Po prvom potlesku šláger pre celý región

Po prvom potlesku šláger pre celý región

S trénerom nováčika Niké ligy Mikulášom Radványim nielen o premiére KFC v najvyššej súťaži, ale aj o blížiacom sa žitnoostrovskom derby.

Tento víkend si odkrútilo všetkých dvanásť účastníkov Niké ligy prvé kolo novej sezóny, ale pre jeden z tímov bola sobota predsa len ešte výnimočnejší deň. Hráči KFC Komárno privítali v azyle v Zlatých Moravciach majstrovský Slovan Bratislava a pre „fialky“ to bol vôbec prvý duel v histórii medzi slovenskou futbalovou smotánkou. Hoci nezískali ani bod, výkonom nesklamali a zápas bol až do záverečných minút otvorený. „Keď prehráte doma 1:4 a diváci vás vytlieskajú, asi sú fanúšikovia spokojní s predvedenou hrou,“ povedal okrem iného v rozhovore pre Našu ligu tréner Komárna Mikuláš Radványi (55), na ktorého zverencov čaká v nedeľu ďalší futbalový sviatok, zápas na pôde FC DAC 1904. „Žijem v blízkosti Dunajskej Stredy a hneď po postupe mi každý hovoril ako sa teší z posunu Komárna do Niké ligy, že KFC príde do MOL arény a že prvýkrát zažijeme žitnoostrovské derby,“ dodal.

Hoci nehráte svoje domáce zápasy v Komárne, na historickú premiéru v Niké lige prišlo do Zlatých Moraviec takmer dvetisíc ľudí. Ako ste si užili atmosféru? 

Bol to historický moment, prvý zápas KFC v Niké lige, takže každému hráčovi a zamestnancovi klubu som povedal, aby si to najmä užili. Pred jedenástimi rokmi hral náš klub štvrtú ligu a takmer zanikol, no dnes je medzi slovenskou futbalovou elitou. Už to je fantastické. Bol som prekvapený, koľko divákov si našlo cestu na štadión a chcel by som sa im za to poďakovať. Takisto ma teší pozitívna odozva zo strany fanúšikov. Aj oni si všimli, že sme nehrali ustráchane. Nebolo to z našej strany len o tom, že by sme sa postavili na šestnástku a odkopávali sme lopty. Snažili sme sa hrať futbal, čo je pozitívne. Dúfam, že aj ďalšie zápasy v Zlatých Moravciach absolvujeme aspoň pred takouto návštevou.   

Samozrejme, viac bolo počuť fanúšikov Slovana, ale aj vaši priaznivci vytvorili kotol za jednou z bránok. Cítite, že si celé mesto účasť v Niké lige užíva? 

Áno, mesto žije futbalom. Keď prehráte doma 1:4 a diváci vás vytlieskajú, asi sú fanúšikovia spokojní s predvedenou hrou. S výsledkom samozrejme nie, ale k nim vedie cesta cez kvalitné výkony. Potlesk obecenstva vnímame pozitívne a dúfam, že náš kotol sa bude stále rozrastať. Pre každé mužstvo je príjemné hrať s podporou z tribún.   

Je to paradox, ale na najbližší zápas do Dunajskej Stredy to budú mať vaši diváci bližšie ako na domáce duely. Cítite už na celom Žitnom ostrove správne športové napätie? 

Cítim ho odvtedy, ako sme postúpili. Žijem v blízkosti Dunajskej Stredy a hneď po postupe mi každý hovoril ako sa teší z posunu Komárna do Niké ligy, že KFC príde do MOL arény a že prvýkrát zažijeme žitnoostrovské derby. Až dosiaľ sme nič také na Slovensku nemali. Takže áno, o zápasy s Dunajskou Stredou cítim najväčší záujem. Pre každého fanúšika v tomto regióne je to výnimočný moment a som rád, že môžem byť súčasťou toho celého. Dúfam, že bude plný štadión a diváci sa zabavia.   

Bude to priateľské, alebo skôr vybičované derby? 

Hrá sa o body, takže zápas bude mať určite športový náboj. Očakávam tuhý boj a nepochybujem, že moji hráči budú bojovať ešte viac ako proti Slovanu. Samozrejme, chceme prekvapiť.   

V kádri máte aj futbalistov, ktorí vyrastali v dunajskostredskej akadémii, no šancu v prvom tíme FC DAC 1904 nedostali. Zvlášť pre nich je to špeciálna motivácia? 

Určite áno. Stačí spomenúť chlapcov ako Šimko, Špiriak, ale aj T. Németh. Pre nich to bude zvláštny zápas, ale to aj pre mňa. Hrať proti Dunajskej Strede je pre mňa vždy výnimočné, lebo do veľkého futbalu som sa ako hráč aj tréner dostal vďaka FC DAC 1904. Budú tam emócie a už sa na to všetko veľmi teším.   

Tréner Komárna Mikuláš Radványi (vľavo) so svojimi asistentmi Kornelom Salátom a Norbertom Cziborom. Foto: TASR

Dunajskostredskí fanúšikovia vás majú veľmi radi. Aké to bude čeliť im v pozícii súpera? 

