S pokorou a nikdy sa nevzdávať

S pokorou a nikdy sa nevzdávať

S navrátilcom do Niké ligy, útočníkom Tomášom Malecom, nielen o okolnostiach jeho transferu do Banskej Bystrice.

V sezóne 2013/14 sa v drese AS Trenčín stal so štrnástimi gólmi najlepším strelcom našej najvyššej súťaže. „To bolo dávno,“ odbil túto pripomienku Tomáš Malec (31). Hoci odvtedy obišiel za desať rokov Škandináviu, Pobaltie, Taliansko a okolité krajiny, góly strieľať nezabudol. Potvrdil to aj v poslednej sezóne, keď v českom druholigovom Prostějove dosiahol bilanciu 9+7. Svoje kanonierske kvality sa teraz pokúsi ukázať v Banskej Bystrici, dres ktorej si bude obliekať od novej sezóny, pričom Dukle už budú chýbať čísla od Róberta Polievku. „Neprišiel som nikoho nahrádzať, ale pomôcť tímu,“ povedal okrem iného v rozhovore pre Našu ligu 199 cm vysoký útočník.

Ako sa cítite opäť na Slovensku? 

Dobre. Chalani v Banskej Bystrici ma hneď prijali medzi seba, niektorých som už poznal, takže o to som to mal jednoduchšie. Teším sa na novú výzvu. Viem, že Niké liga išla za posledné roky hore z pohľadu kvality tímov, štadiónov, mediálneho záujmu… Teším sa na všetko, čo v Dukle zažijem. Prvé týždne môžem hodnotiť len pozitívne. Našiel som tu kvalitné podmienky na prácu. 

Aké máte pocity z mužstva, z tréningov a prípravných zápasov? 

Káder je vekovo vyvážený. Prekvapilo ma, že je tu viacero starších hráčov odo mňa, to som určite nečakal. Ale je tu aj veľa mladých chalanov a tiež stredná generácia. Výsledky v príprave nemáme zatiaľ dobré (0-1-3), ale herne nevyzeráme zle. Je to aj o budovaní návykov. V Banskej Bystrici nemali doteraz útočníka mojej typológie, takže si musíme všetci na seba zvyknúť. Postupne sa spoznávame a ďalšie dve prípravné stretnutia nám k tomu určite dopomôžu. Na tréningoch si rozumieme stále viac, vyzerá to lepšie a lepšie. 

Ktorých hráčov z Banskej Bystrice ste poznali už skôr? 

Najmä Borisa Godála, s ktorým som hrával v Trenčíne. Tam bol pre nás mladých vodca, ktorý nás usmerňoval. V Dukle je teraz najstarší. V Dunajskej Strede som zase pôsobil s Braňom Ľuptákom a Timom Záhumenským. V drese Senice som zase hral v baráži o účasť v najvyššej súťaži proti Ľubovi Willwéberovi. 

Prišli ste s nálepkou najlepšieho strelca našej ligy zo sezóny 2013/14 a vaša úloha bude do určite miery nahradiť najlepšieho strelca z ročníka 2023/24. Vnímate tieto očakávania? 

To bolo dávno, keď som sa stal najlepším strelcom. Myslím si, že je to už zabudnuté. Neprišiel som nikoho nahrádzať, ale pomôcť tímu. Robo Polievka je osobnosť banskobystrického futbalu, nosil tu kapitánsku pásku, strelil za Duklu veľa gólov a vybudoval si skvelé meno. Navyše, sme typologicky odlišní. Ale nič to nemení na tom, že sa odo mňa očakávajú góly. To si plne uvedomujem. Verím, že sa rýchlo zohrám s chalanmi a bude to dobré. Banská Bystrica to nemá založené na jednom hráčovi vpredu. Vidieť to aj na číslach z minulej sezóny. Robo strelil trinásť gólov a Martin Rymarenko dvanásť. Takže si to pekne rozložili a myslím si, že aj v tomto ročníku by to tak mohlo byť. V Dukle je to založené na tímovej práci. 

