Chce nadviazať na Hrošša, váži si prácu rozhodcov

Chce nadviazať na Hrošša, váži si prácu rozhodcov

S brankárom Nitry Dávidom Šípošom o jeho prelomovej sezóne, pôsobení v reprezentácii do 21 rokov aj vzťahu s otcom Pavlom, bývalým brankárom a rozhodcom.

Patrí medzi kométy jesennej časti Fortuna ligy. Nitriansky brankár Dávid Šípoš si vybojoval post jednotky v klube a dostal sa medzi žrde aj v slovenskej reprezentácii do 21 rokov. Hoci pôsobí v tíme, ktorý bojuje o záchranu v najvyššej súťaži, podarilo sa mu natiahnuť sériu bez inkasovaného gólu na 374 minút, čo je maximum v tejto sezóne spomedzi všetkých brankárov. Počas nej dokonca chytil penaltu Ericovi Davisovi z Dunajskej Stredy. „Chcel by som nadviazať na bývalých výborných brankárov Nitry, najmä na Lukáša Hrošša, od ktorého som sa veľmi veľa naučil,“ povedal okrem iného v našom rozhovore 21-ročný rodák z Topoľčian, ktorého otec Pavol Šípoš bol takisto brankár a vo futbalovej obci pokračoval ako hlavný rozhodca.

    

Mrzí vás ešte prehra 0:1 v Dunajskej Strede?
Určite. Nielen mňa, ale celé mužstvo. Čisté konto by som oželel. Skôr ma škrie, že sme nenatiahli našu bodovú šnúru na štyri zápasy. Chceme sa posunúť v tabuľke vyššie a vyhnúť sa bojom o záchranu. Naším cieľom bolo odskočiť opäť poslednému Pohroniu a dúfali sme, že nám v tom pomôže aj Trenčín. Vidíte, napokon oni vyhrali a my sme prehrali. Škoda, nezvládli sme jednu situáciu, z ktorej súper skóroval. My sme si nevypracovali veľa príležitostí. Máme pred sebou ešte posledný zápas tohto roka s Trenčínom. Urobíme všetko pre to, aby sme vyhrali, získali ďalšie body a posunuli sa vyššie. Tabuľka je nabitá a radi by sme plávali v pokojnejších vodách.

Súperovi strelci vás prekonali po 374 minútach a o jednu minútu ste navýšili doterajšie sezónne maximum Dominika Greifa zo Slovana v dĺžke série bez inkasovaného gólu. Teší vás to?
Samozrejme, ale nie je to len moja zásluha. Podieľajú sa na tom všetci chalani. Po príchode trénera Geriho sme zlepšili kompaktnosť obrany. Chalani sa viac sťahujú a sú pozornejší. Stojí nás to veľmi veľa síl. Na našom mužstve je pekné to, že všetci robia všetko pre úspech. Môžem sa len poďakovať spoluhráčom, že sú predo mnou zodpovední a že veľa striel súpera ani ku mne neprejde, keďže ich dokážu zblokovať.

Ste brankár zachraňujúceho sa mužstva a nemáte zase pred sebou takých obrancov ako napríklad Slovan. Teší vaše maximum o to viac?
Myslím si, že máme veľmi kvalitných obrancov. Pavol Farkaš aj Oliver Pohhorin majú veľa skúseností a tiež svoju kvalitu. Paľo hrával v zahraničí a má aj štarty v slovenskej reprezentácii. V mužstve je takisto veľmi veľa mladých chalanov, ktorí bojujú o miesto v zostave. V každom zápase sa snažia ukázať maximum, aby hrali aj nabudúce. Moja séria je skutočne zásluhou celého mužstva. Teším sa, že sme v tejto štatistike prekonali Slovan, DAC či Žilinu. Sú to mužstvá, ktoré zápas čo zápas tlačia a ich obrancovia majú menej roboty v porovnaní s našimi. Šnúra bez inkasovaného gólu nám priniesla sedem bodov. Škoda, že sa nám niečo nepodarilo vydolovať aj v Dunajskej Strede. Ak si dobre spomínam, Lukáš Hroššo mal asi dva roky dozadu päť čistých kont počas éry trénera Ivana Galáda. V Nitre to máme dlhodobo založené na svedomitej obrane a sme radi, keď sa nám to vypláca.

