Ani zranený členok ho nezastavil…

Ani zranený členok ho nezastavil…

S útočníkom a kapitánom MFK Dukla Banská Bystrica nielen o posledných dvoch víťazstvách nad Zlatými Moravcami a Trenčínom.

Po šiestich kolách to s banskobystrickou Duklou vyzeralo zle-nedobre. Fortunaligový nováčik mal na konte len tri body za víťazstvo v Trnave (2:1) a krčil sa na spodných priečkach tabuľky. Dnes je situácia iná. Mužstvo spod Urpína zdolalo za posledný týždeň doma Zlaté Moravce (4:2) a vonku Trenčín (2:0), čo MFK katapultovalo na deviatu priečku v tabuľke. Veľký podiel na posledných výsledkoch mal kapitán a útočník tímu Róbert Polievka (26). Proti FC ViOn zaznamenal gól a asistenciu a strelecky sa presadil aj pod Čákovým hradom. Okrem toho ukázal, že pásku na ruke nenosí len tak. V prvom polčase v Trenčíne si zranil členok, no cez bolesť doviedol svoj tím takmer až do konca stretnutia. Z ihriska odišiel až v 89. minúte. „Verím, že na Slovan budem nachystaný. Vieme, čo nás čaká a na tento zápas sa všetci veľmi tešíme,“ povedal bývalý reprezentant do 21 rokov Róbert Polievka mysliac už na sobotné stretnutie deviateho kola.

Po zápasoch šiesteho kola to s vami nevyzeralo dobre, no z posledných dvoch duelov ste vydolovali šesť bodov. V čom vidíte príčinu výsledkového obratu?

O našej situácii sme debatovali v kabíne my hráči, ale hovorili sme o nej aj s trénermi. Štart do sezóny určite ovplyvnila aj skutočnosť, že nový kouč Michal Ščasný prišiel ku nám len dva týždne pred začiatkom sezóny. Začal nám vštepovať veci, ktoré od nás chcel vidieť, no chvíľu trvalo, kým sme vstrebali všetky informácie. Myslím si, že jednotlivé kocky skladačky začínajú do seba pomaly zapadať a výsledky sa konečne dostavili.

V dueloch so Zlatými Moravcami aj Trenčínom ste boli lepší. Čo hovoríte na to, akým spôsobom ste sa dopracovali k víťazstvám?

Vedeli sme, s akým zámerom chceme ísť do oboch zápasoch. Zodpovedne sme sa pripravili na Zlaté Moravce a aj Trenčín. Povedali sme si, kadiaľ by mohla viesť cesta k úspechu. Tentoraz nám to vyšlo, z čoho máme veľkú radosť. Snažili sme sa eliminovať silné stránky súperov a vnútiť im našu hru. Teší ma, že v Trenčíne, kde sa nehrá ľahko, sme boli nebezpeční v hre s loptou. Mužstvo AS mnohých súperov pritom k lopte poriadne ani nepustí. My sme tam dokázali zvíťaziť a pritom sme stále hrozili a boli sme aktívni.

Tešia vás tieto úspechy o to viac, že vás kvária zdravotné problémy? Na lavičke ste mali voľné miesta…

Samozrejme. Nemáme až taký široký káder ako niektorí naši súperi. Je nás trochu menej, ale chlapci, čo dostali šancu, si svoju úlohu zastali a nahradili zranených. Naša sila spočíva práve v kolektíve a výbornej partii. Veľmi si to vážim, pretože každý jednotlivec je ochotný a schopný vydať zo seba maximum v prospech tímu. To sa v poslednom zápase aj ukázalo.

Z pozície kapitána ste išli príkladom aj vy. Už v prvom polčase ste si zranili členok a napriek tomu ste vytrvali na trávniku takmer do konca. Motivovala vás práve redšie zaplnená lavička?

Tak by som to nepovedal. Každý chalan, čo sedel na lavičke, by urobil maximum pre to, aby ma čo najlepšie nahradil. Pokiaľ môžem a zdravotný stav mi to aspoň sčasti dovolí, vždy chcem byť na ihrisku. Počas kariéry som sa v predošlých kluboch dosť nasedel na lavičke a vážim si každú jednu zápasovú minútu. Mužstvu chcem vždy pomôcť čo najlepšie, ako viem.

