V skvelých podmienkach na prestížnej adrese

V skvelých podmienkach na prestížnej adrese

S brankárom FC Košice Dávidom Šípošom nielen o tom, ako sa udomácnil po troch rokoch v Českej republike na východe krajiny.

Prvé kroky v Niké lige robil v drese FC Nitra. V lete 2021 zamieril do Českých Budějovíc a po troch rokoch u našich západných susedov sa na slovenské trávniky vrátil. Reč je o brankárovi Dávidovi Šípošovi (26), ktorý počas svojej kariéry nikdy nečelil v najvyššej súťaži klubu z Košíc, no od leta pôsobí práve v tíme exnováčika z východu republiky. „Košičania nevnímajú FC ako nový klub, ale ako klub, ktorý je pokračovateľ slávnej histórie. Cítim to aj v meste, ľudia majú záujem o futbal,“ povedal okrem iného v rozhovore pre Našu ligu bývalý reprezentant do 21 rokov, ktorý sa v FC Košice stal okamžite brankárskou jednotkou.

Po troch rokoch ste späť v Niké lige. Ako si užívate návrat na Slovensko? 

Dobre. Škoda len, že nemáme o trochu viac bodov. Myslím si, že naše výkony nezodpovedajú ziskom. Ale už to nezmeníme a sústredíme sa na ďalšie zápasy. Do Košíc som prišiel s cieľom pravidelne chytať, čo sa mi v poslednej sezóne v Česku relatívne darilo, ale dva ročníky predtým nie. Nikde a nikto vám priestor negarantuje, ale vedel som, že tu šancu dostanem. Poznal som trénera, takže o to bolo moje rozhodovanie jednoduchšie. V Košiciach som našiel veľmi dobrú partiu v brankárskom kolektíve a aj celkovo v kabíne. Zatiaľ to hodnotím pozitívne.   

Zmenila sa za tri roky vašej neprítomnosti Niké liga? 

Priestor dostáva čoraz viac talentovaných hráčov. Je to už päť – šesť rokov dozadu, keď som sa začal rozhliadať v áčku Nitry a vtedy tímy stavali skôr na skúsenostiach. My mladší sme sa ťažko dostávali do zápasov. Akurát v Žiline vyslovene forsírovali mladých. Postupom času aj v Nitre, len u nás to viac ako filozofiou bolo podmienené vtedajšou vnútroklubovou náročnou situáciou. Tento trend rokmi silnel a dnes dostáva v mnohých kluboch príležitosť veľmi veľa mladých chlapcov. Vnímam to pozitívne, pretože sa môžu rýchlo zlepšovať, predať a po úspechu v zahraničí pomôcť národnému tímu. Samozrejme, za posledné roky sa zlepšila aj infraštruktúra.   

Košice sú toho dôkazom. Keď ste Slovensko opúšťali, ešte nestál štadión, na ktorom hrávate. 

Je to skvelé. Košice som sledoval od momentu, keď súčasný FC vznikol spojením klubov TJ FK Vyšné Opátske a FK Košice-Barca, následne postúpil do druhej ligy. Cítil som, že už vtedy bola objednávka verejnosti, aby sa prvoligový futbal vrátil do druhého najväčšieho slovenského mesta. To sa v sezóne 2022/23 podarilo, popri tom vyrástol tento krásny štadión. Je to jasný znak, že s futbalom v Košiciach to myslia vážne. Hráči majú skvelé podmienky na prácu, nič nám nechýba. Verím, že čoskoro sa začne aj s výstavbou akadémie. Myslím si, že zavŕšenie tohto projektu bude veľký krok pre celý región. Keď budú mať tunajšie deti špičkové podmienky na rozvoj, Košice začnú produkovať mladých talentovaných hráčov.   

Rodák z Topoľčian si pôsobenie v Košiciach pochvaľuje. Foto: FC Košice

FC Košice je síce nový klub, ale nadväzuje na slávnu históriu svojich predchodcov. Cítite, že pôsobíte na prestížnej adrese, k čomu sa viaže aj tlak? 

Tlak je vo futbale normálny. Cítil som ho v Nitre a aj v Česku. Je úloha hráčov podávať dobré výkony aj pod tlakom, za to sme platení. Ale určite vnímam, že Košičania neberú FC ako nový klub, ale ako klub, ktorý je pokračovateľ slávnej histórie. Cítim to aj v meste, ľudia majú záujem o futbal. Vidieť to aj na návštevách. Napríklad, v minulej sezóne sa štadión takmer zaplnil aj na dôležité duely z pohľadu boja o záchranu proti Zlatým Moravciam a Michalovciam. Verím, že aj ja sa toho dočkám. Na generálku s AS Rím (1:1) pred ligou sa prišlo pozrieť 11-tisíc fanúšikov. Jasné, súvisí to aj s menom súpera, ale to nič nemení na diváckom potenciáli. Vážime si podporu, ktorú máme.   

