Keď už skóruje, tak to stojí za to

Keď už skóruje, tak to stojí za to

S obrancom FC Spartak Trnava Lukášom Štetinom nielen o jeho krásnom góle na košickom trávniku.

Cez víkend nastúpil po zranení prvý raz v novej sezóne Niké ligy a hneď zaujal. Bol to práve stopér FC Spartak Trnava Lukáš Štetina (33), ktorý exportným gólom z priameho kopu pomohol svojmu tímu k remíze 1:1 v Košiciach. Pre nitrianskeho odchovanca bol len štvrtý v našej najvyššej súťaži, no už sme si zvykli na to, že keď skóruje práve on, tak diváci vstávajú zo sedadiel. O ďalší podobný kúsok sa určite pokúsi aj v nedeľu v Banskej Bystrici. „Na prvom mieste je však víťazstvo. Chceme sa zbaviť nálepky remízového kráľa,“ narážal v rozhovore pre Našu ligu urastený obranca na trnavskú tohtosezónnu bilanciu 1-5-0.

V Niké lige ste v tejto sezóne naskočili pre zranenie prvý raz a päť minút vám stačilo na to, aby ste skórovali. Čo hovoríte na takýto návrat? 

V prvom rade ma teší, že som zdravý a znova môžem hrať. Futbal ma stále veľmi baví. Góly sú pre mňa vždy čerešnička na torte, keďže veľa ich nedávam a ani do šancí sa nijak zvlášť nedostávam. Po dlhej dobe som skóroval v Niké lige, paradoxne som sa presadzoval skôr v Európe, v ktorej som dokonca strieľal dôležité góly. Budem mať radosť, ak občas strelecky pomôžem aj v domácich súťažiach. Najdôležitejšie však je, aby sme v tabuľke stúpali.   

V Niké lige ste za Spartak skórovali prvý raz a hneď to bol nádherný presný zásah. Trnavskí fanúšikovia nikdy nezabudnú na gól po krásnych nožničkách do siete Lechu Poznaň. Viete dať aj škaredý gól? 

Verím, že áno. Ale je pravda, že v kvalifikácii Konferenčnej ligy v minulej sezóne mi škaredé veľmi nešli. Možno proti FK Auda to bol taký obyčajný gól. Na trávniku Lechu Poznaň prišiel pekný, potom doma v odvete ani nehovorím a teraz to bola tiež vydarená strela. Áno, moje posledné tri góly boli veľmi efektné, ale verím, že aj nejaký škaredý sa mi môže podariť.   

Teraz ste sa presadili bombou z priameho kopu. Trénujete štandardné situácie? 

Občas. Dajme tomu, že je ľahší tréning, tak ešte po ňom zostanem, aby som si zastrieľal. To je celé, nevenujem sa tomu zvlášť extra.   

Komentátor televízneho priameho prenosu Stano Suvák povedal, že vaša strela, to bol taký „Kuco style“. Potešilo vás prirovnanie k Jurajovi Kuckovi? 

Samozrejme. Takéto góly z času na čas strieľam od začiatku kariéry, vždy som ich nazýval gólmi na spôsob Roberta Carlosa. Už keď som bol malý, tak tieto typy gólov som mal najradšej. Keď sa presadím z diaľky z priameho kopu, mám zakaždým obrovskú radosť.   

Takéto góly dokážete strieľať, lebo v pravačke máte ekrazit, čo súvisí s vašou fyzickou silou. Je u vás geneticky daná, alebo je to výsledok hodín driny? 

Je to taká kombinácia. Genetický základ nemôžeme opomenúť. Videl som fotografiu môjho otca, keď mal okolo dvadsať rokov. Čo vám poviem, akoby som videl seba, respektíve svoju postavu. Ale ak by niekto povedal, že mne to ide samé, nie je to pravda. Už v detstve som makal na dome a rodičia sa ma nikdy nepýtali, či niečo zvládnem. Jednoducho mi povedali, že spravím toto, toto a bolo vybavené. Pamätám si na jeden deň, keď sme od rána betónovali na streche. Skončil som krátko popoludní a zo stavby som bežal na zápas do Nitry. Nebolo to ľahké, ísť hrať unavený a narobený, ale malo to svoj význam. Nadobudol som fyzickú pripravenosť, z ktorej ťažím dlhé roky. Vtedy som zvládal veci, ktoré by som dnes už nedal. Mám svoj vek a energiu strácam rýchlejšie.   

Ste typ hráča, ktorý si užíva posilňovňu? 

Ani nie. Skôr ju vnímam ako nevyhnutný prostriedok pre udržanie formy, prípadne ako pomoc pri rehabilitácii. Napríklad, posilňovanie vrchných partií tela mi ubližuje. Potom sa cítim taký nafúknutý a chýba mi atletický pohyb, som skôr ťažkopádny. Samozrejme, nohy posilňujem, ale to je všetko.   

Poďme k vašim výsledkom. V Košiciach ste potvrdili status remízového kráľa. Aj debatujete v šatni o tom, prečo si neustále delíte body so súpermi? 

