónu v Niké lige (2017/18) strávil ako hráč Žiliny (9 zápasov, 1 gól). 
  • Celkovo mal pred štartom ročníka 2022/23 v našej najvyššej súťaži na konte 89 odohraných zápasov a štyri strelené góly. 
  • V lete 2018 zamieril do druholigovej materskej Dukly Banská Bystrica, kde sa stal aj kapitánom, najskôr prispel k dosiahnutiu šiesteho miesta, vo zvyšných troch ročníkoch k druhým priečkam, v sezóne 2021/22 znamenalo striebro posun medzi elitu. Nehrala sa totiž baráž s predposledným tímom ligy po tom, čo nesplnil licenčné kritériá ŠKF Sereď. 
  • Jeho bilancia zápasov a gólov v jednotlivých druholigových sezónach bola 19/8, 22/12, 24/13, 29/18. Spolu teda v druhej lige odohral 84 zápasov a strelil v nej 51 gólov. 
  • Za sezónu 2021/22 sa stal najlepším hráčom druhej ligy podľa hlasovania fanúšikov aj odborníkov, získal takisto miesto v elitnej jedenástke sezóny. 
  • Po návrate do Niké ligy potvrdil status opory tímu. V 28 odohraných zápasoch v minulej sezóne (2478 minút) medzi elitou strelil 15 gólov a pridal aj štyri asistencie. Počas uplynulej jesene dosiahol v 18 dueloch bilanciu 10+6, čo z neho robí nateraz najlepšieho strelca aj najproduktívnejšieho hráča ligy. Momentálne má teda na konte 135 zápasov v Niké lige a 29 gólov. 
  • Slovensko reprezentoval vo všetkých mládežníckych kategóriách od 15 do 21 rokov. Na pozvánku do seniorského áčka však čakal až do marca tohto roka. Tréner Francesco Calzona ho hodil rovnými nohami do vody, pretože od príchodu do národného tímu nastúpil v deviatich z desiatich zápasov úspešnej kvalifikácie Eura 2024, strelecky sa v nich nepresadil. 
  • Jeho obľúbený zahraničný hráč je Lionel Messi a klub FC Liverpool.