Čo prinieslo 14. kolo? Žolíkov z lavičky aj gólové darčeky

Čo prinieslo 14. kolo? Žolíkov z lavičky aj gólové darčeky

V každom kole Niké ligy sa okrem ukážkových gólov či výborných brankárskych zákrokov vždy udejú aj ďalšie zaujímavé momenty, ktoré rozhodne stoja za povšimnutie. Po každom víkende nájdete ich výber obrazom i slovom v pravidelnej rubrike na ligovom webe.

Štrnáste kolo Niké ligy síce veľa gólovej radosti neprinieslo, ale o to viac potešila tá, ktorá nastala. Špeciálna bola najmä v Banskej Bystrici, kde sa o ňu postarali oslávenci, či na Tehelnom poli, kde prispela k natiahnutiu víťaznej šnúry. 

Deväť v rade

Cez víkend odohrali domáce zápasy kluby z dvoch najväčších slovenských miest. Návštevnosť oboch stretnutí prekročila trojtisícovú hranicu, na Tehelné pole prišlo 3011 divákov, do Košickej futbalovej arény dokonca 3752. A ako Košice, tak aj Slovan, predĺžili svoju aktuálnu sériu, tentoraz o duel s poradovým číslom deväť. Tu sa však podobnosť končí. Zatiaľ čo Slovan si vďaka najtesnejšiemu triumfu nad Skalicou (1:0) pripísal deviate ligové víťazstvo v rade, košické mužstvo má po súboji so Spartakom (0:2) na svojom konte deviatu prehru po sebe.   

Vonku bez prehry 

Trnavskému Spartaku sa momentálne darí. Vyhral tri ligové duely v rade, naposledy v nedeľu na pôde Košíc, keď dvoma rýchlymi gólmi v rozpätí 48. a 50. minúty zlomil odpor domácich. Postarali sa o ne legionári Philip Azango a Filip Bainovič. Spartak je jediným tímom, ktorý v tejto sezóne na ihriskách súperov ešte neprehral – dovedna na nich získal už 17 bodov (5-2-0). V tabuľke mu aktuálne patrí tretia priečka za vedúcim Slovanom a druhou Žilinou.   

Žolíci z lavičky   

Hoci duel Dunajskej Stredy s Ružomberkom priniesol napokon len dva góly, ofenzívneho vzruchu zažili jeho aktéri oveľa viac. Najmä v prvom polčase domáci viackrát rozozvučali konštrukciu Frühwaldovej brány. Prvý gól však padol až v 82. minúte. Hostí poslal do vedenia Martin Boďa, ktorý bol v tom čase na ihrisku dve minúty. DAC sa však dočkalo vyrovnania, v nadstavenom čase poslal loptu hlavou do siete Bartol Barišič. Ten takisto skóroval ako striedajúci hráč, na trávnik prišiel v 83. minúte a o jedenásť minút neskôr dal svoj prvý gól v žlto-modrom drese. Mužstvá si nakoniec body podelili.  

Jedenásť gólov   

V šiestich zápasoch 14. kola padlo dovedna jedenásť gólov. Ide o najmenší gólový súčet z doposiaľ odohraných kôl Niké ligy. Piatkový duel Trenčína so Žilinou skončil bezgólovou remízou a čisté konto si udržali aj defenzívy Podbrezovej (0:2 v Zlatých Moravciach), Slovana (1:0 so Skalicou) a Spartaka (0:2 v Košiciach). Ofenzívnu česť zachraňovalo stretnutie Dukla – Zemplín, v ktorom diváci videli štyri góly (3:1).   

Gólové darčeky   

A práve góly urobili duel na banskobystrických Štiavničkách zaujímavým aj iným spôsobom. Skóre otvoril David Depetris, ktorý v deň zápasu oslavoval svoje 35. narodeniny. V ďalšom priebehu stretnutia sa k nemu s dvoma presnými zásahmi pridal Martin Rymarenko, pre zmenu sobotňajší meninový oslávenec. „Dal som si pekný darček, ale musím poďakovať všetkým spoluhráčom. Bojovali a aj v kabíne rozprávali, že mi to chcú takto darovať. Ďakujem aj rodine, že vydržala a podržala ma, aj keď som bol niekedy frustrovaný. Gól teda venujem mojej rodine. Už sme potrebovali doma vyhrať, sú to dôležité tri body a dúfam, že naštartujeme nejakú domácu sériu,“ povedal po zápase David Depetris. Dukla zvíťazila doma prvý raz od 18. augusta.   

Prvý trénerský bod v Niké lige

Kormidelník Ružomberka Ondřej Smetana si na svoj prvý bodový zisk v Niké lige musel počkať. Dočkal sa ho v treťom stretnutí, keď jeho tím remizoval na ihrisku Dunajskej Stredy. V minulosti však ostravský rodák získaval body v slovenskej najvyššej súťaži aj priamo na trávniku, ako útočník v drese Senice či bratislavského Slovana.

Zatiaľ bez víťazstva

V sezóne 2007/2008 čakal FC Senec na víťazstvo až do 15. kola. V ňom zdolal Trenčín 3:0 a vytvoril tak nový, nie práve lichotivý ligový rekord. O desať rokov neskôr tento rekord vyrovnala Senica, ktorá takisto zvíťazila až v 15. kole (4:1 nad Žilinou). Senec dovtedy dokázal v 14 stretnutiach nazbierať päť bodov, Senica tri (z toho dva za remízy so Slovanom). V historických tabuľkách sa po nedávnom ligovom kole pridali k spomínanej dvojici aj kluby z Michaloviec a Zlatých Moraviec. Ani Zemplín, ani ViOn doposiaľ nedokázali zvíťaziť, pričom Michalovčania majú na konte päť bodov a mužstvo zo Zlatých Moraviec tri. Po prvýkrát v ligovej histórii však takto dlho na výhru čakajú hneď dva tímy.