Prečo sa v Ružomberku nebude hrať v sobotu?

Prečo sa v Ružomberku nebude hrať v sobotu?

Ako vznikalo rozhodnutie o odklade duelu MFK Ružomberok – FC Nitra na pondelok.

Vyvrcholenie základnej časti Fortuna ligy prinieslo špecifickú situáciu. Chrípková epidémia zasiahla aj FC Nitra a na základe žiadosti klubu rozhodol Regionálny úrad verejného zdravotníctva v Nitre, že víkendové zápasy A-mužstva a družstiev U19, U17, U16 sa neodohrajú v stanovenom termíne. „Toto rozhodnutie bolo pre nás záväzné, hoci Rozpis súťaže umožňuje Prezídiu ÚLK hlasovať o odložení takéhoto zápasu resp. ponechaní pôvodného termínu v platnosti. Ak by sme však rozhodli o tom, že hrať sa musí, došlo by k porušeniu zákona, čo samozrejme nie je pre nás akceptovateľné,“ informoval Michal Mertinyák, výkonný riaditeľ ÚLK.

Následne sa preto rozbehla intenzívna komunikácia s predstaviteľmi FC Nitra, ale aj s MUDr. Pavlom Malovičom, manažérom lekárskej starostlivosti Slovenského futbalového zväzu. ÚLK si od zástupcov FC Nitra vyžiadala dodatočné informácie o diagnóze jednotlivých chorých hráčov. Až po kompletizácii dokumentov sa rozbehol proces hlasovania per rollam v rámci Prezídia ÚLK, pričom MUDr. Malovič aj na základe predložených dokumentov potvrdil, že do úvahy prichádzajú aj termíny v úvode budúceho týždňa. „Rozhodnutie RÚVZ v Nitre bolo pre nás samozrejme záväzné, no aj z dôvodu toho, aby som mohol verifikovať ďalší postup riadiacej organizácie našej ligy, požiadal som kolegov z Nitry o doplňujúce informácie. Na ich základe som podporil možnosť odohrať odložený zápas aj na začiatku týždňa, teda v pondelkovom termíne,“ doplnil informácie MUDr. Pavel Malovič.   

Rozhodnutie Prezídia ÚLK sa v tomto smere nerodilo ľahko a jeho členovia zobrali do úvahy končiacu sa základnú časť Fortuna ligy, ale aj nabitú termínovú listinu. S ohľadom na fakt, že oba zainteresované kluby mali rozdielne stanoviská, sa pri rozhodovaní väčšina priklonila k pondelkovému termínu. „Musíme povedať, že rozhodnutie Prezídia ÚLK nebolo jednoduché, keďže väčšina členov si najprv chcela preštudovať všetky dokladované informácie. Je naozaj škoda, že takáto neštandardná situácia sa stala práve v zápase, ktorý má byť ozdobou konca základnej časti Fortuna ligy, veď oba kluby priamo bojujú o účasť v nadstavbovej skupine o titul. Do úvahy sme museli zobrať oba tímy, ktoré sú týmto rozhodnutím zasiahnuté a zohľadniť aj fakt, že už budúcu sobotu je na programe záverečné kolo základnej časti. Pevne veríme, že nakoniec bude mať tento zápas ten správny športový náboj a bude obohatením vyvrcholenia základnej časti aj napriek netradičnému pondelkovému termínu. Zástupcovia FC Nitra nás informovali, že vyvinú maximálne úsilie na odohratie tohto zápasu v stanovenom termíne, no prioritou je zdravie a bezpečnosť hráčov, čo plne rešpektujeme,“ doplnil Michal Mertinyák, výkonný riaditeľ ÚLK.