Počas posledných štyroch zápasov strelila Nitra len dva góly, čo však stačilo na zisk siedmich bodov. Slabšia strelecká produktivita ide takpovediac na vrub zodpovedného a defenzívneho poňatia hry?
Možno nám už nezostáva toľko síl na pokojné zakončenie. Náš herný štýl je založený na veľkom fyzickom vklade do zápasu. Cez zimu budeme tvrdo pracovať na tom, aby sme sa fyzicky zlepšili. Sme v hlavách nastavení na to, že nás v každom zápase bude futbal bolieť a že musíme byť efektívni, keďže nebudeme mať veľa šancí. Gólové príležitosti sme si vypracovali aj proti Žiline a Dunajskej Strede, no neboli sme úspešní v koncovke. Máme naozaj náročný spôsob hry, ale každý v mužstve je s tým stotožnený a snaží sa odviesť maximum pre tímový úspech.

Veríte, že pri zodpovednom nastavení sa vyhnete záchranárskym prácam?
Áno. Máme kvalitu na to, aby sme sa pohybovali na vyšších poschodiach tabuľky. V októbri sme prežili krízu, v novembri sme sa zlepšili a výsledky sa dostavili. Myslím si, že keď budeme takto ďalej pracovať a keď sa v zime posunieme fyzicky a takticky vpred a k tomu začneme byť efektívni, môžeme v tabuľke stúpať. Máme za sebou ťažký žreb. Na jar nás čakajú štyri zápasy s mužstvami, ktoré sú nám bodovo bližšie ako Dunajská Streda či Žilina.  Ak ich zvládneme, môžeme poskočiť o pár priečok nahor.

    

UČIL SA OD HROŠŠA, DNES MU POMÁHA KUCIAK

Prvýkrát v kariére ste si dlhodobo vydobyli miesto v základnej zostave fortunaligovej Nitry. Cítite, že ste túto jeseň dosiahli dôležitý zlom?
Veľmi ma to teší. V mužstve som už bol za čias trénera Ivana Galáda, keď mal pozíciu jednotky Lukáš Hroššo. Niežeby som sa nehrnul do brány, ale bol som si vedomý jeho kvalít. Mal som radosť už z toho, že som mu mohol kryť chrbát a mnohé sa od neho naučiť. Dnes cítim, že mi naozaj veľa odovzdal. Bol som síce na lavičke, ale mohol som sledovať, ako sa pripravuje na zápasy, ako pôsobí v bráne. Stal sa pre mňa inšpiráciou. Lukáš odišiel a šanca mohla prísť aj skôr. Utrpel som však zranenie prsta, s ktorým som musel ísť na operáciu a jar som do veľkej miery premaródil. O to viac si vážim súčasnú situáciu. Na jeseň minulej sezóny som chytával za juniorku, na jar som chýbal zo zdravotných dôvodov a teraz nastupujem za Nitru vo fortunaligových dueloch. Je to super. Teším sa z toho, akým spôsobom sa vyvíja moja kariéra. Som rád, že tréner Marián Süttö mi dal príležitosť. Na začiatku sme nedosahovali ideálne výsledky, dostával som veľa gólov, no on veril, že mám kvalitu a podržal ma. Zdôrazňoval mi, že mám na to, aby som chytal Fortuna ligu. Teším sa, že rovnako mi dôveru prejavuje nový tréner Gergely Geri. Snažím sa mu oplácať ju v každom jednom zápase i tréningu.

