V Spartaku mi to nevyšlo, ale každého uvidím rád

V Spartaku mi to nevyšlo, ale každého uvidím rád

So stredopoliarom FC DAC 1904 Dunajská Streda Jánom Bernátom nielen o blížiacom sa šlágri kola proti Trnave.

Keď nastúpite proti bývalému tímu, je to vždy veľký deň v živote futbalistu. Keď sa tak stane v šlágri kola, pocity sa znásobujú. Dnes ešte nevieme, či sa počas najbližšieho víkendu dočká tohto zážitku stredopoliar FC DAC 1904 Dunajská Streda Ján Bernát (23). Minulú sezónu strávil na hosťovaní z belgického Westerla v trnavskom Spartaku a od tejto sezóny už háji žlto-modré farby tímu zo Žitného ostrova. Práve druhý a tretí tím minulého ročníka Niké ligy obstarajú v sobotu od 20:30 h v MOL aréne šláger 9. kola. Bývalého reprezentanta do 21 rokov sa možno týkať nebude z dôvodu zranenia členka. „Cítim sa celkom dobre, ale magnetická rezonancia mi nepriniesla želaný výsledok. Môj štart je teda otázny. Verím, že sa čo najskôr vrátim na ihrisko. Na zápas s Trnavou sa však veľmi teším bez ohľadu na to, či sa stihnem dať dohromady,“ povedal okrem iného v rozhovore pre Našu ligu Ján Bernát.

V Skalici ste nenastúpili zo zdravotných dôvodov. Ako sa má váš členok? 

Cítim sa celkom dobre, ale magnetická rezonancia mi nepriniesla želaný výsledok. Môj štart proti Spartaku je teda otázny. Verím, že sa čo najskôr vrátim na ihrisko. Na zápas s Trnavou sa však veľmi teším bez ohľadu na to, či sa stihnem dať dohromady. Mrzí ma to, lebo som sa dostával do tempa. Odohral som už nejaké zápasy v základnej zostave a myslím si, že mi to išlo stále lepšie. Prišiel však malý zdravotný problém. Dúfam, že čoskoro budem znova fit. 

Veľmi dobre ste sa prezentovali proti Slovanu Bratislava (1:2), keď ste prihrali na gól krásnym centrom z priameho kopu. To vás ubezpečilo, že ste na správnej ceste? 

Áno. Darilo sa mi aj predtým v pohári, cítil som, že sa postupne zlepšujem. Aj v mužstve som čoraz viac aklimatizovaný. Verím, že ma tento problém nepribrzdí a keď sa dám dokopy, nadviažem na svoje posledné zápasy.   

Ako ste si vlastne privodili zranenie? 

Už proti Slovanu Bratislava som si podvrtol členok. Počas nasledujúceho týždňa som na tréningu blokoval prudkú strelu a vtedy mi ho zase vytočilo. Nedalo sa mi už potom pokračovať a išiel som na vyšetrenia.   

Rozmýšľali ste napriek tomu, aké by to bolo pre vás hrať proti Trnave, ktorej farby ste hájili v minulej sezóne? 

Áno. Celkovo je to pre mňa teraz také zaujímavé, lebo hneď po Trnave privítame Žilinu, čo je klub, v ktorom som pôsobil od mládeže a kde som robil prvé kroky na seniorskej úrovni. Sú to dva zápasy, na ktoré sa nesmierne teším a verím, že minimálne jeden stihnem. Je špecifické hrať proti bývalému tímu, také zápasy mám rád.   

V Spartaku ste nenaplnili svoj potenciál. Máte preto vysvetlenie? 

Samozrejme, že som si zanalyzoval minulú sezónu. Prvá vec je, že som do Trnavy prišiel po ťažkom zranení kolena. Presvedčil som sa na vlastnej koži, že nie je ľahké sa po takýchto problémoch rýchlo vrátiť do pôvodnej fazóny. Priznávam, že mi úplne nesadol ani herný štýl. Od stredopoliarov v Spartaku sa vyžadujú iné úlohy, než na aké som bol zvyknutý zo Žiliny alebo z Belgicka. Myslím si, že v poli to z mojej strany nebolo zlé, ale nedostával som sa do šancí a ku kľúčovým prihrávkam, čo je moja silná stránka. Najmä preto som neprežil v Trnave ideálne obdobie.   

Hovorí sa, že aj negatívna skúsenosť prináša do života do veľa. Posunula vás teda skúsenosť s herným štýlom, ktorý vám nesadol? 

Áno. Aj ja som zástanca myšlienky, že všetko zlé je na niečo dobré. Naučil som sa iné veci, napríklad pracovať s neúspechom, posunul som sa mentálne. Po zdravotnom výpadku som veľmi túžil ukázať, na čo mám, no ono to nešlo. Začal som pracovať s mentálnym trénerom a pochopil som, že si nemám čo dokazovať. Dôležité je, aby som sa bavil futbalom. Verím, že v Dunajskej Strede to tak bude.   

