Teším sa na ľudí, zvlášť na pani Renátku

Teším sa na ľudí, zvlášť na pani Renátku

S brankárom FC Košice Matúšom Kirom nielen o zápase proti MFK Zemplín Michalovce, v ktorom futbalovo vyrástol.

Písal sa 19. máj 2018. Prešov zdolal Michalovce (2:1). Zdanlivo obyčajný zápas bol napokon čímsi aj výnimočný. Pre domácich bol posledný medzi elitou a pre Niké ligu to zároveň bolo posledné východniarske derby na dlhú dobu. Od piatka 25. augusta 2023 už druhá časť predošlej vety platiť nebude. Nováčik FC Košice sa totiž predstaví v Michalovciach a naša najvyššia súťaž zažije regionálne derby na východe republiky po viac ako piatich rokoch čakania. V spomenutom dueli z konca sezóny 2017/18 sedel na lavičke Zemplínčanov Matúša Kira (28), v piatok bude stáť medzi žrďami ich súpera FC Košice. Bývalý reprezentant do 21 rokov sa teda pokúsi ukázať v čo najlepšom svetle na štadióne, kde futbalovo vyrástol. „Verím, že si pripíšeme prvé víťazstvo v sezóne,“ povedal okrem iného v rozhovore pre Našu ligu košický rodák uvedomujúc si, že rovnaký cieľ majú aj hráči domácich Michaloviec. 

Už sa neviete dočkať toho, čo vás v piatok večer čaká? 

Z Michaloviec som odišiel v lete 2020. Verím, že ma čaká pozitívne privítanie. Teším sa na ľudí v klube, s ktorými som sa rozišiel v dobrom. Samozrejme, teším sa aj na samotný zápas. 

Je to už nejaký čas, čo v MFK Zemplín nepôsobíte. Bude to pre vás výnimočný zápas? 

Určite áno, veď v Michalovciach som vyrástol a dostal som tam šancu hrať veľký futbal. Bude to pre mňa špecifické, ale dnes som hráč Košíc a budem bojovať za Košice. O tom je život futbalového profesionála. 

Východniarske derby sa v našej lige naposledy uskutočnilo ešte v sezóne 2017/18. Cítite, že fanúšikovia sa už nevedia dočkať? 

Ale áno. V druhej lige som zažil derby Košice – Prešov a atmosféra bola fantastická. Teším sa, že teraz zažijem derby medzi elitou. Verím, že na tribúnach bude živo a tiež, že nás príde do Michaloviec podporiť veľa fanúšikov. Predsa len, je to približne 50 kilometrov.  

Okrem Michaloviec to skutočne majú vaši fanúšikovia všade ďaleko. Takže očakávate plný sektor hostí? 

Naši fanúšikovia sú fantastickí. Chodia nás povzbudzovať zápas čo zápas. Ten posledný so Žilinou (0:3) sme výsledkovo nezvládli, ale klobúk dolu, že si nás po stretnutí zavolali a povedali nám, že sú s nami v dobrom i zlom. Fandili tak mohutne, ako len vládali, za čo som im vďačný. Verím, že prídu v hojnom počte aj do Michaloviec.

Po prehre 0:3 vaši fanúšikovia skandovali: „Poďte sem.“ Následne si s vami zakričali a vám sa dostalo podpory zo sektora najtvrdšieho jadra. Nemysleli ste si, že vás ultras volajú preto, aby vám vyčistili žalúdky? 

Nuž, pamätám si ešte v druhej lige situáciu, keď si nahnevaní fanúšikovia od nás vypýtali dresy. Veril som, že to teraz nebude tento scenár, lebo sme mali aj určité fázy hry, keď sme boli lepší. Otvorene si však musíme priznať, že Žilina si zápas kontrolovala. V šatni niekto potom zažartoval, že skutočne čakal od ultras pokyn vyzliecť dresy. Boli sme naozaj milo prekvapení, ako fanúšikovia zareagovali napriek nepriaznivému výsledku. 

Fanúšikovia si určite uvedomujú, aké to máte po postupe ťažké. Prečo sa vám zatiaľ z vášho pohľadu nepodarilo pretaviť niektoré solídne výkony do prvého víťazstva? 

Niekto tomu hovorí, že platíme nováčikovskú daň. Sčasti je to možno pravda, ale otvorene si musíme priznať, že medzi dvomi najvyššími súťažami je výkonnostný rozdiel. V druhej lige sme dominovali a mužstvá naše chyby netrestali. Teraz sa to deje. Musíme si zvyknúť na to, že čelíme silnejším súperom. Zvlášť v úvode sezóny sme mali veľmi ťažký žreb. Verím, že postupnými krokmi sa dopracujeme tam, kde chceme byť. 