Košice hrajú lepšie v porovnaní s poslednou sezónou. Vládne v šatni preto spokojnosť, alebo skôr sklamanie, že ste herný progres úplne nedokázali zatiaľ vyjadriť počtom bodov? 

Dobrá otázka… Po reprezentačnej pauze už sklamanie opadlo a sústredíme sa skôr na ďalšie zápasy. Čakajú nás náročné skúšky a verím, že ich zvládneme. Dvakrát po sebe hráme doma proti veľmi ťažkým súperom, Trnave a Žiline. Na vlastnom štadióne sme však už ukázali kvalitu. Podľahli sme tu len Komárnu (0:1), aj to po nešťastnom priebehu. Práve táto strata nás najviac mrzí. Do vylúčenia sme boli lepší a ani po červenej karte nás súper vyslovene neprevýšil. Dobre sme bránili, ale dopustili sme sa jednej chyby, ktorú hostia potrestali. My sme svoje šance nevyužili. Naposledy sme remizovali v Skalici (0:0) po slabom výkone, ktorý sme si zanalyzovali. Nechodili sme okolo horúcej kaše, pomenovali sme si problémy a na nich sme počas pauzy pracovali. Vieme, čo chceme zlepšiť a verím, že to potvrdíme aj výsledkovo.   

V nedeľu privítate Trnavu, ktorá bola pre vás v čase pôsobenia v Nitre vážny rival. Vnímate tento duel trochu špecificky? 

Trochu áno. V Topoľčanoch som čelil Spartaku od prípravky a po prestupe do Nitry to boli pre nás proti Trnave vždy vážne zápasy už na mládežníckej úrovni. Navyše, čelíme historicky veľkému klubu s početnou fanúšikovskou základňou. Z druhej strany, je to zápas ako každý iný. Moja úloha je nedostávať góly bez ohľadu na to, komu čelíme. Chcem v prvom rade pomôcť vlastnému mužstvu a tak to berú aj ostatní chalani. Náš cieľ je byť nepríjemný súper pre každého, najmä doma. Aby každý vedel, že získať body u nás nie je ľahké. K Trnave prechovávame rešpekt, ale určite sa jej nebojíme a chceme zvíťaziť.   

Spartak ešte neprehral (1-4-0) a je mimoriadne efektívny. Skóre 4:3 stačilo Trnave zatiaľ na sedem bodov. 

Tréner nás upozorňoval, že Trnava nedostáva veľa gólov. V prvých troch kolách neinkasovala a to sa nášmu koučovi páči. Vždy si cení čisté kontá. Spartak má premakanú defenzívnu fázu a dobrých hráčov, ktorých poznám aj z českej ligy. Napríklad Kubista a Kratochvíl sú naozaj kvalitné posily. V ofenzíve dokážu byť Trnavčania efektívni, keďže na vrchných pozíciách majú výborných, nebezpečných a skúsených hráčov ako Ďuriš, Pich, Daniel, Paur… Z minima dokážu vyťažiť maximum. Spartak možno nehrá oslnivý futbal, ale zbiera body, to je vo futbale najdôležitejšie.   

Dávid Šípoš chce byť oporou tímu a pomáhať mužstvu k dobrým výsledkom. Foto: FC Košice

Čo musíte ukázať na ihrisku, aby ste sa tešili z víťazstva? 

V predošlých zápasoch nás zrážali individuálne chyby, ktorými sme súperov posadili na koňa. Na to si musíme dať pozor. Spartak dokáže trestať zaváhania. Okrem toho musíme byť silní v hre s loptou a vpredu efektívni, keďže tento súper vám veľa šancí nedožičí. Toto je však recept na úspech v každom zápase, nielen proti Trnave.   

Trnava je len jeden súper na ceste za úspechom. Čo by ste radi dosiahli v tejto sezóne z tímového aj osobného pohľadu? 