Napriek spomenutému, odišli ste z Trnavy tak, že si v sobotu s každým môžete podať ruku? 

To bez debaty, každého uvidím rád. V Trnave som stretol skvelých ľudí a vybudoval som si tam skvelé priateľstvá. Nerozišiel som sa v zlom.   

Mimochodom, máte 23 rokov a už máte v životopise pôsobenie v troch popredných slovenských kluboch. Čo na to hovoríte? 

Keby mi pred dvomi rokmi niekto povedal, že budem hrávať za Trnavu a Dunajskú Stredu, asi by som neveril. To je len dôkaz toho, že futbal prináša rôzne príbehy. Som hrdý na to, že si ma vybrali v troch tradičných, úspešných a popredných slovenských kluboch, ktoré sa môžu pýšiť nielen zázemím, ale aj históriou.   

Ján Bernát túži v drese DAC 1904 zažiť veľký úspech. Foto: FC DAC 1904 Dunajská Streda

Na odľahčenie, už vám chýba len Slovan Bratislava. Tak kedy…? 

Ako vtip to znie fajn, ale nič také neplánujem. Vo futbale nikdy neviete, ale momentálne som plne sústredený na Dunajskú Stredu...   

…v ktorej, ako ste spomenuli, sa cítite stále lepšie. Čo vám pomohlo k hernému sebavedomiu? 

Podmienky na rozvoj hráčov v Dunajskej Strede sú na neuveriteľnej úrovni, nedá sa to porovnávať so žiadnym iným slovenským klubom. Vďaka tomu som si začal futbal užívať a od prvého dňa som sa snažil z tunajšieho zázemia vyťažiť maximum. Druhá vec spočíva v tom, že tréner Xisco Muňoz necháva ofenzívnym hráčom vo finálnej fáze voľnosť. To mi prináša väčší priestor ukázať sa. Samozrejme, potreboval som nejaký čas, aby som pochopil všetky jeho zámery, ale dnes už presne viem, čo odo mňa chce. Verím si, že s pribúdajúcim časom sa budú moje výkony len a len zlepšovať.

Vy osobne máte radšej, keď tréner necháva v ofenzíve hráčom voľnosť? Nie ste fanúšik šablón, ktorých sa tím drží? 

Aj šablóny sú občas fajn. Predovšetkým hovorím o momentoch, keď ste v problémoch a neviete vyriešiť nejakú hernú situáciu. Vtedy si pomôžete návykom v štýle: Keď kopnem loptu tam, niekto v tom priestore bude… Ale vo finálnej fáze sa mi páči, keď sa spoliehame na kreativitu. Tam sa veci dejú veľmi rýchlo, vtedy treba zachovať pokoj a ukázať kvalitu. To sa snažím dostať do mojej hry.   

V Dunajskej Strede momentálne pália ostrými útočníci Matej Trusa a Damir Redžič. Oboch spája okrem gólov skutočnosť, že nešetria krokom. Spolupráca s týmito typmi hráčov vám vyhovuje, však? 

Presne tak. Stredopoliari to majú vždy ľahšie, keď hľadajú útočníkov, ktorí sú veľmi rýchli a majú skvelé nábehy. Treba ich odmeniť za túto prácu pre kolektív čo najkvalitnejšími prihrávkami, aby z toho ťažilo celé mužstvo.   

Dunajská Streda mala náročný rozbeh do sezóny, čo súviselo aj s expresným vypadnutím z pohárovej Európy. Dnes sa vám už darí lepšie, čoho dôkaz je priebežná tretia priečka v tabuľke. Kam by to FC DAC 1904 mohol v tejto sezóne dotiahnuť? 

Sám som zvedavý. Teraz nás čakajú ťažkí súperi a po týchto zápasoch budeme múdrejší. Duely s našimi tabuľkovými susedmi veľa napovedia. Veľká škoda, že sme proti Slovanu nezískali aspoň bod, lebo sme na to mali. Takisto škoda neúspechu v Konferenčnej lige, ktorý nás poznačil. Myslím si, že už sa nám podarilo stabilizovať výkonnosť a verím, že to potvrdíme v dvoch nasledujúcich domácich zápasoch. Ak by sme získali šesť bodov, bolo by to skvelé pre ďalší vývoj sezóny.   

Z Dunajskej Stredy sa stal už tradičný vyzývateľ Slovana Bratislava. Váš klub obsadil v dvoch predošlých sezónach druhé miesto. Cítite, že to prináša so sebou tlak, keďže všetko nižšie ako obhajoba postu vicemajstra by vlastne znamenalo ústup z pozícií? 

Určite áno. Tlak súvisí práve s podmienkami, ktoré som spomínal. Keď vám majiteľ a vedenie klubu vytvoria perfektné zázemie, je logické, že očakávajú aj náležité výsledky. Druhé miesto je pre nás cieľ a titul sen. Sme si vedomí sily Slovana, ale vopred zbrane neskladáme. Chceme sa pobiť o čo najlepšie umiestnenie, respektíve čo najdlhšie bojovať o titul.  

