Spomienka na gólového rekordéra našej ligy

Spomienka na gólového rekordéra našej ligy

Juraj Halenár, historicky najlepší strelec najvyššej slovenskej futbalovej súťaže, by dnes oslavoval 41. narodeniny.

Góly dával s ľahkosťou sebe vlastnou a na konto mu utešene pribúdali počas celej jeho ligovej kariéry. Juraj Halenár ich v našej lige nastrieľal dovedna 125 a v historických tabuľkách je zapísaný ako najlepší ligový strelec. Hoci bol odchovancom Lokomotívy Trnava, členom Klubu ligových kanonierov sa stal vďaka presným zásahom v dresoch bratislavských klubov Interu, Petržalky a Slovana.

Päťkrát sa tešil z majstrovského titulu a s Artmediou Petržalka si zahral aj v skupinovej fáze Ligy majstrov. Pamätný je jeho hetrik v kvalifikačnom zápase do siete Celticu Glasgow. S reprezentáciou do 19 rokov získal na ME 2002 bronz, v A-tíme Slovenska nastúpil trikrát. 

V sezóne 2017/2018 hrával štvrtú najvyššiu rakúsku súťaž v tíme SV Harreither Gaflenz. Žiaľ, ďalšie sezóny si už tento skvelý útočník na konto nepripísal. Deň po jeho 35. narodeninách obletela nielen futbalovú komunitu tragická správa o jeho úmrtí.

Pred vyše mesiacom, na slávnostnom galavečere Jedenástka sezóny Niké ligy 2023/2024, sa Juraj Halenár (in memoriam) stal členom Tribúny slávy v kategórii Hráč. Pamätnú plaketu prevzali spoločne jeho otec Alojz a syn Nicolas, ktorému takisto učaroval futbal a hráva za mládež Interu Bratislava.   

Pri tejto príležitosti si na Juraja Halenára zaspomínal Vladimír Weiss st., najlepší tréner uplynulej sezóny Niké ligy, ktorý vychýreného strelca trénoval v Artmedii aj v Slovane: „Juraj bol skvelý chlapec, výborný futbalista. Mal fantastickú kopaciu techniku, jeho priame kopy boli ozdobou ligy. Veľká tragédia, takisto ako Peter Dubovský, aj Juraj Halenár patril medzi hráčov, s ktorými som hrával alebo ich trénoval. Spomínam na neho len v dobrom, pretože to bol vynikajúci chlapec. Asi týždeň pred tým nešťastím som ho stretol a nič nenaznačovalo tomu, že by sa niečo také stalo, bol plný optimizmu. Bol skvelý.“

Česť jeho pamiatke.