Svedomitým šťastie praje

Svedomitým šťastie praje

Po utorkovom prvom barážovom zápase o účasť v budúcej sezóne Niké ligy je na tom lepšie druhý tím druhej najvyššej súťaže z tohto ročníka.

Futbalisti Petržalky na Tehelnom poli zdolali Michalovce 2:1. Ak hráči MFK Zemplín v sobotňajšej odvete nezaberú, klub z východu republiky nezaokrúhli počet sezón medzi slovenskou futbalovou elitou na desať.

Pritom zverenci trénera Františka Straku nehrali vôbec zle, práveže v Bratislave podali obe mužstvá veľmi dobrý výkon. Kľúč k úspechu spočíval v efektivite. Kým bielo-čierni svoje šance premieňali, hráči účastníka najvyššej súťaže ich zahadzovali (Marcin, Arevalo, Žofčák). Všetky tri góly padli už do prestávky a všetky sa zrodili z ukážkových kontier. Do vedenia išli domáci, keď Nagy vypichol v strede poľa loptu Van Kesselovi, akciu rozvinul smerom k Romanovi Begalovi a ten rozvlnil sieť. Hostia odpovedali zásluhou skvele umiestnenej strely Igora Žofčáka, ktorého na hranici šestnástky našiel po úniku po pravej strane cez celé ihrisko Van Kessel. Bol to práve 41-ročný kapitán Michaloviec Igor Žofčák, ktorý mal príležitosť stať sa hrdinom stretnutia, lenže po faule Konana na Arevala poslal loptu z jedenástky len do žrde. Neprešli ani dve minúty a tesne pred prestávkou skóroval líder domácej ofenzívy Lukáš Gašparovič, ktorý sa presadil netradične hlavou po skvelom centri Daneka. V druhom polčase Petržalčania svedomito bránili a stále hrozili z kontier, lenže gól už nepadol, a tak si tím spoza Starého mosta privezie do sobotnej odvety jednogólový náskok.   

Lukáš Gašparovič (v bielom drese) poslal loptu do brány Zemplína netradične hlavou. Foto: TASR

„Hráči si zaslúžia pochvalu za svedomitý prístup. Zápas odmakali, šprintovali jeden za druhého. Bol to z našej strany dobrý kolektívny výkon. Prezentovali sme sa tak ako v druhej lige, nič sme nechceli meniť na našom taktickom zámere, s ktorým sme boli úspešní. Ovocie nám to prinieslo aj teraz. Samozrejme, kľúčový moment bola nevyužitá jedenástka hostí, ale svedomitým šťastie praje. Veríme, že môžeme zvládnuť aj posledný krok,“ povedal tréner Petržalky Michal Kuruc, na ktorého nadviazal autor zlomového gólu Lukáš Gašparovič: „Sú to skvelé pocity. Potiahli nás takmer štyri tisícky divákov, ktorí vytvorili výbornú kulisu na štadióne. Boli sme motivovaní, išli sme za víťazstvom a to sme aj dosiahli. Máme dobrú východiskovú pozíciu pred odvetou. Veľmi som si to užil, na zápas sa prišli pozrieť moji najbližší, mal som tu veľa známych. Verím, že nás ľudia prídu podporiť aj na druhý koniec Slovenska. V odvete chceme nadviazať na výkon z prvého zápasu. Vieme, že to bude v Michalovciach veľmi ťažké, ale určite sa na to čo najlepšie nachystáme.“   

Lukáš Gašparovič je služobne najstarší hráč Petržalky. V druhej najvyššej súťaži strelil v bielo-čiernych farbách od sezóny 2018/19 už 34 gólov, ale fanúšikovia by len ťažko hľadali v mysli taký, ktorý zaznamenal hlavou. „Videl som, že Patrik Danek bude obaľovať loptu a tá sa zatočí smerom k bránke. Vletel som do toho a bol z toho gól. Najviac ma teší, že som ním pomohol mužstvu,“ dodal.   

LEN TÁ EFEKTIVITA 

Michalovčania síce nehrali zle, ale opäť sa potvrdilo, že ich problém je strieľanie gólov. „Žiaľ, nepremenili sme šance. Ak by sme boli efektívni, zápas by sa skončil iným výsledkom. Musíme teraz zostať najmä pokojní, ťažko už niečo natrénujeme. Prvý zápas nám nevyšiel, ale ja verím, že v mužstve máme hráčov schopných presadiť sa v odvete,“ povedal 41-ročný kapitán tímu MFK Zemplín Michalovce Igor Žofčák a na margo svojej nepremenenej penalty doložil: „To sa stáva. Teraz musíme dať hlavy hore a zvládnuť odvetu, dôležitá bude dobrá regenerácia.“