V minulosti ste sa učili od Lukáša Hrošša. Je dnes pre vás svojimi skúsenosťami inšpiratívny Martin Kuciak, ktorý vám robí dvojku?
Určite. S Kucom je veľká zábava. Je to výborný chalan, ktorý mi často radí na tréningoch, pred zápasom, cez polčasovú prestávku. Vždy mi povie, na čo si mám dávať pozor. Niektorých hráčov súpera pozná podstatne lepšie ako ja. Sú to pre mňa vždy cenné pripomienky. Má naozaj obrovské skúsenosti, na najvyššej úrovni odchytal toho pomaly o 20 rokov viac ako ja. Som rád, že ho mám pri sebe. Cením si, že sa stotožnil so svojou úlohu v tíme a nie je nahnevaný, že chytá menej ako ja. Práve naopak, je mi vždy nápomocný.

Trénerom brankárov v Nitre je Miroslav König, ktorý túto pozíciu zastáva aj v reprezentácii. So svojím životopisom predstavuje pre vás vzor?
Áno. Ešte pred ním ma v Nitre viedol Igor Mesároš, ktorý ma naučil dôležité základy po tom, keď som ako mladík prišiel do klubu. S trénerom Königom som začal spolupracovať, keď som sa presunul do prvého mužstva. Od začiatku sa pre mňa stal vzorom aj mentorom, veľa spolu komunikujeme. Radí mi nielen v brankárskom remesle, ale aj v osobnom živote. Je s ním zábava. Môžem mu iba ďakovať za to, ako ma prijal. Zažil toho veľa, môžem sa učiť z jeho skúseností. Vždy po zápase spolu preberieme môj výkon. Zakaždým mi povie, čo som mohol spraviť lepšie alebo inak. Je to nielen vynikajúci tréner, ale aj skvelý človek. Veľmi si ho vážim. Vo všeobecnosti však môžem povedať, že som mal vždy šťastie na trénerov. Všetci vedeli byť prísni, no zároveň ústretoví. Každý sa mi snažil poradiť a ja som sa snažil zobrať si maximum.

Cítite, že vám s pribúdajúcimi štartmi rastie sebavedomie?
To by som nepovedal. Stále si myslím, že sa mám čo učiť. Som mladý brankár, ale určite je príjemné, že dostávam šance. V každom zápase sa snažím urobiť maximum, aby sme neinkasovali a aby som mojimi zákrokmi pomohol mužstvu. Snažím sa robiť len to, čo viem, aby som bol spokojný.

V čom najmä chcete na sebe popracovať?
Musím sa posúvať dopredu komplexne v každej jednej činnosti. Určite potrebujem popracovať na rozohrávke, na centrovaných loptách a na mnohých iných veciach. Chcem sa učiť celú kariéru, napredovať po každej stránke.

   

S VANTRUBOM MÁ VÝBORNÝ VZŤAH

Prepracovali ste sa medzi žrde aj v reprezentácii do 21 rokov. Ste na to hrdý?
Určite. Spomínal som, že ešte pred rokom som chytal tretiu ligu za juniorku a potom som bol zranený. Dnes je všetko inak. Tréner Miroslav König aj Lukáš Hroššo mi stále prízvukovali, že každý má svoj vývoj. Teraz nastupujem pravidelne a mám už aj skúsenosti z dvadsaťjednotky. Mám z toho radosť, ale nechcem sa uspokojiť. Mojím cieľom je ďalej na sebe pracovať a potvrdzovať slová ľudí z môjho okolia, že som talentovaný brankár. Bol by som rád, keby zo mňa vyrástol ďalší brankár, ktorý bude robiť dobré meno nitrianskemu futbalu. Trebárs ako Lukáš Hroššo.