Róbert Polievka v súboji s Lukášom Ďuriškom v zápase proti AS Trenčín (foto: TASR)

Ako sa darí vášmu členku?

Nebudem klamať, nie je to najlepšie. Napriek tomu verím, že na Slovan budem nachystaný. Doma aj s fyzioterapeutmi robím všetko pre to, aby som mohol hrať. Vieme, čo nás čaká a na tento zápas sa všetci veľmi tešíme.

Hrať proti majstrovi láka aj s jednou zdravou nohou…

Presne tak. Je to pre nás obrovská výzva. Každý jeden spomedzi chalanov sa na to teší. Hrať proti Slovanu sa nemusí podariť každý týždeň a ani rok.

Pred sezónou ste sa v rozhovore pre náš web vyslovili, že neviete úplne odhadnúť, na čo by Dukla mohla pomýšľať medzi elitou. Sú súčasné výsledky v súlade s vašimi očakávaniami?

Moje očakávania sa viac-menej naplnili. Možno som dokonca až milo prekvapený, ako sa bijeme s fortunaligovou konkurenciou. V zápasoch nie sme stratení a mňa teší, že dokážeme s každým súperom zápoliť o dobrý výsledok a že vo všetkých dueloch sme ukázali veci, na ktorých sme stavali aj v druhej lige. Zároveň pevne verím, že toto nie je naše maximum a že môžeme podávať aj ešte lepšie výkony. Som zvedavý, čo všetko nás čaká. Fortuna liga je nevyspytateľná súťaž a mám radosť, že v nej môžeme hrať. Každý jeden zápas je špecifický a každý jeden nám ukáže niečo nové.

Pred sezónou sa vám takisto len ťažko predpokladalo, koľko divákov bude chodiť na vaše zápasy. Doma ste zatiaľ absolvovali dva. Na Ružomberok (2:3) prišlo 3528 ľudí, na FC ViOn 1495. Čo hovoríte na tieto čísla?

Je to fajn. Mňa teší, že priazeň ľudí cítim nielen na tribúnach, ale celkovo v meste, okolitých dedinách či v mojej rodnej Krupine. Fanúšikovia žijú s Duklou, majú ju radi a mnohí sledujú naše zápasy aj v televízii. Z toho mám veľkú radosť. Samozrejme, najradšej by sme mali každý zápas plný dom, ale uvedomujem si, že nie je ľahká doba a málokto si môže dovoliť prísť na všetky naše ligové stretnutia. Verím, že na najbližší zápas so Slovanom bude kulisa vynikajúca.

S akým číslom by ste boli spokojný?

Nedovolím si čokoľvek odhadovať, ale bol by som rád, keby ľudí prišlo čo najviac. Myslím si, že Dukla ako klub, a aj hráči, si zaslúžia podporu. Poteším sa z každého jedného fanúšika a ak príde viac divákov ako na prvý domáci zápas s Ružomberok, budem veľmi spokojný.

A aké čísla vás potešia na ukazovateli skóre?

Musíme byť skromní. Sme optimisti, ale zároveň si uvedomujeme, že nás nečaká prechádzka ružovou záhradou. Hráme proti najlepšiemu mužstvu na Slovensku. Budeme mať radosť z každého bodu. Chceme sa pobiť o čo najlepší výsledok a pokúsime sa vytiahnuť na majstra. Uvidíme, na čo budeme mať. Pevne verím, že sa takticky dobre nachystáme. Kvalita súpera je obrovská, každý z nás musí dať do toho sto percent.

Slovanisti vám to nezľahčia, tréner Vladimír Weiss st. vštepil mužstvu víťaznú mentalitu, belasí pristupujú stopercentne aj k ligovým zápasom.

Veru, nečakám, žeby nás súper podcenil. Prajem si, aby Slovan proti nám nastúpil s čo najsilnejšou zostavou. Chceme sa konfrontovať s najlepšími možnými protivníkmi. Ja osobne si užívam zápasy Slovana v Európe a mám radosť, že môžeme hrať proti takémuto súperovi.

Fandiť Slovanu v pohárovej Európe je ťažké pre srdce fanúšika, keďže belasí si akosi obľúbili napínavé bitky, ktoré sú otvorené až do konca!