Uvidíme, aké reakcie zaregistrujem v nedeľu z publika. Ale áno, pre klub, ktorý milujú, som ako hráč a tréner niečo odviedol, aj v ťažkých časoch. Pevne verím, že na to nezabudli. Keď sa s nimi stretnem, ich priazeň vždy cítim. Dúfam, že tak to bude aj počas zápasu.   

Je pre vás špeciálna motivácia zdolať Dunajskú Stredu? 

Chcem zdolať každého súpera bez ohľadu na jeho meno. Samozrejme, treba sa pozerať na to reálne. Vieme, na akých miestach v tabuľke Niké ligy sa Dunajská Streda pohybuje už pár rokov. Náš súper je niekde inde, ale ja osobne si myslím, že keď sa dobre pripravíme, môžeme prekvapiť. Dúfam, že odohráme znova dobrý zápas, ale už s priaznivejším výsledkom.   

FC DAC 1904 neprežíva práve ideálny vstup do sezóny a navyše musel úradujúci vicemajster deliť svoju pozornosť medzi domácu a európsku scénu. Cítite, že toto je ideálna šanca na dosiahnutie dobrého výsledku?   

Nebudem sa skrývať za alibi, áno. Zároveň platí, že je aj na nás, či si z tejto situácie spravíme výhodu. Vždy sa rozhoduje na ihrisku. Moji hráči sú odhodlaní, hoci v prvom zápase zažili aj sklamanie. Cítili, že by mohli uhrať lepší výsledok a napokon utrpeli trochu krutú prehru o tri góly. Hanbu si však nespravili a už sa tešia na derby. Niekedy ich musím na tréningoch krotiť, aby neboli premotivovaní, lebo to nikdy nie je dobré.   

Zápas so Slovanom ich naučil asi viac ako pätnásť tréningov. 

Samozrejme. Pri spätnej analýze sme mohli vidieť, že sme podali ozaj solídny výkon, boli tam dobré veci. Keby sme mali v kádri skúsenejších hráčov a niektoré situácie by sme riešili lepšie, mohli sme streliť aj viac gólov. Vo futbale je však na konci dňa kľúčová kvalita. Tú má Slovan obrovskú, a preto sme prehrali. Pre mojich hráčov to však bol veľmi dobrý a poučný zápas. Na vlastnej koži pocítili, kam sa dostali.   

Ako vnímate kvalitu Dunajskej Stredy? 

Zatiaľ mám z výkonov FC DAC 1904 rozporuplné pocity. Niečo mi tam nesedí, lebo osobne si myslím, že v úvode sezóny nedokázali hráči potvrdiť svoje kvality. Uvidíme, či to tak zostane až do nedele. Zároveň som presvedčený, že v Dunajskej Strede je veľká kvalita, počas leta tam prišli aj zaujímavé posily. Zápas v Košiciach (2:2) však ukázal, že sa s nimi dá hrať.   

Môžete sa poučiť práve z ich súboja z Košíc? 

Košičania solídne držali loptu, čo bolo pre mňa prekvapenie. FC však nastupuje v rozostavení 3-4-3, to je iný systém v porovnaní s našim. Musíme hrať s podobnými emóciami a nasadením ako oni. Som presvedčený, že moji hráči tak hrať aj budú a ja verím, že môžu prekvapiť.   

Aké by to bolo zobudiť sa v pondelok ráno ako pán Žitného ostrova? 

Haha… Bolo by pekné, keby sme zvíťazili. Ale žijem v realite a viem, že každý bod by pre nás znamenal úspech.   

MIKULÁŠ RADVÁNYI – FAKTY 

  • Narodil sa 22. novembra 1968 v Dunajskej Strede, pracuje ako hlavný tréner KFC Komárno. 
  • Hrával na poste útočníka. Futbalovo vyrástol v rodnej Dunajskej Strede, odkiaľ sa v lete 1994 dostal do nemeckého Saarbrückenu. Ešte predtým hrával aj za Galantu, Gabčíkovo a Šaľu. Po roku v Nemecku sa vrátil na Slovensko, pôsobil v Trnave (1995 – 1997), krátko bol aj v českej Opave (1997) a potom opäť v Dunajskej Strede (1997 - 2000). Posledné roky strávil v rakúskych kluboch SC Neusiedl/See, SV Würmla, FC Andau, SV Donau Langenlebarn. 
  • Ako tréner si najskôr urobil meno v Dunajskej Strede (2010 – 2011 a 2012 – 2015), viedol aj Senec (2011), Komárno (2012 a 2021 – dodnes), český Frýdek-Místek (2015 – 2016), Myjavu (2016), maďarský Mezökövesd (2017), Gabčíkovo (2018 – 2019), FK Pohronie (2019 – 2020) a Podbrezovú (2020 – 2021). 
  • V KFC Komárno pôsobí už viac ako tri roky, mužstva sa ujal v lete 2021 a postupne s ním v druhej lige dosiahol štvrté, tretie a napokon prvé miesto, ktoré znamenalo historický postup do Niké ligy. 
  • Jeho obľúbený zahraničný klub je Bayern Mníchov, z hráčov vždy obdivoval Lionela Messiho, Cristiana Ronalda a Zinedina Zidana. 
  • Drží sa dvoch životných hesiel: „Nikdy sa nevzdávaj,“ a tiež: „Rozmýšľaj pozitívne.“