S novou zmluvou za európskymi výzvami

S novou zmluvou za európskymi výzvami

S krídelníkom MFK Ružomberok Adamom Tučným nielen o vydarenej jari a predĺženom kontrakte s Liptákmi.

Na úvod mája si užíval veľkú radosť. Bol to práve krídelník MFK Ružomberok Adam Tučný (22), ktorý jediným gólom zariadil pohárový triumf Liptákov v košickom finále proti Trnave (1:0). Dobré správy v kariére mladého krídelníka pokračujú, rodák z Dunajskej Stredy sa s klubom spod Čebraťa dohodol na kontrakte do leta 2026. „Novú zmluvu vnímam ako odmenu za doterajšiu prácu. Teší ma, že si moju robotu všimli vo vedení klubu,“ povedal okrem iného v rozhovore pre Našu ligu Adam Tučný, ktorý sa so svojimi spoluhráčmi pripravuje na štvrtkový zápas 1. predkola Európskej ligy proti kazašskému tímu FC Tobol Kostanaj.

Do veľkého európskeho duelu zostáva už len pár dní. Aká je nálada v ružomberskej šatni? 

Stredajším zápasom so Zlínom (2:2) sme uzavreli prípravu a už cítiť, že sa nevieme dočkať súboja s Tobolom. Každý z nás sa chce na túto výzvu čo najlepšie pripraviť. Dáme do toho všetko. 

Generálka vám herne vyšla? 

V našej hre sa ešte vyskytli veci, na ktorých musíme zapracovať. Dôležité je, že sa zlepšujeme. Keď ešte doladíme nejaké detaily, bude to dobré. Verím, že sa nám podarí nadviazať na predošlú úspešnú sezónu. 

Čo viete o vašom štvrtkovom súperovi? 

Popravde, príliš sme sa na Tobol zatiaľ nezameriavali, na to ešte bude čas. V príprave sme sa sústredili najmä na nás. Uvedomujeme si, že náš súper je v hernom tempe, čo je jeho výhoda. Liga v Kazachstane sa totiž hrá systémom jar – jeseň. Verím, že sa dokážeme dobre pripraviť a nebude to pre nás problém. 

Ako sa cítite vy osobne po vydarenej sezóne s novou zmluvou vo vrecku? 

Novú zmluvu vnímam ako odmenu za doterajšiu prácu. Teší ma, že si moju robotu všimli vo vedení klubu. Dúfam, že využijem priestor a dokážem sa ešte zlepšiť. 

Neťahalo vás to na inú adresu? Bola práve účasť v Európskej lige pre vás výzva, aby ste sa s Ružomberčanmi dohodli na pokračovaní spolupráce? 

Určite áno, ale tých faktorov pre zotrvanie bolo podstatne viac. V Ružomberku sa cítim dobre, tvoríme skvelý kolektív. Nemal som dôvod na zmenu. Navyše, už o rok nás čakajú domáce majstrovstvá Európy do 21 rokov, na ktoré sa chcem dobre pripraviť a najmä čo najviac hrávať. Myslím si, že tu dostanem priestor. 

Čiže ste cítili, že je pre vás v tejto chvíli najdôležitejšia stabilita? 

Áno. V Ružomberku som sa veľmi dobre etabloval, cítim teraz dôveru a nemal som dôvod nič meniť. 

Nielenže ste sa v Ružomberku etablovali, ale MFK ste aj vystrelili vo finále pohára tretiu trofej v histórii. Ako dlho ste sa niesli na vlne pozitívnej emócie z gólu do siete Trnavy? 

Ak by to bolo na mne, niesol by som sa oveľa dlhšie. Ale tréner mi hneď pripomenul, že sa mám v prvom rade sústrediť na ďalšie zápasy. Zo žartu by som povedal, že ma trošku uzemnil. V každom prípade, užil som si to. 

Ste pracovitý hráč, ktorý vždy maká pre kolektív a aj v debatách pôsobíte pokojne a vyrovnane. Potrebovali ste vôbec uzemniť? 

Myslím si, že nie. Možno v prvých dňoch po triumfe v pohári som bol trochu uvoľnený a po oslavách euforický, ale potom som sa vrátil do rytmu. S týmto ja osobne nemám problém. 

Na jar ste strelili aj krásny gól do siete Dunajskej Stredy. Máte za sebou najvydarenejšie obdobie? 

Najmä koniec sezóny mi vyšiel, práve zápas s Dunajskou Stredou mi v tomto veľmi pomohol. Predtým som sa presadil aj za reprezentáciu do siete Malty. Počas jesene som nehral tak veľa, ako by som si želal, ale na jar som sa už cítil dobre. No a po príchode trénera Ondřeja Smetanu sa nám darilo aj ako tímu. 

Čomu pripisujete svoj osobný zlom? Treba za tým hľadať práve dôveru trénera? 

Určite áno. Každý hráč potrebuje cítiť, že mu tréner verí. Po jeho príchode som to naozaj cítil, hneď mi vzrástla aj minutáž. Potom sa mi hralo na ihrisku lepšie. 

