​Nový ročník Niké ligy sa začne 27. júla. V 1. kole aj súboj majstra s nováčikom

​Nový ročník Niké ligy sa začne 27. júla. V 1. kole aj súboj majstra s nováčikom

Nový ročník Niké ligy sa začne v sobotu 27. júla 2024. Otváracie zápasy budú naraz hneď dva. Sezónu 2024/2025 vykopnú futbalisti v Podbrezovej a Skalici.

Otváracie zápasy nového ročníka Niké ligy 2024/2025 budú v sobotu o 18:00. Celkovo tridsiata druhá sezóna najvyššej futbalovej súťaže v ére samostatnosti Slovenska sa začne zápasmi Podbrezová – Žilina a Skalica – Zemplín Michalovce. V prvom kole cestuje Slovan na dočasnú domácu pôdu Komárna, do Zlatých Moraviec a kolo uzavrú nedeľné zápasy v Trnave, Košiciach a Ružomberku. Nováčikom nadchádzajúcej sezóny Niké ligy je Komárno, titul obhajuje bratislavský Slovan. 

Sezóna 2024/2025 sa bude hrať podobne ako tá predošlá. Na jeseň je naplánovaných 18 kôl. Posledný zápas v roku 2024 bude 15. decembra. Základnú časť tvorí 22 kôl, ktoré doplní desaťkolová nadstavba. Na záver ligy nás čaká opäť baráž o účasť v Niké lige, kde sa stretne predposledný tím v Niké lige s druhým celkom z 2. ligy. V závislosti športového vývoja v Slovnaft Cupe sa bude hrať aj prípadné play off o Konferenčnú ligu UEFA. 

AKO SA ROBÍ „ŽREB“?   

Niké liga, podobne ako iné ligové súťaže, sa nežrebujú ako tie pohárové. Konkrétny rozpis zápasov určuje poradie tímov z predchádzajúcej sezóny. To znamená, že každý tím vstupuje do novej sezóny s konkrétnym číslom. To reprezentuje postavenie tímu v tabuľke v predchádzajúcom ročníku. Napríklad Slovan má číslo 1, DAC 1904 číslo 2 a nováčik z Komárna číslo 12. V prípade Ružomberka to je ale inak. Nemá číslo 5, ktoré vyjadruje jeho postavenie v tabuľke na konci sezóny, ale číslo 4, keďže je Ružomberok víťazom Slovnaft Cupu a je zástupcom Slovenska v predkole Európskej ligy UEFA.   

„Číslo 4 má vždy buď víťaz Slovnaft Cupu, teda Slovenského pohára, alebo víťaz play-off o Európsku konferenčnú ligu UEFA. Je to z dôvodu, aby sme sa v prvých kolách Niké ligy vyhli tomu, že tímy, ktoré hrajú jednu z európskych pohárových súťaží narazia na seba v domácej súťaži. Hrozilo by to, že by sme na zápas nenašli vhodný termín, keďže napríklad jeden z tímov by musel hrať v sobotu, ale nemohol hrať v nedeľu, a druhý by zároveň mohol hrať iba v nedeľu. Takto sa tomuto scenáru vyhneme,“ vysvetľuje výkonný riaditeľ Únie ligových klubov Michal Mertinyák.

 

TRENČÍN SI VYMENIL ČÍSLO SO SKALICOU   

Svoje čísla v rozpise si vymenili aj Trenčín so Skalicou, čo odobrilo svojim hlasovaním Prezídium ÚLK. Trenčín ide do novej sezóny s číslom 9, hoci skončil na ôsmom mieste. Skalica to má presne naopak. „V tomto prípade je to z dôvodu inštalácie nového trávnika v Trenčíne. S číslom osem by musel začínať doma. Takto nebude hrať 1. kolo Trenčín doma,“ ozrejmuje Mertinyák a dodáva, že v takomto prípade si bude musieť Trenčín odložiť len jedno kolo. „Je to najlepšie možné riešenie vzhľadom na fakt, že Trenčín pokladá nový trávnik a nestihne ho mať pripravený na začiatok nového ligového ročníka. Svoj domáci zápas s Košicami v druhom kole odohrá teda 20. augusta.“   

TELEVÍZNE ZÁPASY   

Od novej sezóny sa mierne pozmení koncept televíznych zápasov. S tým súvisia i dni a časy, kedy sa budú zápasy Niké ligy hrať. O konkrétnom koncepte budeme informovať v spolupráci s partnerom a vysielateľom Niké ligy, ktorým je aj v budúcej sezóne skupina Markíza. 

PROGRAM 1. KOLA NIKÉ LIGY    

27.7.2024 o 18:00 Podbrezová – Žilina 

27.7.2024 o 18:00 Skalica – Zemplín 

27.7.2024 o 20:30 Komárno – Slovan*  

28.7.2024 o 18:00 Spartak – Trenčín  

28.7.2024 o 18:00 Košice – DAC 1904  

28.7.2024 o 18:00 Ružomberok – MFK Dukla   

*možná zmena termínu vzhľadom na účinkovanie mužstva v jednej z európskych pohárových súťaží    

Ďalší program zápasov Niké ligy si môžete pozrieť na našom webe, či v aplikácii Niké ligy.