Päť zaujímavostí pred východniarskym derby

Päť zaujímavostí pred východniarskym derby

Piate kolo Niké ligy prinesie zaujímavý súboj na východe republike. V piatok večer sa totiž v Michalovciach proti sebe postavia hráči domáceho Zemplína a hostia z Košíc. Pozreli sme sa na toto stretnutie bližšie a máme pre vás päť zaujímavosti ešte predtým, ako rozhodca odpíska úvodný výkop.

Premiérovo v lige

Posledné regionálne derby na východe sa uskutočnilo v máji 2018. Prešov vtedy v poslednom kole nadstavbovej skupiny o udržanie sa zdolal Michalovce 2:1, následne však z najvyššej futbalovej súťaže vypadol a Zemplín v nej zostal ako zástupca východného Slovenska na niekoľko rokov osamotený. 

Zmena prišla až s postupom Košíc do Niké ligy a okrem východniarskeho derby po viac ako piatich rokoch prináša aj premiérový súboj Michaloviec a Košíc na ligovej úrovni. Relatívne nedávno sa však oba tímy stretli v Slovnaft Cupe. V rámci štvrtého kola pohárovej súťaže odohrali 24. marca 2021 vyrovnaný zápas, keď po remíze 1:1 v riadnom hracom čase museli o postupujúcom rozhodnúť pokutové kopy. Konečný rezultát znel 3:5 pk. pre Košičanov. Košice sa vtedy prepracovali až do semifinále Slovenského pohára, v ktorom napokon podľahli Žiline.

Štyria obliekali oba dresy

V mužstvách Michaloviec a Košíc nájdeme zhodne dvoch mužov, ktorí v minulosti pôsobili aj na opačnej strane. Z tímu Zemplína ide o brankára Matúša Ružinského a obrancu Filipa Vaška, ktorí nastupovali ešte za bývalý klub FC VSS Košice. Spomedzi futbalistov Košíc dôverne pozná michalovské prostredie brankár Matúš Kira, ktorý pri Laborci strávil desať rokov. Spomienky na tamojší angažmán má určite i Albánec Kristi Qose, pre ktorého boli Michalovce prvým slovenským klubom v kariére.

So šancou na prepísanie vlastného rekordu

keď Igor Žofčák v máji 2022 strelil gól do siete Pohronia, vo veku 39 rokov a 20 dní sa stal najstarším strelcom v histórii ligy. A keďže michalovský rodák je ešte stále aktívnym členom zostavy Zemplína, má šancu prekonať vlastný rekord. V apríli oslávil 40. narodeniny a aktuálne má na konte 59 ligových gólov. Ten najbližší teda bude nielen rekordný, ale aj jubilejný. Ak by sa mu podarilo skórovať vo východniarskom derby, presný zásah by mal ešte o čosi špecifickejšiu príchuť…

Nevydarený úvod sezóny

Všetci fanúšikovia ligových zástupcov z východu by si určite priali, aby bolo regionálne derby, v ideálnom prípade, súbojom o prvú priečku tabuľky. Michalovce i Košice však zažívajú nie veľmi vydarený vstup do sezóny a z troch odohraných stretnutí dokázal každý tím vyťažiť iba bod. O to väčšiu váhu bude mať ich piatkový duel. 

Špeciálna návšteva na derby

Michalovskí a košickí priaznivci, ktorí v piatok prídu na Mestský futbalový štadión v Michalovciach, sa následne možno uvidia v jednom špeciálnom videu. Zápas totiž bude priamo na mieste sledovať aj Matúš Hudák alias Džuky Papaya, známy komik z východného Slovenska. Objaví sa nielen medzi fanúšikmi na tribúne, ale prostredníctvom videa vezme fanúšikov aj do zákulisia jedného z najsledovanejších duelov piateho kola. 

Tak, s kým sa večer vidíme na Zemplíne?