Ten Dunajská Streda ešte nezískala, ale pohár už vyhrala. Stalo sa tak v roku 1987, čiže v modernej ére klub stále čaká na trofej a celý región po nej veľmi túži. Už ste rozmýšľali nad tým, aké by to boli oslavy, ak by sa vám ju podarilo získať? 

Samozrejme. Ja osobne mám s pohárom zatiaľ len trpké skúsenosti. So Žilinou som zažil v roku 2021 prehru vo finále so Slovanom Bratislava a v tomto roku som síce za Trnavu vo finále nenastúpil, ale z lavičky som sa zase prizeral prehre s Ružomberkom. Aj pre mňa osobne by bola veľká vec, ak by som s Dunajskou Stredou zažil triumf v Slovnaft Cupe. A čo by to znamenalo pre celý klub, to sa dá ťažko opísať… Rád by som sa podpísal pod takýto úspech. 

K trofeji vedie ešte dlhá cesta a najbližší zápas vás čaká doma proti Trnave. Aký podľa vás bude? 

Ťažký… Ako vždy proti Trnave. Spartak príde ku nám príkladne takticky nachystaný a my budeme musieť nájsť preto aj iné ako tradičné riešenia. Podľa môjho názoru budú rozhodovať maličkosti, možno štandardná situácia, možno malá chyba. Potrebujeme byť pripravení a najmä odhodlaní ísť stále za víťazstvom.   

Poznáte trénera súpera Michala Gašparíka ml. a určite dobre viete, že o každom hráčovi Dunajskej Stredy vie všetko, možno aj veľkosť kopačky. 

Samozrejme. Je známe, že veľmi dbá na taktiku, ktorej venuje mnoho času. Preto musia jednotlivci ukázať niečo navyše, teda svoju kvalitu a kreativitu.   

Kreatívni určite budú aj oddaní fanúšikovia oboch táborov. Ak aj do zápasu nezasiahnete, už sa neviete dočkať atmosféry? 

Samozrejme. Nepochybujem, že oba fankluby vytvoria skvelú atmosféru a že spoločne s hráčmi prispejú k vysokej úrovni krajského derby. No a samozrejme dúfam, že my potešíme tých našich priaznivcov víťazstvom a dobrým výkonom.   

JÁN BERNÁT – FAKTY 

  • Narodil sa 10. januára 2001 v Prešove, hráva na pozícii stredopoliara za FC DAC 1904 Dunajská Streda. 
  • S futbalom začínal v Tatrane Prešov. Keď bol súčasťou kategórie U16, presunul sa do Žiliny. 
  • Debut v prvom tíme Žiliny zažil 2. marca 2019 proti Zlatým Moravciam (2:1). 
  • V Žiline pôsobil do leta 2021, za MŠK naskočil do 61 zápasov v Niké lige a dosiahol v nich bilanciu 15+10. 
  • V lete 2021 sa stal hráčom vtedy druholigového belgického klubu z Westerla, ktorému deviatimi gólmi a štyrmi asistenciami pomohol k postupu medzi elitu. Gól a asistenciu si pripísal aj v pohári. V ročníku 2022/23 absolvoval prvých šesť kôl v najvyššej belgickej súťaži, zaznamenal v nich tri asistencie. Následne si však vážne zranil koleno a v sezóne sa už na ihriská nevrátil. V minulom ročníku naskočil ako striedajúci hráč v prvom kole belgickej ligy a potom zamieril na hosťovanie do Spartaka Trnava. 
  • Za Spartak naskočil v Niké lige do 17 stretnutí (bilancia 1+1) a hral aj v piatich zápasoch hlavnej fázy Konferenčnej ligy. 
  • Počas tohto leta siahla po Jánovi Bernátovi Dunajská Streda, FC DAC 1904 získal odchovanca Prešova na ročné hosťovanie s opciou na trvalý prestup. V žlto-modrom drese absolvoval zatiaľ päť zápasov (235 minút) v Niké lige, jeden pohárový duel na pôde TJ Salka (9:0), kde dvakrát skóroval, a z pozície striedajúceho hráča sa predstavil aj v oboch nevydarených dueloch 2. predkola Konferenčnej ligy proti FK Zira (0:4 v, 1:2 d). 
  • Celkovo má v Niké lige zatiaľ na konte 83 zápasov s bilanciou 16+11, nazbieral v nich štyri žlté karty. 
  • Slovensko reprezentoval vo všetkých mládežníckych kategóriách až po kategóriu do 21 rokov (19 zápasov, 5 gólov). 
  • Jeho obľúbený zahraničný klub je Real Madrid, obdivuje majstrovstvo Cristiana Ronalda. 
  • Je veriaci a aj preto sa riadi životným mottom: „S pomocou Boha je možné všetko.“