Spomenuli ste domáce Euro do 21 rokov, ktoré sa uskutoční už o rok v lete. Debatujete všetci rovesníci naprieč ligovými klubmi o tom, že veľký turnaj sa nezadržateľne blíži? 

Trochu áno. Aj počas júnového zrazu sme o tom hovorili. Všetci chceme dovtedy čo najviac hrávať a ukázať trénerovi Jaroslavovi Kentošovi, že si nomináciu zaslúžime. Účasť na Eure je pre každého z nás veľká motivácia. 

Zvýraznilo u vás tieto pocity ešte aj sledovanie seniorských majstrovstiev Európy v Nemecku? 

Určite áno. Keď som si predstavil, že niečo také, len v menšom, sa uskutoční na Slovensku a ja môžem byť súčasť toho celého… Určite je to pre mňa veľký cieľ. 

Okolo slovenského futbalu vládne teraz dobrá nálada. Uvedomujete si, že vaša generácia hráčov ju môže opäť zvýrazniť? 

Áno. Chalani na Eure odohrali veľmi dobré zápasy a ukázali, že Slovensko vie hrať dobrý futbal. Sme síce malá krajina, ale ani na tomto fóre sme sa nestratili. Pre nás z dvadsaťjednotky je výzva ukázať, že keď herne aj výsledkovo zaujalo áčko, mohli by sme to dokázať takisto my. Chceme sa prezentovať v dobrom svetle. 

Späť k Ružomberku. Ako sa z vášho pohľadu formuje mužstvo? 

Prišlo pár nových a šikovných chalanov, ešte si musíme na seba trošku zvyknúť. Verím, že nám noví hráči pomôžu. 

Prišli ste o kapitána Mareka Zsigmunda, ktorý zamieril do FC Košice. Je to veľká strata? 

Samozrejme, bol to odchovanec klubu, ktorý v Ružomberku hral až doteraz celý život, pravý srdciar. Najmä jeho mentalita sa bude ťažko nahrádzať, ale chalani na jeho poste sú takisto výborní a vedia pracovať pre mužstvo v ofenzívnej aj defenzívnej fáze. Verím, že na ihrisku Mareka dokážeme nahradiť, ale jeho absenciu budeme určite trochu cítiť v kabíne, keďže mal ako kapitán na mužstvo veľký vplyv. 

Ktorí hráči sa profilujú ako noví lídri? 

Najmä tí starší a skúsenejší, teda Jan Hladík a Martin Chrien. Verím, že práve oni z tejto stránky dokážu mužstvo potiahnuť. 

S čím by ste boli vy osobne spokojný v tejto sezóne? 

Bol by som veľmi rád, keby sme sa v pohárovej Európe dostali čo najďalej. Vieme, že ak by sa nám podarilo vyradiť Tobol, nastúpili by sme proti Trabzonsporu. Pokiaľ by sme si mohli zmerať sily s takýmto súperom, bol by to pre nás určite veľký zážitok. V Niké lige budeme mať ciele ako doteraz. To znamená, chceme sa prebojovať do vrchnej šestky a v nej dosiahnuť čo najlepší výsledok. Samozrejme, po triumfe v pohári nás láka zopakovať tento úspech, ale bude to veľmi ťažké. Ja osobne si teda želám najmä to, aby sme v každej súťaži hrali čo najlepšie a dokráčali čo najďalej.   

ADAM TUČNÝ – FAKTY 

  • Narodil sa 21. mája 2002 v Dunajskej Strede, hráva na pozícii krídelníka za MFK Ružomberok. 
  • S futbalom začal v rodnej Dunajskej Strede, no ešte počas mládežníckeho obdobia odišiel do Slovana Bratislava a odtiaľ do AS Trenčín. 
  • Ligový debut zažil ako 18-ročný 13. júna 2020 v prvom nadstavbovom kole sezóny 2019/20 s Pohroním (4:0) pod vedením Norberta Hrnčára. Pod Čákovým hradom pôsobil do leta 2022, celkovo tam odohral 39 zápasov s bilanciou 4+2, nazbieral aj jednu žltú kartu. 
  • V lete 2022 prestúpil do MFK Ružomberok, kde za dve uplynulé sezóny odohral 48 zápasov s bilanciou 3+4, pričom nazbieral päť žltých a dve červené karty. V minulej sezóne pomohol Liptákom k víťazstvu v pohári, pričom práve on gólom rozhodol o triumfe 1:0 v košickom finále proti Trnave. Po úspešnej sezóne podpísal s vedením klubu novú zmluvu do leta 2026. 
  • Celkovo v Niké lige odohral zatiaľ 87 zápasov, strelil v nich 7 gólov, pridal 6 asistencií, nazbieral šesť žltých a dve červené karty. 
  • Slovensko reprezentuje od kategórie do 17 rokov, dnes je člen národného tímu do 21 rokov, ktorý sa pripravuje na budúcoročné domáce majstrovstvá Európy. Za dvadsaťjednotku naskočil v 11 dueloch, strelil v nich 2 góly. 
  • Jeho obľúbený zahraničný hráč je Cristiano Ronaldo. 
  • Riadi sa podľa životného motta z anglického „believe,“ ktoré odkazuje na vieru v seba a svoje schopnosti.