Je to tak. Mám veľkú radosť, že Slovan postúpil do skupinovej fázy Konferenčnej ligy. Je pekné sledovať naše mužstvo v pohárovej Európe. Chlapcom prajem, aby sa dostali čo najďalej. Majú kvalitu, aby na medzinárodnej scéne niečo dokázali.

Vo Fortuna lige ste pôsobili aj pred rokmi a dnes už po ôsmich odohraných kolách môžete porovnávať. Ako sa zmenila z vášho pohľadu naša súťaž?

Pre mňa je iná, keďže konečne v nej nastupujem pravidelne. Zápasy si veľmi užívam. Myslím si, že Fortuna liga je atraktívnejšia ako v minulosti, sú v nej lepší a kvalitnejší hráči ako pred pár rokmi. Vtedy som mal väčší rešpekt. Dnes som skúsenejší a viem, že hrať sa dá s každým. Dokážeme sa pripraviť na akéhokoľvek súpera.

Čo by ste radi dosiahli v nasledujúcom období?

Bol by som najradšej, keby sme sa na konci roka nachádzali na čo možno najvyššej priečke, nech na jar nemusíme zažívať bezprostredný boj o záchranu. V posledných zápasoch sme ukázali, že máme na čom stavať. Verím, že budeme divákov baviť futbalom. Keď ich prilákame čo najviac na tribúny, aj nám sa bude hrať lepšie.

RÓBERT POLIEVKA – FAKTY

  • Narodil sa 9. júna 1996 v Krupine, hráva na poste krídelníka alebo útočníka za MFK Dukla Banská Bystrica, kde zastáva aj pozíciu kapitána.
  • S futbalom ako dieťa začínal v Hontianskych Nemciach, neskôr sa presunul do Krupiny, no už od veku 10 rokov vyrastal v banskobystrickej Dukle, kde si prešiel všetkými mládežníckymi kategóriami.
  • Vo Fortuna lige debutoval 12. júla 2014 v prvom kole sezóny 2014/15, na ihrisku Košíc (2:1) naskočil v závere zápasu.
  • Vo svojej prvej mužskej sezóne odohral za Duklu 24 zápasov (1447 minút), v ktorých strelil aj jeden gól, no Banská Bystrica skončila posledná a vypadla.
  • V lete 2015 prestúpil do Dunajskej Stredy (44 zápasov, 1 gól), za DAC hrával až do jari 2017, keď išiel na polročné hosťovanie do Podbrezovej (12 zápasov, 1 gól).
  • Dosiaľ poslednú sezónu vo Fortuna lige (2017/18) strávil ako hráč Žiliny (9 zápasov, 1 gól).
  • Celkovo mal pred štartom tohto ročníka v našej najvyššej súťaži na konte 89 odohraných zápasov a 4 strelené góly.
  • V lete 2018 zamieril do druholigovej materskej Dukly Banská Bystrica, kde sa stal aj kapitánom, najskôr prispel k dosiahnutiu šiesteho miesta, vo zvyšných troch ročníkoch k druhým priečkam, v poslednej sezóne znamenalo striebro posun medzi elitu. Nehrala sa totiž baráž s predposledným tímom ligy po tom, čo nesplnil licenčné kritériá ŠKF Sereď.
  • Jeho bilancia zápasov a gólov v jednotlivých druholigových sezónach bola 19/8, 22/12, 24/13, 29/18. Spolu teda v druhej lige odohral 84 zápasov a strelil v nej 51 gólov.
  • Za sezónu 2021/22 sa stal najlepším hráčom druhej ligy podľa hlasovania fanúšikov aj odborníkov, získal takisto miesto v elitnej jedenástke sezóny.
  • Po návrate do prvej ligy potvrdil status opory tímu. V ôsmich zápasoch (713 minút) medzi elitou v tomto ročníku strelil tri góly a pridal aj dve asistencie. Momentálne má teda na konte 97 fortunaligových zápasov a sedem gólov.
  • Slovensko reprezentoval vo všetkých mládežníckych kategóriách od 15 do 21 rokov.
  • Jeho obľúbený zahraničný hráč je Lionel Messi a klub FC Liverpool.