Fujavicu lepšie zvládli hostia

Fujavicu lepšie zvládli hostia

Futbalisti Banskej Bystrice zdolali 2:1 v prvom kole skupiny o udržanie sa domácu Skalicu, ktorú v tejto sezóne pokorili v každom z troch zápasov.

Hráči Dukly sa dokázali mentálne dobre nachystať na náročný duel na Záhorí po tom, ako predošlý víkend spadli po remíze 1:1 s Košicami do dolnej šestky. Triumfom u obľúbeného súpera si vybudovali dvojbodový náskok na celkovej siedmej pozícii, ktorá za určitých okolností môže znamenať účasť v play-off o poslednú európsku miestenku. Výsledková kríza Skalice sa po domácom neúspechu prehĺbila. Zverenci trénera Pavla Majerníka na jar v Niké lige stále nezvíťazili (0-2-3) a desiate Košice sa im priblížili už na rozdiel päť bodov. Navyše, zeleno-bieli počas tohto negatívneho obdobia stihli aj vypadnúť zo Slovnaft Cupu, keď vo štvrťfinále nestačili v penaltovej lotérii vonku na treťoligové Lipany.

Sobotný zápas bol o tom, kto sa lepšie dokáže prispôsobiť silnému vetru. Nakopávať lopty vlastne ani nemalo zmysel, pretože prihrávky vzduchom menili nepredvídateľne smer. S náročnými podmienkami sa lepšie vyrovnali hostia, hoci v prvom polčase hrali s vetrom v chrbte Skaličania. Tí však svoje príležitosti nevyužili (Gaži, Smékal) a Banská Bystrica trestala. Po vydarenej kontre otvoril skóre Veselovský. Po zmene strán brankár domácich Luksch zle vyhodnotil riziko silného vetra, rozhodol sa vybehnúť z bránky a loptu odkopnúť do bezpečia, lenže tá nezaletela ani za polovicu, Hlinka vyhral osobný súboj s Hollým a Rymarenko z diaľky zakončil do prázdnej brány. Skalica sa v závere dostala do zápasu, svojím prvým gólom v Niké lige znížil Krčík, ale keďže dobré príležitosti Hašu a striedajúceho Sobczyka chytil Hruška, domáci nezískali ani bod. 

„Dosiahli sme dôležité víťazstvo aj z pohľadu psychiky. Po páde do dolnej šestky zavládlo u nás veľké sklamanie, celý týždeň bol o pochmúrnej nálade. Snažili sme sa správne nastaviť, čo sa nám napokon aj podarilo a zaslúžene sme zvíťazili,“ povedal útočník MFK Dukla Martin Rymarenko, ktorý strelil deviaty gól v sezóne a už len o dva presné zásahy zaostáva za lídrom poradia kanonierov a spoluhráčom Róbertom Polievkom. „Marek Hlinka vyhral súboj a keďže brankár sa po odkope lopty nestihol vrátiť na svoje miesto, snažil som sa z prvej trafiť bránku. Napokon bol z toho pekný gól,“ opísal zlomový presný zásah. 

Kým Martin Rymarenko skóroval v tejto ligovej sezóne už deväťkrát, Dominik Veselovský si pripísal prvý presný zásah po zimnom príchode z Dunajskej Stredy. „Dosiahli sme veľmi dôležité víťazstvo, ktoré nám určite zdvihne sebavedomie. Na ihrisku som sa cítil dobre. Gól padol z akcie, aké cvičíme na tréningu. Som rád, že mi to vyšlo,“ poznamenal Dominik Veselovský. Spokojný po stretnutí bol aj tréner Banskej Bystrice Mário Auxt. „Zápas ovplyvnil silný vietor, v prvom polčase si domáci vytvorili tlak i šance, ktoré sme ustáli a následne sme udreli z brejku. Po zmene strán sme pridali druhý gól s pomocou vetra. Domáci sa začali tlačiť a mrzí ma, že sme raz inkasovali, ale napokon sme záver ustáli a zápas zvládli,“ podotkol Mário Auxt.   

SKALICKÉ ROZČAROVANIE 

Skaličania veľmi túžili uťať sériu bez víťazstva, no ich výsledková kríza sa zase predĺžila. „Sme rozčarovaní, už ani neviem, kedy sme naposledy zvíťazili. Áno, podmienky boli náročné, ale v prvom rade sme my boli neefektívni a vzadu sme sa dopustili chýb,“ neskrýval sklamanie Adam Krčík. Pravý obranca Skalice pritom strelil svoj prvý gól v Niké lige, ale ako sám priznal, v podstate mu to bolo po stretnutí jedno…