Záhoráci na ďalšom zbíjaní

Záhoráci na ďalšom zbíjaní

Futbalistov Senice považovali médiá a aj mnohí odborníci za hlavného adepta na tuhý boj o záchranu. Prvé tri kolá naznačili, že všetko môže byť inak.

Záhoráci ani raz neprehrali a v tabuľke atakujú pohárové priečky. Po remíze v Ružomberku (0:0) a domácom víťazstve nad Trnavou (2:1) uhrali cenný bod aj na ihrisku Zlatých Moraviec (1:1). Nie, ani teraz to nebola krasojazda nanovo poskladaného tímu. Senica sa v každom z troch zápasov prezentovala pevnou defenzívou, bojovným prístupom a nepríjemným protiútokom. No a keď makáte na sto percent, občas sa k vám prikloní aj šťastie. Rovnako to bolo pri Žitave. Domáci si vytvorili tlak, Bednár vybojoval pokutový kop, z ktorého Ďubek vo svojom 401. ligovom zápase poslal ViOn do vedenia. Senica sa dlho nevedela vymaniť spod tlaku, Zlaté Moravce zahodili ďalšie šance a keď červenú kartu videl Egert, vyzeralo to so šancami Záhorákov na dobrý výsledok zle-nedobre. 

V 84. min zdvihol zástavu kapitán hostí Petr Pavlík. Najskôr vybojoval štandardnú situáciu na súperovej polovici, z ktorej Mašulovič poslal výborný center práve na hlavu českého stopéra a ten vyrovnal na konečných 1:1. Spočítané, Senica bodovala aj vo svojom treťom zápase. „V prvom polčase sme nehrali dobre a inkasovali sme z penalty. Cez prestávku sme si povedali, kde robíme chyby a že musíme zabrať. Potrebovali sme väčšiu odvahu v súbojoch jeden na jedného. Dobre sme bránili, súpera sme držali na dištanc. Všetko sa skomplikovalo červenou kartou, ale napokon sme boli odmenení za tvrdú prácu a bojovnosť ziskom jedného bodu,“ povedal Petr Pavlík a na margo svojho vyrovnávajúceho gólu doložil: „Predchádzala tomu akcia, keď som sa zbláznil a bežal som dopredu. Súper ma fauloval a po centri z priameho kopu som chcel blokovať hráčov a urobiť chlapcom priestor. Keď už lopta letela na mňa, dal som do toho hlavu a našťastie to tam padlo.“ 

Čo hovorí Petr Pavlík na to, ako mnohými odpisovaný tím zdvihol hlavu už v úvode sezóny? „Tí, čo nás odpisovali, nás budú odpisovať aj naďalej. A nech to tak robia. My to nečítame a nesledujeme. Vieme, že títo ľudia nám nepomôžu a pomôcť si môžeme iba sami. Snažíme sa zlepšovať od zápasu k zápasu. Pokiaľ budeme makať tak, ako sme makali v prvých troch zápasoch, a budeme naďalej hrať ako tím, výsledky a výkony sa dostavia.“ Na úspechoch senickému tímu má veľký podiel tréner Pavel Šustr, ktorý výraznou mierou prispel k pracovitosti tohto kolektívu a dobrej atmosfére v šatni. On sám však nepreceňuje súčasné výsledky jeho zverencov, skôr si to s chlapcami užíva. „Som presvedčený o tom, že v budúcnosti budeme hrať lepšie. Máme však nový tím, káder sa formoval na poslednú chvíľu. Snažíme sa z toho vydolovať maximum a zatiaľ sa nám to darí. Nelietame v oblakoch. Vieme, že šťastie nám dlhodobo nemusí priať. Aj teraz mal súper veľa streleckých pokusov. Je to naozaj o šťastí, keď to letí tesne vedľa. V budúcnosti sa môže všetko otočiť a takýto zápas prehráme 0:5. Čaká nás veľa práce. Vychádzame z toho, čo momentálne vieme. Verím, že postupnými krokmi sme schopní to zlepšiť. Naučiť sa brániť nie je také ťažké ako naučiť sa útočiť a premieňať šance,“ povedal realisticky Pavel Šustr.   

VIAC A TVRDŠIE MAKAŤ 

Odvrátenú stránku futbalu zažívajú momentálne hráči Zlatých Moraviec. ViOn v predošlej sezóne dosiahol historickú piatu priečku, o účasť v Konferenčnej lige prišiel až vo finále baráže, no nový ročník začal prehrami v Trenčíne (0:4) a doma so Žilinou (0:1). Proti Senici strelil prvý gól a získal prvý bod, čo sa však pri Žitave každému vzhľadom na priebeh málilo. „S bodom nie sme spokojný, chceli sme tri. Jedna štandardná situácia všetko zmenila. Sme veľmi sklamaní, mali sme to zvládnuť lepšie a skôr rozhodnúť. Boli sme v určitých pasážach zápasu lepší ako Senica. Mali sme viacero šancí, takisto ja som jednu nevyužil. Mali sme dať na 2:0 a bol by pokoj. Asi treba ešte viac a tvrdšie makať,“ povedal autor gólu Zlatých Moraviec Tomáš Ďubek.