Spomenuli ste, že pomyselnú korunku pre kráľa ligových strelcov ste získali dávno, ale kvality kanoniera ste ukázali aj v minulej sezóne, v druholigovom českom Prostějove. Deväť gólov a sedem asistencií svedčí. Máte za sebou vydarené obdobie? 

Určite áno. Druhá liga v Česku je boj, ale mne sa darilo dostávať sa do šancí a dokonca ich aj vytvárať spoluhráčom. Bolo to špecifické, pretože by som mal byť skôr zakončovateľ, ale v prvom rade som tímový hráč. Priznávam, že niekedy aj trochu špekulujem a namiesto zakončenia sa ešte snažím nájsť lepšie postaveného spoluhráča. Vždy je pre mňa najdôležitejšie, aby uspelo mužstvo, potom som aj ja šťastný. 

Prečo ste sa vlastne rozhodli odísť z Prostějova, keď sa vám tam darilo? 

Plánoval som zotrvať v Prostějove aj z rodinných dôvodov, lebo sme tam mali dobré zázemie a podmienky na život, dcérka tam chodila do školy, celkom sme si zvykli. Aj tréner si veľmi želal, aby som zostal, ale v klube nastavili platový strop a potom sa nám už neoplatilo pokračovať. Prišla ponuka z Banskej Bystrice, čo ma veľmi potešilo, keďže ide o najvyššiu súťaž. 

Tomáš Malec sa teší na novú výzvu, s novými spoluhráčmi v drese banskobystrickej Dukly. Foto: MFK Dukla Banská Bystrica

Spomenuli ste sezónu 2020/21, keď ste ako hráč Senice v baráži tromi gólmi zabránili postupu Banskej Bystrice medzi elitu (2:1, 1:1). Aj vám to pripomenuli noví spoluhráči? 

Samozrejme, ale veľmi mi to zožrať nedali. Akurát mi povedali, že som im o rok oddialil postup. Zároveň priznali, že možno sa napokon aj dobre stalo, lebo vtedy ešte úplne neboli na najvyššiu súťaž pripravení z pohľadu zázemia a podmienok. O rok neskôr Dukla postúpila a odvtedy urobila Banská Bystrica veľmi veľa dobrej práce. Tento rast sa naozaj nedá prehliadnuť a ja verím, že bude pokračovať. Pracuje sa tu na úrovni, vypomáhajú nám kvalitní kondiční tréneri, ktorí nás posúvajú s pomocou dát. Regenerácia aj ihriská na tréning sú na dobrej úrovni. Dukla má svoje meno, je to silná značka a mňa teší, že sa aj v mojom veku môžem v tomto prostredí stále zlepšovať. Verím, že aj s pomocou tohto zázemia sa budeme pohybovať v hornej polovici tabuľky. 

Práve účasť v hornej šestke je méta, ktorá vás osobne láka? 

Určite áno. Banskej Bystrici naposledy ušla horná šestka v poslednom kole základnej časti. Každý z nás sa chce do skupiny o titul vrátiť. Bolo by super merať si sily s najlepšími slovenskými mužstvami, aj fanúšikovia by si to určite užili. 

V Niké lige ste čosi odohrali, ale veľa času ste strávili aj v zahraničí. O to viac si uvedomujete napredovanie našej súťaže, keď sa vždy vrátite s nejakým časovým odstupom? 

Určite áno. Keď som odchádzal odtiaľto prvý raz, mal som krátko po dvadsiatke a to je už nejaký čas. Potom som sa vrátil a videl som progres na štadiónoch, ale súťaž ešte nebola taká stabilná. Vieme, ako dopadli kluby zo Senice a Nitry, ktoré to ekonomicky nezvládli. Dnes majú kluby väčšie výnosy z televíznych a marketingových práv, čo je vidieť. Ľahšie sa im dýcha, nie sú pod takým ekonomickým tlakom. Nepochybujem, že popularite futbalu u nás pomohli aj výborné výkony Slovenska na Eure. Verím, že to sa prejaví na ďalšom napredovaní. 

Takže aj väčšia stabilita klubov vás pritiahla späť na Slovensko? 

