Čo prinieslo 15. kolo? Hubočanov štart i víťaznú trénerskú premiéru

Čo prinieslo 15. kolo? Hubočanov štart i víťaznú trénerskú premiéru

V každom kole Niké ligy sa okrem ukážkových gólov či výborných brankárskych zákrokov vždy udejú aj ďalšie zaujímavé momenty, ktoré rozhodne stoja za povšimnutie. Po každom víkende nájdete ich výber obrazom i slovom v pravidelnej rubrike na ligovom webe.

Kolotoč Niké ligy sa po reprezentačnej prestávke opäť rozkrútil. Niektoré tímy naň naskočili zdarne, iné už menej, čo sa odzrkadlilo aj na výsledkoch jednotlivých zápasov. Nielen o nich si však môžete prečítať viac na nasledujúcich riadkoch.

Po šestnástich rokoch

Po Martinovi Škrtelovi, Jurajovi Kuckovi či Vladimírovi Weissovi ml. sa do najvyššej slovenskej súťaže vrátila ďalšia výrazná futbalová osobnosť. Na domáci duel s Košicami vybehol ako hráč žilinskej základnej zostavy Tomáš Hubočan. Hoci jeho príchod do Žiliny oznámil klub už začiatkom septembra, zdravotné problémy spôsobili, že svojho prvého ligového štartu v sezóne sa 38-ročný obranca dočkal až v 15. kole. „Po nejakých zdravotných peripetiách, ktoré som mal, som sa konečne dostal na ihrisko. Som rád a cením si, že som dostal príležitosť. Takisto som rád, že som si mohol opäť zahrať najvyššiu súťaž a že som doma, na slovenskej pôde,“ povedal po víťaznom stretnutí (1:0) pre klubové médiá. Odchovanec MŠK Žilina odohral ligový zápas na Slovensku takmer po 16 rokoch, naposledy nastúpil v žlto-zelenom drese 1. decembra 2007 proti Banskej Bystrici.   

Polievka osamel na čele tabuľky strelcov

Futbalisti Banskej Bystrice to v sobotu na Záhorí nemali ľahké. Hoci od 42. minúty hrali v oslabení po vylúčení Rymarenka, napokon dokázali svoj gólový náskok z prvého polčasu (0:2) po prestávke ešte zveľadiť a nad Skalicou triumfovali 3:0. Skóre po výbornej individuálnej práci v súperovej šestnástke uzatváral v 71. minúte Róbert Polievka a deviatym gólom v sezóne sa osamostatnil na čele poradia najlepších strelcov Niké ligy.   

Prvé víťazstvá

V Dunajskej Strede sa cez víkend uskutočnil duel s nevšedným motívom. Práve DAC 1904 a ich súper FC ViOn totiž počas reprezentačnej prestávke vymenili trénerov a tí sa teraz stretli vo vzájomnom súboji. Spokojnejší z dvojice Xisco Muňoz – Michal Hipp bol po zápase prvý menovaný, keďže jeho mužstvo zdolalo Zlaté Moravce 3:0. Španielsky kormidelník je prvým trénerom v aktuálnej sezóne, ktorý po príchode do nového pôsobiska dokázal vyhrať hneď prvý zápas. Premiérovú ligovú výhru ako tréner Ružomberka si cez víkend na svoje konto pripísal aj Ondřej Smetana.   

Jedna séria skončila, druhá pokračuje   

Domáca neporaziteľnosť Podbrezovej sa skončila. Stalo sa tak v Zápase mesiaca, ktorý nakoniec pre seba získal trnavský Spartak. „Železiari“ mali na svojej strane po polčase najtesnejšie vedenie, ale vyrovnávajúci gól Michala Ďuriša a následne víťazný zásah Filipa Bainoviča z priameho kopu rozhodli o tom, že výhru si domov odviezli Trnavčania. Mimochodom, tí vonku ešte neprehrali. Ich deviatemu víťazstvu v ligovej sezóne dodal špeciálny punc spomínaný Bainovičov gól.   

Zemplín a ViOn s rekordom

Pätnásť kôl bez víťazstva. MFK Zemplín Michalovce a FC ViOn Zlaté Moravce-Vráble prekonali rekord Senca zo sezóny 2007/2008 a Senice (2017/2018). Spomínané kluby nedokázali vyhrať v úvodných 14 ligových kolách, v pätnástom však svoje negatívne série prelomili. Michalovské a zlatomoravské mužstvá budú mať ďalšiu príležitosť napodobniť svojich predchodcov v 16. kole, keď Zemplín cestuje do Košíc a FC ViOn hostí Žilinu.