S cieľom dostať dáta pod jednu strechu pomôže Marek Kabát

S cieľom dostať dáta pod jednu strechu pomôže Marek Kabát

Spolupráca Niké ligy s dátovým analytikom Marekom Kabátom pomôže klubom vo väčšej miere využiť športové dáta a priblíži fanúšikom zaujímavé hráčske štatistiky. Zároveň sa bude podieľať na vytvorení centralizovaného dátového systému, ktorý poskytne komplexný priestor na prácu s dátami aj ich archiváciu.

Únia ligových klubov už niekoľko rokov aktívne pracuje s hráčskymi, či zápasovými dátami z Niké ligy. Spoločne s klubmi, ale aj s vysielateľom sa postupne podarilo vyriešiť jednotného partnera pre zápasové dáta (Stats Perform), pre videoanalýzu (Panoris), aj pre monitorovanie GPS dát jednotlivých hráčov (Catapult).

„To, že majú všetky kluby jedného dodávateľa, má zaujímavé benefity. Nielen finančné, ale aj z pohľadu práce s týmito dátami,“ približuje výkonný riaditeľ Michal Mertinyák. A keďže dátová analýza je v súčasnosti čoraz výraznejšou zložkou svetového futbalu, Niké liga v úvode novej sezóny oznámila spoluprácu s dátovým analytikom Marekom Kabátom.   

Ligový systém aj komunikácia s klubovými analytikmi   

„Spolupráca s Marekom Kabátom zahŕňa tri základné projekty. Prvým, najdôležitejším, je projektový manažment nášho kľúčového projektu z pohľadu športových dát. Ide o vytvorenie ligového systému, v ktorom sa budú zobrazovať vybrané dáta od ligových partnerov a zároveň budeme tieto dáta archivovať. Marekova úloha bude kľúčová z pohľadu prípravy podkladov pre správne nastavenie systému,“ hovorí Mertinyák a dodáva, že tréneri by mali mať k týmto dátam jednotný prístup. ÚLK zároveň intenzívne diskutuje so Slovenským futbalovým zväzom o spoločnom postupe v tejto téme.   

Marek Kabát bude komunikovať aj s klubovými dátovými analytikmi, videoanalytikmi a pomôže im správne a plnohodnotne využívať systémy, ktoré majú liga i kluby k dispozícii. „Cítime v tom veľkú pridanú hodnotu do budúcnosti smerom k ďalšiemu rastu klubov,“ dodáva výkonný riaditeľ ÚLK.   

Súčasťou spolupráce je aj spracovávanie dát do podoby, v ktorej ich následne liga dokáže posunúť médiám, či fanúšikom. „Zápasové dáta sú dnes súčasťou viacerých prenosov zo zahraničných líg. Majú pridanú hodnotu pre fanúšikov, ktorí chcú vidieť výkony hráčov zbližšia práve cez dáta. Naším cieľom je približovať sa k fanúšikom tak, aby ich Niké liga bavila a prinášala im zaujímavé informácie. Dáta sú súčasťou nášho projektu Fantasy a veľkú hodnotu vidíme aj v tom, že budeme konečne uchovávať tieto dáta aj do budúcnosti a tvoriť tak zaujímavú historickú databázu,“ vysvetľuje Mertinyák.   

Nie je to iba o góloch   

Mareka Kabáta môžu športoví fanúšikovia poznať ako hosťa z podcastov Bavme sa o lige, Kudy běží zajíc, či ako spoluautora tematických článkov na webe Denníka N. Futbalovej dátovej analytike sa naplno venuje tri roky a na začiatku ho inšpiroval známy film v hlavnej úlohe s Bradom Pittom. „Prvýkrát som sa týmto začal zaoberať po asi desiatom pozretí filmu Moneyball. Položil som si otázku, ako asi toto funguje vo futbale? Výsledkom bolo množstvo zaujímavých zdrojov, kurzov, štúdií, rozhovorov, kníh a metrík, ktoré ma chytili a už viac nepustili,“ prezrádza.   

Ako freelance dátový analytik sa venuje viacerým projektom a spoluprácam: „V rámci projektov s klubmi by som určite vypichol moju aktuálne najväčšiu spoluprácu s Widzew Lodž, kde mám na starosti dátovú analytiku najmä v oblastiach skautingu a tímového výkonu. Veľmi sa však teším aj na spoluprácu s Niké ligou. Je to pre mňa zaujímavá príležitosť, keď sa môžem venovať dátam priamo na úrovni ligy. Popri tom sa s radosťou pridám do akéhokoľvek podcastu alebo prípravy článku o slovenskej reprezentácii, či Niké lige.“   

Na sociálnych sieťach Niké ligy po každom kole nájdete najlepšiu jedenástku a najlepšieho hráča daného kola. Ich výber vzišiel práve z analýzy dát od spoločnosti Stats Perform. „Snažím sa brať do úvahy čo najširšie spektrum dát, aby sme sa vyhli posudzovaniu hráčov iba na základe gólov a asistencií. Samozrejme, góly sú najdôležitejšou časťou futbalu, ale zároveň je gól v rámci zápasu veľmi ojedinelá udalosť a často je tam prítomná veľká časť variácie, či náhody. Preto je dôležité brať do úvahy aj iné ofenzívne metriky ako počet striel, prihrávok na strely, dotykov v šestnástke, vstupov do šestnástky, prihrávok vo finálnej tretine, úspešných driblingov, progresívnych prihrávok a vedení lopty alebo prechodov do finálnej tretiny,“ približuje Kabát proces výberu hráčov a dodáva: „Taktiež je vlastne nemožné mať jednu univerzálnu hodnotu, podľa ktorej by sme vyberali najlepších hráčov kola, pretože pre každú pozíciu sú dôležité iné činnosti. Preto som si vytvoril viacero profilov, ktoré budú mať svoje kľúčové metriky a v rámci nich budem porovnávať výkony v danom kole.“