Čo prinieslo 1. kolo? Ligové „poprvé“ aj dvojgólového strelca

Čo prinieslo 1. kolo? Ligové „poprvé“ aj dvojgólového strelca

Dávať góly je moja robota, zhrnul Žan Medved po dvoch presných zásahoch do siete Dunajskej Stredy.

Úvod Niké ligy akoby ladil v pomyselnom zmierlivom tóne. Päť zo šiestich stretnutí totiž skončilo deľbou bodov, iba Slovan privítal nováčika z Komárna v najvyššej slovenskej súťaži tak, ako sa na úradujúceho majstra patrí – zdolal ho 4:1. Núdza o zaujímavé momenty však počas prvého nikéligového víkendu rozhodne nebola.

Ligový gól po 14 rokoch   

Hoci Komárno prehralo, pred takmer dvoma tisíckami divákov na štadióne v Zlatých Moravciach si hanbu rozhodne neurobilo. Domácich priaznivcov dokonca hráči KFC rozjasali aj gólovou radosťou, keď v 19. minúte vyrovnával na 1:1 Jakub Sylvestr. Strelil tak premiérový presný zásah Komárna v Niké lige. V najvyššej slovenskej súťaži sa zároveň tento 35-ročný bývalý reprezentant gólovo presadil po takmer 14 rokoch. V auguste 2010 strelil gól do siete Ružomberka, paradoxne, ako hráč Slovana.   

Na opačnej strane sa tešil z gólu Róbert Mak, pre ktorého to bol pre zmenu prvý gól v Niké lige. Hoci futbalovo vyrastal v mládežníckych tímoch Slovana, ako tínedžer odišiel do akadémie Manchestru City a premiéru v najvyššej slovenskej súťaži tak zažil až vo veku 33 rokov.   

Róbert Mak prišiel na ihrisko v 65. minúte zápasu a o štvrťhodinku neskôr sa už tešil z gólu do siete Komárna. Foto: Jozef Bedej

Dvojgólový strelec v Košiciach   

Vyše 4-tisíc divákov v Košickej futbalovej aréne zažilo štvorgólový večer v podaní domácich futbalistov a súpera z Dunajskej Stredy. Tím DAC 1904 siahal na tri body, keď počas zápasu skóroval navrátilec Ladislav Almási a Christián Herc. V nadstavenom čase však presným zásahom z bieleho bodu a svojím druhým gólom v stretnutí zabezpečil remízový bodík pre Košice Žan Medved.   

„Dobrý prvý zápas, výborný súper, pekná kulisa. Podľa mňa sa hral výborný futbal,“ hodnotil po záverečnom hvizde slovinský futbalista. Zareagoval aj na svoje dva presné zásahy: „Sú to veci, ktoré len potvrdzujú tvoju prácu a dodajú ti sebavedomie. Je to fajn, ale ja vždy opakujem, že je to moja robota. Na to som tu, mám dávať góly. Som rád, že sa mi to dnes podarilo. A najmä som rád, že sme dvakrát vedeli odpovedať na nepriaznivý stav a dvakrát sme sa vrátili do zápasu. To sú výborné veci. Teraz musíme takto pokračovať a týždeň čo týždeň to opakovať. Verím, že to bude lepšie ako minulý rok.“   

K zaujímavému číslu sa v tomto dueli dopracoval aj jeho spoluhráč Marek Zsigmund. Letná posila Košíc odohrala v najvyššej slovenskej súťaži stý zápas, prvý súťažný vo farbách FC. Na predchádzajúcich 99 duelov nastúpil ešte ako hráč Ružomberka.   

Prvýkrát ako hlavný tréner   

Reč o premiérach tu už bola, ale musíme doplniť ešte jednu. Trénerskú. Marek Bažík na lavičke MFK Dukla Banská Bystrica prvýkrát odkoučoval zápas Niké ligy ako hlavný tréner. Zaznamenal aj bodový zisk, keďže Dukla remizovala na pôde Ružomberka 1:1.   

Ligový debut podčiarknutý vychytanou nulou   

Výraznými mužmi, prinajmenšom z hľadiska štatistík, boli v úvodnom ligovom kole brankári. Až šesť z nich si udržalo čisté konto! Adam Danko z Podbrezovej, Ľubomír Belko zo Žiliny, Martin Junas zo Skalice, Patrik Lukáč z Michaloviec, Žiga Frelih zo Spartaka a Matúš Sláviček z Trenčína odštartovali novú sezónu vychytanými nulami. Posledný menovaný ňou podčiarkol vydarený ligový debut v zápase proti Trnave. „Udržaná nula je pri takom debute sen. Zápas bol ťažký, mohli sme pokojne aj vyhrať, šance, aké sme mali na konci, musíme premieňať. Obe strany by si zaslúžili dať gól, ale bohužiaľ. Napokon sme po takomto dueli spokojní aj s bodom,“ povedal po stretnutí 21-ročný brankár.