Najgólovejšie kolo s najväčším počtom divákov na tribúnach

Najgólovejšie kolo s najväčším počtom divákov na tribúnach

Ani záverečné kolo Niké ligy sa nenechalo zahanbiť a prinieslo viacero zaujímavých momentov.

Boj o Európu, o udržanie sa v Niké lige aj o korunu kráľa strelcov. Sprievodných motívov 10. kola nadstavbovej časti bolo viacero a prejavili sa nielen na trávnikoch, ale aj na tribúnach. Posledný raz v sezóne 2023/2024 vám prinášame sumár pútavých situácií, ktoré sa udiali počas víkendu na nikéligových štadiónoch.

Najnavštevovanejšie   

Zápasy o všetko ľudí jednoducho bavia. Ako dôkaz môže slúžiť súhrnná návštevnosť zápasov 10. kola nadstavbovej časti, ktoré si na štadióny prišlo pozrieť dovedna 23 623 fanúšikov! Najviac, vyše 9-tisíc, ich zavítalo na bratislavské Tehelné pole. Do Košickej futbalovej arény prišlo 6126 divákov a na Štadión Antona Malatinského 5888. Paradoxne, najväčšia návšteva sezóny v rámci jedného kola sa zrodila práve v kole, keď dva kluby v pozícii domácich nehrali svoje zápasy na vlastnom ihrisku. Pre rekonštrukciu trávnika hostila Žilina Dunajskú Stredu v Trenčíne a FC ViOn Trenčanov zase v Žiari nad Hronom. V sobotu zároveň Niké liga pokorila hranicu 500-tisíc fanúšikov v sezóne 2023/2024.   

Najgólovejšie   

Akoby si hráči povedali, že keď ich z tribún sledujú tisíce, doprajú im bohaté gólové predstavenia. Sobotňajšie kolo bolo totiž aj najgólovejším v tejto sezóne! Fanúšikovia videli v šiestich dueloch 26 gólov, čo činí priemer 4,3 gólu na zápas. Najviac, šesť, ich padlo v stretnutí Slovana s Ružomberkom. Nasledujú päťgólové zápasy Spartak – Podbrezová a Žilina – DAC 1904.   

Radosť Mateja Trusu z hetriku bola znásobená konečným druhým miestom pre DAC 1904. Foto: TASR

Hetrik aj traja dvojgóloví   

Po dlhšom čase sa hneď niekoľko hráčov prezentovalo viacerými gólmi v jednom zápase. Matej Trusa svojím druhým hetrikom v sezóne zabezpečil víťazstvo DAC 1904 nad Žilinou, za ktorú dvakrát skóroval Patrik Iľko. Kelvin Ofori sa hneď dvakrát gólovo presadil po sedemmesačnej odmlke v zápase Spartaka s Podbrezovou a rovnaký zápis do individuálnych štatistík zaznamenal aj Njegoš Kupusovič v drese Trenčína proti FC ViOn. Na druhej strane, gól Olivera Luterána do siete Slovana nesie pre ružomberského stredopoliara prívlastok prvý ligový.   

Akoby o sebe vedeli   

Nielen vyššie spomínaní hráči sa vďaka svojim presným zásahom posunuli v poradí ligových strelcov. Ostro sledovaný súboj na diaľku o prvú priečku medzi Róbertom Polievkom a Tigranom Barseghyanom akoby priamo na ihrisku telepaticky vnímali aj samotní hráči. V súbežne hraných zápasoch totiž najskôr Polievka v 38. minúte strelil gól Skalici a následne v 40. minúte prekonal Tigran Barseghyan ružomberského brankára Tomáša Frühwalda! Obaja zakončili sezónu s 13 gólmi a o sezónny strelecký primát sa delia. Je to veľká česť, že som skončil na prvom mieste v tabuľke strelcov s najlepším hráčom ligy, lebo Tigran Barseghyan ním podľa mňa momentálne je. Súperiť s hráčom zo Slovana je pre mňa tiež veľká pocta, takže teším sa z toho, lebo ešte sa mi to nikdy nepodarilo, je to pre mňa životný úspech,“ povedal Polievka pre médiá po sobotňajšom zápase.   

Otázky zodpovedané   

Cez víkend sme definitívne spoznali odpoveď na všetky zostávajúce otázky súvisiace s tabuľkou Niké ligy. Košice vďaka víťazstvu nad Zemplínom zostávajú v Niké lige a do baráže posúvajú práve svojho sobotňajšieho súpera. Druhú priečku a zároveň aj jednu z dvoch miesteniek do 2. predkola Európskej konferenčnej ligy UEFA (EKL) získal tím DAC 1904, ktorý v rozhodujúcom zápase zdolal Žilinu. Tretie miesto obsadil Spartak, ktorý sa takisto predstaví v EKL. Vysokú výhru (5:0) Trnavčanov nad Podbrezovou podčiarkol svojím 14. čistým kontom v sezóne Dominik Takáč, čo ho radí na vedúcu pozíciu v tejto brankárskej štatistike.

Hráči Spartaka ukončili sezónu 2023/2024 päťgólovým víťazstvom nad Podbrezovou. Foto: TASR