Potvrdené! Komárno nováčikom Niké ligy

Potvrdené! Komárno nováčikom Niké ligy

KFC Komárno je historicky 31. klubom, ktorý si zahrá najvyššiu slovenskú futbalovú ligu (od roku 1993, pozn. red.). Nováčik bude zároveň prvýkrát vo svojej klubovej histórii pôsobiť v najvyššej slovenskej súťaži.

Futbalisti Komárna si vybojovali postup do Niké ligy už v máji, keď sa stali víťazmi druhej najvyššej futbalovej súťaže na Slovensku. Klub však následne musel splniť ďalšie podmienky účasti v Niké lige a Prezídium Únie ligových klubov na júnovom zasadnutí privítalo KFC Komárno ako nového člena.

„Na dnešnom zasadnutí Prezídia Únie ligových klubov bolo KFC Komárno oficiálne prijaté do najvyššej súťaže. Po športovej stránke už dávnejšie splnili kritériá a dnes doložili všetky legislatívne náležitosti potrebné na to, aby boli od novej sezóny právoplatným členom Niké ligy,“ potvrdil prezident Únie ligových klubov Ivan Kozák.   

Z nedávneho postupu a novej výzvy v podobe účinkovania v Niké lige sa teší i prezident KFC Komárno Juraj Baráth. „Veľké nadšenie. Komárno ešte nemalo prvú ligu a na moju osemdesiatku to prišlo. Všetci sa tešia, okrem mužov totiž do najvyššej súťaže postúpili aj naše ženy. Futbal ma baví celý život a mám rád výzvy. Keď som pred desiatimi rokmi prevzal klub, bol niekde dolu, na prízemí. A dopracovali sme sa až sem,“ priblížil dlhoročný futbalový funkcionár. 

NECHCÚ BYŤ DO POČTU

Juraj Baráth zároveň potvrdil, že jadro tímu, ktorý si vybojoval postup do Niké ligy, si v nej aj zahrá. S viacerými kľúčovými hráčmi už klub podpísal zmluvy. Na poste hlavného trénera zostáva Mikuláš Radványi, ktorý v Komárne pôsobí od sezóny 2021/2022.   

„Nechceme začať hrať taký ,kopaný‘ futbal. Musíme hrať štýlom, ako dnes hrajú aj ostatné tímy či reprezentácia. Napríklad, kedysi boli obrancovia vyslovene obrancami, ale teraz hrajú už polovičných útočníkov. Nesmieme byť namyslení, eufória určite trošku opadne. Nechceme však byť len do počtu,“ povedal prezident jedného z najstarších futbalových klubov na Slovensku. KFC Komárno totiž datuje svoj vznik do roku 1900.  

NIKÉ LIGU ZAČNÚ V ZLATÝCH MORAVCIACH 

Keďže na futbalovom štadióne v Komárne vládne aktuálne čulý pracovný ruch, nováčik bude spočiatku hrávať na inom, donedávna nikéligovom štadióne. „Hrať začíname v Zlatých Moravciach, s nimi máme zmluvu,“ prezradil Juraj Baráth. „U nás je trávnatá plocha hotová, musíme však dorobiť ostatné veci, aby sme dostali dočasnú licenciu. Počítame s tým, že by sa to mohlo podariť koncom októbra a na jar by sme už začali komplexne.“ 

V Komárne veria, že si Niké ligu na ich Mestskom štadióne zahrajú ešte na jeseň tohto roku. Optimistické predpoklady hovoria o tom, že by na začiatku novembra mohli na svojom štadióne privítať Dunajskú Stredu. "Tešíme sa na toto derby. Bude to pre nás výnimočný zápas. Tešíme sa však aj zvyšné duely v Niké lige, napríklad na Slovan, Trnavu, Žilinu a iných. Bude to niečo výnimočné pre Komárno," neskrýva nadšenie prezident KFC Komárno. 

Na Mestskom štadióne v Komárne je čulý stavebný ruch (foto: Niké liga, 5. júna 2024)

V prvom kole Niké ligy 2024/2025 nováčik súťaže tradične privíta aktuálneho majstra, futbalisti Komárna teda budú čeliť hráčom bratislavského Slovana.