Prvý triumf pod Bažíkom

Prvý triumf pod Bažíkom

Prekvapenie v rámci tretieho ligového kola sa konalo pod Urpínom. Banská Bystrica zdolala doma vicemajstra z Dunajskej Stredy 1:0.

Červeno-bieli nemajú za sebou ľahké obdobie. Dukla si pripísala premiérový triumf od 3. mája a duelu 8. kola nadstavby predošlého ročníka. Od jej posledného víťazstva sa teda toho udialo veľmi veľa. Napríklad, kapitán a útočník Róbert Polievka zamieril do MTK Budapešť a novým hlavným trénerom sa stal Marek Bažík, v minulej sezóne ešte asistent Mária Auxta. Banská Bystrica v súčte s letnou prípravou čakala na víťazstvo desať zápasov (0-4-6). Z premiérového triumfu sa teda v pozícii hlavného kouča radoval práve Marek Bažík. „Vedeli sme, že nebudeme mať veľké držanie lopty a budeme musieť najmä pracovať v defenzíve. Za to sa chcem chlapcom poďakovať, pretože ich to stálo veľa síl. Tiež sme vedeli, že nebudeme mať mnoho situácií pred bránkou súpera. O to viac ma teší, že sme boli efektívnejší a z dvoch-troch šancí sme jednu využili. Mám radosť, že z vecí, ktoré cvičíme a chceme ich do zápasov preniesť, tam bolo veľa. Náš cieľ je viac centrovať a dostávať sa s väčším počtom hráčov do šestnástky. Takisto sa teším, že to tam padlo Tomášovi Malecovi, ktorý tento gól potreboval ako soľ. Veľmi sa tešíme, lebo viem,  nad kým sme zvíťazili,“ skonštatoval Marek Bažík.

Banskobystričania boli skutočne viac pred svojím pokutovým územím, no to zákonite neznamená, že neboli nebezpeční. Dunajskostredčania mali loptu na kopačkách, ale cez pozornú defenzívu súpera sa nevedeli dostať do čistých príležitostí. Dukla mohla otvoriť skóre už v úvode, keď tutovku spálil Rymarenko. Ďalšiu dobrú príležitosť mal pred prestávkou Záhumenský, ale mieril vedľa. Po zmene strán práve on poslal výborný center na hlavu Tomáša Maleca a najlepší kanonier zo sezóny 2013/14 so štrnástimi zásahmi si otvoril strelecký účet pod Urpínom. „Víťazstvo je pre mňa o to krajšie, že o ňom rozhodol môj gól, ale chcem vyzdvihnúť celý tím, lebo sme pracovali ako jeden muž. Vrátilo sa nám to možno z minulého týždňa, keď sme trochu nešťastne remizovali so Skalicou 1:1. Tento triumf chutí nádherne, veľmi sa z neho teším. Najmä sme nechceli Dunajskú Stredu púšťať stredom ihriska, lebo tam sú jej hráči silní. V prvom polčase nás to stálo veľa síl, lebo sme veľa napádali. Nevyzeralo to pekne, ale ubránili sme sa a prišiel ten jeden gól. Rátajú sa tri body, to je podstatné,“ skonštatoval Tomáš Malec.   

V dvoch predošlých zápasoch Banská Bystrica síce nezvíťazila, ale ani neprehrala. Najskôr v Ružomberku a potom aj doma so Skalicou dosiahla výsledok 1:1. Teraz si hráči MFK Dukla pripísali nielen prvé víťazstvo, ale aj čisté konto. Započítať do osobných štatistík si ho môže brankár Ivan Rehák, ktorý prišiel pod Urpín v lete z Podbrezovej. „Hralo sa medzi šestnástkami, nebolo tam veľa šancí. My sme z dvoch dali gól. Dunajská Streda nás nejako veľmi neohrozila, mala nejaké pološance, ale myslím si, že celá defenzíva, už od útočníkov, pracovala výborne,“ dodal Ivan Rehák.   

ČISTENIE ŽALÚDKOV 

Dunajskostredčania pricestovali pod Urpín posilnení víťazstvom nad Komárnom (2:0), lenže žlto-modrí opäť hrali slabo. V tejto sezóne zvíťazili z piatich súťažných zápasov len raz (1-1-3). Hráčov  si po zápase zavolali k sektoru hostí fanúšikovia, ktorí im poriadne vyčistili žalúdky. „Mrzí ma, že cestovali dve hodiny za nami a nám zápas nevyšiel. Z druhej strany, my rešpektujeme ich a oni by mali rešpektovať nás. Ale ďakujem im za to, že prišli a je mi ľúto, že sme sa im neodvďačili,“ povedal stredopoliar FC DAC 1904 Christián Herc.