Chceme skončiť v tabuľke vyššie ako v predošlej nováčikovskej sezóne, ktorá bola pre Košice ťažká. Očakávania boli určite vyššie, ale dôležité je, že sa mužstvo zachránilo medzi elitou. Uvidíme, čo sa nám podarí teraz, Niké liga je vyrovnaná. Máme dvojbodový náskok pred posledným a dvojbodové manko na tretieho. Víťazstvo nás môže posunúť vysoko a prehra zraziť dole. Chceme pravidelne zbierať body, neprehrávať a sám som zvedavý, na čo nám to bude stačiť. Ja osobne verím, že máme káder aj na prvú šestku, sú tu dobrí hráči. Ale rozhodovať budú určite tie najmenšie detaily. Myslím si, že na rozhraní hornej a dolnej šestky budú minimálne bodové rozdiely, preto je každý zápas dôležitý. Najmä doma musíme byť silní, ale zlepšiť sa musíme aj na ihriskách súperov. Vonku sme s Trenčínom prehrali jednoznačne, so Slovanom po dobrom výkone trochu nešťastne. V Skalici sme síce uhrali bod, ale hrali sme slabo. Základ teda je, aby sme boli doma dominantní a vonku nepríjemní pre každého. Čo sa týka mojich osobných ambícií, v prvom rade chcem odchytať čo najviac zápasov, byť opora tímu a pomáhať mužstvu k dobrým výsledkom. Nedávam si žiadne štatistické ciele, neriešim čisté kontá, jednoducho chcem odvádzať maximum v tréningoch, chytať dobre a na konci sezóny si povedať, že bola úspešná.  

NITRE DRŽÍ PALCE 

Košický klub chýbal medzi slovenskou futbalovou elitou osem rokov, ale futbal v metropole východu sa predsa len podarilo reštartovať. Po niečom podobnom dnes túžia v Nitre, kde robil dôležité kroky v kariére Dávid Šípoš. Mesto spod Zobora nemá zastúpenie v Niké lige od leta 2021. Túžbu Nitranov po veľkom futbale bolo vidieť aj počas tohto týždňa v dueli 2. kola Slovnaft Cupu, keď si cestu na zápas medzi šiestoligovým AC Nitra a Slovanom Bratislava (0:5) našlo cestu viac ako 5-tisíc fanúšikov. „V Košiciach nás pôsobí viacero bývalých hráčov Nitry a takisto tréner Gergely Geri. Debatovali sme spolu aj na túto tému a pozreli sme si spoločne aj úseky tohto zápasu, veď v AC hrajú naši niekdajší spoluhráči, napríklad Miloš Šimončič, Matúš Paukner, Martin Tóth či Tomáš Hambálek. Aj cez video bolo skvelé vidieť po dlhej dobe plný nitriansky štadión. V Nitre som si prežil ťažké, ale aj krásne časy. Tvorili sme skvelú partiu, ktorú stmelila náročná situácia. V Nitre momentálne hrávajú viaceré kluby – FC, AC aj FK, ale každý z nich má do Niké ligy ďaleko. Verím, že sa to časom zmení. Bolo by krásne si zase raz zahrať v Nitre, či už ako súper, alebo na sklonku kariéry v jej drese. Nitre v každom prípade prajem len to najlepšie,“ povedal Dávid Šípoš.   

DÁVID ŠÍPOŠ – FAKTY 

  • Narodil sa 14. augusta 1998 v Topoľčanoch, na poste brankára nastupuje za FC Košice. 
  • Jeho otec bol takisto brankár, neskôr zastával pozíciu rozhodcu a dnes navštevuje zápasy vo funkcii delegáta. 
  • Futbalovo vyrastal v rodných Topoľčanoch, do FC Nitra prišiel v kategórii starších žiakov, kde strávil zvyšok mládežníckeho obdobia. 
  • V Niké lige debutoval 26. februára 2018 v Ružomberku (0:0). Pod Zoborom vydržal až do leta 2021, keď klub FC Nitra vypadol z najvyššej súťaže. V materskom tíme absolvoval 59 zápasov medzi elitou a pripísal si 15 čistých kont. 
  • Následne sa stal hráčom Českých Budějovíc, kde pôsobil tri roky. V najvyššej súťaži u našich západných susedov odchytal 43 zápasov. 
  • V lete tohto roka posilnil FC Košice, s ktorým podpísal zmluvu na dva roky. Okamžite sa stal brankárskou jednotkou tímu, odchytal prvých šesť zápasov novej ligovej sezóny a dvakrát dosiahol nulu. Celkovo má teda na konte 65 zápasov v Niké lige a 17 čistých kont. 
  • Slovensko reprezentoval v kategóriách do 18, 20 a 21 rokov. 
  • Páči sa mu hra FC Liverpool a Manchestru City, spomedzi brankárov sa mu pozdávajú Jan Oblak z Atletica Madrid a Alisson Becker z FC Liverpool. 
  • Je ženatý, s manželkou Simonou vychovávajú dcérku Elisu (3).