Kvalifikáciu ste odštartovali ako trojka za Vantrubom a Valachom. Jasnou jednotkou bol Martin Vantruba. Teší vás, že ste sa medzi žrde dostali práve na úkor takého talentovaného brankára?
Tvoríme dobrú partiu a s Martinom ani s Frederikom Valachom sme nemali žiadne problémy. Pamätám si, že prvý kvalifikačný zápas v Azerbajdžane som sledoval z tribúny. Každý bral svoju pozíciu v pohode a navzájom sme si priali len to dobré. Samozrejme, som rád, že som sa dostal do brány, ale Martin má obrovský talent. Má odchytaných veľmi veľa ligových zápasov, čo o niečom svedčí. Je to kvalitný brankár a skvelý človek. To isté platí o Frederikovi. Povzbudzujeme sa na každom tréningu a všetci chceme urobiť maximum pre úspech nášho tímu. To, kto bude z nás chytať, je na rozhodnutí trénerov. Každý z nás prijíma svoju pozíciu ako fakt.

V dvadsaťjednotke je stále viac a viac futbalistov z Nitry. Budete o chvíľu chodiť na reprezentačné zrazy minivanom?
Zatiaľ sa zmestíme do jedného auta. V Nitre sú však aj ďalší mladí kvalitní hráči, ktorí majú šancu prepracovať sa do národného tímu. Naposledy sme boli na zraze štyria a aj to niečo hovorí o práci v našej akadémii. Verím, že aj v budúcom roku sa budeme objavovať v nomináciách v čo najväčšom počte, aby sme robili Nitre dobré meno.

Šancu v drese národného tímu do 21 rokov ste dostali v kvalifikácii proti Gruzínsku (3:2) práve na nitrianskom štadióne. Ako ste si to užili?
Pre mňa to bolo veľmi príjemné. Na štadióne som mal veľa známych, rodinu, priateľku, zápas si pozrelo mnoho trénerov z našej akadémie, ktorí sa podieľali na mojej výchove. Mal som radosť, že som sa mohol pred nimi ukázať. Poviem pravdu, na začiatku som cítil aj menšiu nervozitu. Snažil som sa robiť svoju robotu, niečo chytiť a podržať mužstvo. Môj výkon mohol byť aj lepší, ale dôležité bolo, že sme získali tri body. Stále máme šancu zabojovať o postup z kvalifikácie, čo nás teší.

V kvalifikácii síce ešte žijete, ale prehra v Azerbajdžane znamená zrejme veľký škrt cez rozpočet. Je tak?
Azerbajdžan má svoju kvalitu, ale určite sme mohli podať aj lepší výkon. Už sa to stalo, nič na tom nezmeníme. Tento zápas je za nami a aj tréner Adrián Guľa nám prízvukuje, že sa netreba k nemu zbytočne vracať. Teraz sú pred nami ďalšie zápasy, ktoré sa pokúsime povyhrávať. Naše mužstvo má dostatočnú kvalitu na to, aby dokázalo zdolať každého súpera v skupine a aby sme sa dostali na Euro 2021. Musíme však podať výborný výkon v každom zápase.

   

ROZHODCOV REŠPEKTUJE

Váš otec Pavol je bývalý rozhodca. Keď spolu pozeráte v televízii zápasy, každý sa sústredí na čosi iné?
To by som nepovedal. Vnímame to komplexne. Ocino bol takisto brankár. Až neskôr sa stal rozhodcom. Často spolu debatujeme o mojich výkonoch, ale aj o výkonoch iných brankárov. Takisto sa mi snaží poradiť, vie ma aj skritizovať. Snažím sa počúvať ho a zobrať si to dobré. Rozhodcovskú stránku nechávam na neho. Určite však ovládam pravidlá o čosi lepšie ako iní hráči, keďže otec o nich prednáša a dnes je vo funkcii delegáta. Občas si spolu pozrieme videá so zameraním na nové pravidlá. Vždy ma upozorní, pokiaľ zmeny ovplyvňujú práve brankárov. Myslím si, že bol výborný rozhodca a stále týmto remeslom do určitej miery žije.