Aj pre vás to proti Žiline musel byť ťažký zápas. Nespravili ste síce žiadnu chybu, ale súperi mali klinicky presnú koncovku. Pomaly všetky ich strely skončili vo vašej sieti. 

Každý brankár vie, aké je to nepríjemné, keď sa pomaly nedotknete lopty, prejde pár minút a prehrávate 0:2. Zažil som si niečo podobné aj dva týždne dozadu v Dunajskej Strede (2:5). Jednoducho, každé naše zaváhanie súperi trestajú. Musíme byť ešte dôslednejší a koncentrovanejší na každý moment.  

Doteraz ste mali súperov najťažšej váhovej kategórie, teraz prichádzajú na rad protivníci, ktorých určite môžete aj zdolať. Cítite, že už tento piatok máte prvú veľkú šancu uspieť? 

Povedali ste to veľmi dobre, myslím tým slovíčko „môžete“. Áno, môžeme uspieť, ale každý zápas je iný a žiadny nebude jednoduchý. Na začiatku sezóny sme síce čelili papierovo najsilnejším súperom, ale to neznamená, že teraz to už bude ľahké. Nikto proti nám nepredá kožu lacno. Teraz sa ukáže, aká je naša sila a na čo vlastne máme. Verím, že sa dobre pripravíme a budeme bodovať.  

Brankár Matúš Kira sa v piatok vráti do známeho prostredia, v Michalovciach strávil desať futbalových rokov. Foto: TASR

Vás asi veľmi škrie, že práve Košice a Michalovce sa pred vzájomným zápasom nachádzajú na spodných priečkach tabuľky…  

Áno, ale práve v najlepšej ére Michaloviec som zažil aj takú sezónu, že sme po piatich kolách mali na konte jeden bod a nakoniec sme si zahrali v hornej šestke. Naučilo ma to, že futbal vie byť nevyspytateľný. Niekedy už vyzeráte na odpis, no s jedným dobrým zápasom sa dokážete odraziť k priaznivej sérii. Toto som na Zemplíne zažil dokonca dvakrát. Verím, že niečo podobné ma čaká aj teraz v Košiciach. 

Košice sú atypický nováčik v tom zmysle, že každý chcel vidieť klub z druhého najväčšieho mesta medzi elitou a mnohí vás hneď pasujú aj za účastníka hornej šestky. Vyzerá to tak, že hoci ste len teraz postúpili, zrejme nemáte výhodu mužstva, ktoré medzi elitou nemá čo stratiť…  

Presne takto to cítim. Tlak je prirodzený, Košice sú druhé najväčšie mesto na Slovensku a mnohí nás radi privítali medzi elitou, pretože máme vybudovanú infraštruktúru a keď sa dokončí výstavba štadióna, bude mať aj peknú kapacitu. Nechcem sa nikoho dotknúť, no nebolo vždy pravidlo, aby do Niké ligy prišiel takto pripravený nováčik. Sme stabilizovaný a fungujúci klub, takže tlak na nás je logický. Uvedomujem si, že vedenie nebude spokojné len s priemernými výsledkami. Okej, je začiatok, narazili sme na kameň, ale musíme sa rýchlo oklepať a hrať tak, ako sa za Košice hrať má. 

Poďme späť k zápasu v Michalovciach, ktoré sú známe každoročnou obmenou kádra. Koľko známych tvárí nájdete v kádri súpera? Na koho sa tešíte najviac? 

Teším sa na všetkých, ale zvlášť na pani hospodárku Renátku, ktorá hráčom vydáva a perie veci. Niektorí chalani sme s ňou mali veľmi pekný vzťah a vždy, keď sa vraciame, sa na ňu veľmi tešíme. Stále hovorím, že bez nej klub nebude fungovať. Pracuje tam už dlhé roky a stále s rovnakou láskou, zostali sme v kontakte aj po mojom odchode. Teším sa takisto na kapitána Igora Žofčáka či Martina Bednára, s ktorými som hrával a spoločne sme zažili prvú šestku. 

Igor Žofčák ako 40-ročný uzavrel kariéru a napokon sa predsa len rozhodol ešte pokračovať. Čo myslíte, potiahne to až do päťdesiatky? 

Igor je totálny profík. Stále má čo ponúknuť. V niektorých zápasoch býva aj napriek pokročilému veku najlepší na ihrisku. Neviem, ako si to vysvetliť. Buď je naozaj taký výnimočný, alebo mladí chlapci nedávajú tréningu toľko ako on. Keď sa bude rovnako udržiavať aj naďalej, môže ešte potiahnuť. 