Samozrejme. Ťažko hľadať jeden dôvod. V Košiciach sme sa dostali do vedenia a určite sme nehrali na remízu, len náš výkon za stavu 1:0 nebol ideálny. Škoda, že sme si nevypracovali viac šancí. Gól na kopačke mal Azango. Ak by svoju príležitosť premenil, možno by to vyzeralo inak. Na druhej strane, aj Košice mali šance. Predtým s Ružomberkom sme dokonca viedli 2:0 a napokon sme brali bod po výsledku 2:2. Pevne verím, že sa už nadýchneme víťazstvom a potiahneme aj nejakú peknú šnúru.   

Veľa gólov nedostávate a skôr sa vo vašom prípade javí ako problém ofenzívna fáza. Súhlasíte? 

Áno, ale tiež to neplatí stopercentne. Napríklad, proti Ružomberku sme strelili dva góly a mali sme aj ďalšie šance, náš súper už vyslovene horel v obrane, ale vyrovnal a so šťastím udržal remízu, tu nespočíval problém v ofenzíve. Ale v zápasoch predtým áno, veď prvé tri kolá sa pre nás skončili bezgólovými remízami. Asi musíme byť odvážnejší, dovoliť si hrať aj na väčšie riziko. Vždy sa však v prvom rade snažíme plniť trénerov plán.   

Lukáš Štetina verí, že sa so spoluhráčmi už tento víkend víťazne nakopnú. Foto: FC Spartak Trnava

Máte bilanciu 1-5-0 a čaká vás zápas s Banskou Bystricou, ktorá taktiež zbiera najčastejšie remízy (1-4-2). Majú fanúšikovia tipovať ďalšiu deľbu bodov? 

Dúfam, že už to bude inak. Hráme doma a pôjdeme za tromi bodmi. Na prvom mieste je víťazstvo. Chceme sa zbaviť nálepky remízového kráľa. Máme kvalitu na to, aby sme najmä doma zdolávali aj tých najlepších.   

V Banskej Bystrici vyrástli vaši ofenzívni lídri Michal Ďuriš a Róbert Pich. Veríte, že sa rozbehnú strelecky práve v dueli s klubom, ktorý ich vychoval? 

Sú to vždy špecifické zápasy, keď hráte proti takpovediac svojim. Chcete pomôcť vlastnému tímu, no súperovi vďačíte za veľa… Obaja spomenutí chlapci urobia určite všetko pre to, aby Dukla išla domov naprázdno.   

Nemôžu byť remízy aj výsledok toho, že Niké liga sa skvalitnila? Inak povedané, že v nej už nie je mužstvo, proti ktorému sa hrá Spartaku ľahko? 

Poukázal by som na to, že dnes je každý súper takticky vyspelý. V minulosti sa v Niké lige hral často hurá futbal a tréneri sa pozerali skôr na ofenzívu, taktika bola až na druhom mieste. To sa zmenilo, je ťažšie prekonať obranu súpera.   

Postrácali ste dosť bodov, ale keďže ste ešte neprehrali, nachádzate sa v hornej polovici tabuľky. Na aké méty by Spartak mohol v tejto sezóne dosiahnuť? 

Chceme sa pohybovať na špici a pevne verím, že opäť skončíme na medailových pozíciách. Určite to nebude ľahké. Slovan je kvalitatívne niekde inde a vyskočila Žilina. Napriek tomu verím, že máme na to, aby sme sa dostali do prvej trojky. Potrebujeme však zabrať a verím, že sa už počas tohto víkendu nakopneme.   

LUKÁŠ ŠTETINA – FAKTY 

  • Narodil sa 28. júla 1991, pochádza z obce Lukáčovce, hráva na poste stopéra za FC Spartak Trnava. 
  • S futbalom začal v rodnej obci, ako 13-ročný sa presunul do FC Nitra, kde strávil zvyšné mládežnícke kategórie a kde aj debutoval v Niké lige 11. júla 2009 proti MŠK Žilina (1:1). Pod Zoborom pôsobil do marca 2011, následne prestúpil do ukrajinského Metalistu Charkov. Na jar 2012 zamieril na polročné hosťovanie do Prešova, v lete na sezónne hosťovanie do Dukly Praha, ktoré sa zmenilo na trvalý prestup. V Dukle hral až do leta 2017, keď sa stal hráčom Sparty Praha. V Sparte pôsobil päť rokov, hoci jar 2022 už strávil na hosťovaní v Liberci. Od leta 2022 je hráčom Trnavy. 
  • V Niké lige odohral 110 zápasov a strelil štyri góly. V tejto sezóne má na konte zatiaľ jediný štart, v ktorom aj skóroval. V českej lige nastúpil 194-krát a strelil deväť gólov, dva zápasy absolvoval v najvyššej ukrajinskej súťaži. 
  • Počas svojej kariéry získal dve trofeje. So Spartou Praha sa tešil zo zisku Českého pohára (2019/20) a s Trnavou ovládol Slovnaft Cup (2022/23). 
  • Slovensko reprezentoval v kategóriách do 16, 17, 18, 19 a 21 rokov. Štyri štarty si pripísal aj za seniorský národný tím, v novembri 2017 skóroval v prípravnom zápase na trávniku Ukrajiny (1:2). 
  • Jeho obľúbený zahraničný hráč je Virgil van Dijk a klub FC Liverpool. 
  • Je ženatý, s manželkou Martinou vychovávajú synov Samuela (5) a Timoteja (1).