Viete si predstaviť, že po konci kariéry by ste si to aj vy vyskúšali s píšťalkou na ihrisku?
Asi ani nie. Rád by som mal dlhú kariéru, aby som už nad tým nemusel uvažovať. Dnes je taký trend, že rozhodcovia začínajú v mladom veku a snažia sa postupne prepracovať vyššie. Verím, že keď ukončím kariéru, nebude mať zmysel vrhnúť sa na pískanie.

Prejavujete vďaka otcovi počas zápasov väčší rešpekt arbitrom?
Určite áno. Keď niekoho zaujíma môj názor na verdikty rozhodcov, nerád na to odpovedám, keďže to nie je v mojej kompetencii. Viem, že aj ocino to často nemal jednoduché. Niektoré situácie bývajú náročné. Rozhodcovia sa musia rozhodnúť v zlomku sekundy, diváci bývajú často k nim nepríjemní. Ja osobne mám k nim úctu a nikdy nebudem komentovať ich verdikty. Aj my hráči robíme chyby, pretože sme pod časovým tlakom.

Ktorí rozhodcovia sú podľa vás najlepší na Slovensku?
Určite Ivan Kružliak, ktorý dostáva priestor aj v Lige majstrov. Myslím si, že veľmi šikovný je tiež Filip Glova, ten má takisto medzinárodné skúsenosti. Vo všeobecnosti máme na Slovensku dobrých rozhodcov.

   

GERI: PRÁVOM JE V REPREZENTÁCII

Hoci patrí Dávid Šípoš medzi najmladších brankárov vo Fortuna lige, rýchlo sa vypracoval medzi opory. „Právom je v reprezentačnej dvadsaťjednotke. Tvrdo na sebe pracuje s trénerom Mirom Königom, veľmi mu pomáha svojimi skúsenosťami aj Martin Kuciak. Vidieť, že urobil progres. V každom zápase nás podrží. Teší ma, že napreduje. To platí o viacerých našich hráčoch, keďže v národnom tíme sú aj Marián Chobot, Lukáš Fabiš a Marek Fábry. V Nitre sa vždy dobre pracovalo s mládežou. Situácia v klube nie je jednoduchá, čo však dáva šancu mladým hráčom, aby sa ukázali a vyťažili z toho čo najviac,“ povedal na tlačovej besede po stretnutí Dunajská Streda – Nitra (1:0) nielen na adresu Šípoša tréner mužstva spod Zobora Gergely Geri.

    

DÁVID ŠÍPOŠ – FAKTY

  • Narodil sa 14. augusta 1998 v Topoľčanoch, je brankárom FC Nitra.
  • Jeho otec bol takisto brankár, neskôr zastával pozíciu rozhodcu a dnes navštevuje zápasy ako delegát.
  • Futbalovo vyrastal v rodných Topoľčanoch, kategórii starších žiakov prestúpil do FC Nitra, kde strávil zvyšok mládežníckeho obdobia.
  • Vo Fortuna lige debutoval 26. feburára 2018 v Ružomberku (0:0). V najvyššej súťaži má na konte 23 štartov, päťkrát vychytal nulu.
  • V aktuálnom ročníku našej ligy chytal v 16 stretnutiach, pričom si štyrikrát udržal čisté konto. Podarilo sa mu natiahnuť šnúru 374 minút bez inkasovaného gólu, čo je aktuálne najdlhšia séria „nepriestrelnosti“ medzi všetkými brankármi v tejto fortunaligovej sezóne.
  • Je súčasťou slovenskej reprezentácie do 21 rokov, za ktorú odchytal aj jeden kvalifikačný zápas doma proti Gruzínsku (3:2). Bol súčasťou všetkých mládežníckych národných tímov, ale v ostrých zápasoch príliš veľa šancí nedostal.
  • Jeho obľúbený zahraničný klub je FC Barcelona a brankár Jan Oblak z Atletica Madrid.