Už dnes je to najstarší strelec gólu v histórii Niké ligy. Asi by vás nepotešilo, ak by si rekord vylepšil na váš úkor…  

Osobne si myslím, že ešte svoj rekord zveľadí. Veľmi mu to aj prajem, akurát verím, že historické maximum nevylepší gólom do našej siete.  

Čo očakávate od zápasu na Zemplíne a čo bude z vášho pohľadu najdôležitejšie? 

V prvom rade sa musíme otrepať z dvoch predošlých zápasov, ktoré nám nevyšli. Mali sme aj dobré fázy a na nich musíme stavať. Zároveň sa potrebujeme vyvarovať chybám, ktoré sme spravili. Vieme, že nás čaká derby, ktoré nebude ľahké a bude aj o emóciách. Očakávam bojovný zápas. Verím, že sa súperovi vyrovnáme v agresivite a ukážeme aj niečo z futbalovej kvality, ktorú máme. To by nám mohlo priniesť body. 

PUTNOCKÝ? SKVELÝ BRANKÁR A ČLOVEK 

Po postupe FC Košice do Niké ligy rozšíril konkurenciu na brankárskom poste v tíme nováčika Matúš Putnocký, ktorý je o desať rokov starší od Matúša Kiru. V minulosti chytal za MFK Košice, zažil veľký futbal v Slovane Bratislava a legionárčil v Poľsku. „Zažil som veľa hráčov a moja skúsenosť je taká, že tí, ktorí niečo dokázali a zažili, sú vám vždy najviac nápomocní. Matúš ma svojím správaním v tom len utvrdil. Som veľmi šťastný, že je u nás. Spolu preberáme jednotlivé herné situácie. Je to človek, ktorý je prínosný nielen svojimi skúsenosťami a radami, ale aj tým, aký je. Skvele zapadol do nášho brankárskeho kolektívu, respektíve, celkovo do šatne. Teším sa, že máme takéhoto kolegu. Raz som dostal otázku, ako by som zareagoval, ak by išiel do bránky on. Odpoveď je jednoduchá. Sme fantastická partia a nech by chytal ktokoľvek, navzájom by sme sa povzbudili a dopriali si úspech. Na prvom mieste je klub,“ povedal Matúš Kira.

MATÚŠ KIRA – FAKTY 

  • Narodil sa 10. októbra 1994 v Košiciach, hráva na poste brankára za FC Košice. 
  • Futbalovo vyrástol v klube MFK Snina, ešte ako 15-ročný odišiel do MFK Zemplín Michalovce, kde sa presadil v mužskom futbale a pôsobil tam až do leta 2020. 
  • V sezóne 2014/15 bol pri historickom postupe Michaloviec do najvyššej súťaže, ktorej súčasťou je klub zo Zemplína dodnes. V pamätnom ročníku inkasoval v tridsiatich zápasoch iba štrnásť gólov. 
  • V Niké lige debutoval 18. júla 2015 proti Trenčínu, Michalovce prehrali 0:1. V najvyššej súťaži odchytal za Zemplínčanov päť sezón, pričom v ročníkoch 2018/19 a 2019/20 dopomohol tímu k účasti v hornej šestke. V Niké lige za MFK odchytal 86 zápasov, v ktorých dosiahol 23-krát čisté konto. 
  • V lete 2020 prestúpil na rok do druholigových Košíc, s ktorými nenaplnil postupový cieľ, následne sa na jednu sezónu vrátil do Niké lige, konkrétne do Zlatých Moraviec. Za FC ViOn odchytal medzi elitou 17 zápasov, štyrikrát vychytal nulu. 
  • Sezónu 2022/23 znova absolvoval v Košiciach, s ktorými vyhral druhú ligu a zažil svoj druhý postup do najvyššej súťaže. V nej začal v FC ako jednotka, na konte má zatiaľ tri štarty. Celkovo odchytal v Niké lige zatiaľ 106 zápasov (28 čistých kont, 4 žlté karty). 
  • Slovensko reprezentoval v kategóriách do 20 a 21 rokov. 
  • Jeho obľúbený zahraničný hráč je Inter Miláno a spomedzi hráčov brazílsky brankár v službách Manchestru City Ederson Moraes. 
  • Hoci neznáša príslovie: „Trpezlivosť ruže prináša“, uznáva, že má niečo do seba a prijal ho za svoje životné motto, ktorým sa snaží riadiť. Trpezlivosť je podľa neho najdôležitejšia v bežnom živote a takisto vo futbale. 
  • Je zasnúbený, s partnerkou Deniskou majú 3-mesačného synčeka Jakubka.