Určite áno. V Senici som zažil veľa pekného, ale hovoriť by sa dalo aj o tom horšom… Niektoré záležitosti sú stále nedoriešené. Dnes sú kluby stabilnejšie a potom sa aj hráčom hrá ľahšie. 

Vy ste zažili v kariére naozaj veľa klubov z rôznych krajín. Čo vás naučili roky v zahraničí? 

Všade som zažil rôznu mentalitu, všade sa odo mňa čakalo niečo iné a nie vždy sa človek dokáže prispôsobiť. To ma naučilo pokore, nikdy sa nevzdávať, vždy ísť dopredu a v každej situácii veriť Bohu. 

Kde v zahraničí vám bolo najlepšie? 

Najviac mi sadlo Nórsko, futbalovo i ľudsky.   

PEKNÉ NOVÉ DRESY 

Banská Bystrica vstúpi do novej sezóny s novými dresmi, ktorých dizajn je nepochybne zaujímavý. „Páčia sa mi, sú iné ako ostatné, niečím nové. Nepoznám zámer dizajnérov, ale keď som videl tie čierne, pripomínali mi vojenské oblečenie, takže to sedí k Dukle. Rád sa dozviem viac o tom, prečo práve takýto motív,“ povedal Tomáš Malec.   

TOMÁŠ MALEC – FAKTY 

  • Narodil sa 5. januára 1993 v Trenčíne, hráva na poste útočníka za MFK Dukla Banská Bystrica. 
  • Futbalovo vyrástol v AS Trenčín, kde pôsobil od desiatich rokov a v sezóne 2011/12 sa presadil v najvyššej súťaži (16 štartov). S výnimkou časti ročníka 2012/13, ktorú strávil na hosťovaní v Liptovskom Mikuláši, pôsobil v AS do augusta 2014. Vtedy odišiel na hosťovanie do Rosenborgu Trondheim, bolo to po úspešnej sezóne 2013/14, keď sa so štrnástimi gólmi stal najlepším strelcom súťaže. Keďže v nasledujúcom ročníku 2014/15 stihol naskočiť do troch duelov, má podiel na zisku slovenského double. 
  • V Nórsku sa hrá systémom jar – jeseň, v Rosenborgu pôsobil do leta 2015, mal teda podiel na zisku double v tomto roku. 
  • Sezónu 2015/16 strávil na hosťovaní v Olomouci, od leta 2016 hrával jeden rok zase v Nórsku, akurát už za Lilleström, kde sa teda podieľal na triumfe v pohári v roku 2017. Nasledujúci polrok strávil v Dunajskej Strede a potom zamieril do Žalgirisu Vilnius, kde sa tešil z víťazstva v Litovskom pohári 2018. V 25 zápasoch strelil osem gólov. Ďalších šesť pridal za polovicu ročníka 2019 v lotyšskej lige za RFS. 
  • V lete 2019 odišiel na rok do tímu talianskej Serie C Vis Pesaro, sezónu 2020/21 absolvoval v Senici, kde pomohol tímu k udržaniu sa v najvyššej súťaži. Od leta 2021 hrával rok a pol za poľské Tychy v druhej lige, poslednú sezónu a pol strávil v českom Prostějove, kde v druhej lige dosiahol bilanciu 9+7. Odtiaľ zamieril do Banskej Bystrice, kde začne ročník 2024/25. 
  • V Niké lige odohral celkovo 96 zápasov, strelil v nich 24 gólov. 
  • Slovensko reprezentoval v kategóriách do 15, 16 a 21 rokov, za seniorské áčko nastúpil v dvoch neoficiálnych prípravných zápasoch v januári 2017 v Spojených arabských emirátoch proti Ugande (1:3) a Švédsku (0:6). V týchto stretnutiach hral náš tím pod hlavičkou ligového výberu. 
  • Jeho obľúbený zahraničný hráč je Zlatan Ibrahimovič a klub FC Barcelona. 
  • S manželkou Lenkou vychovávajú dcérky Lenku (7) a Bianku (3).