Aston Villa? Skvelé pre nás i fanúšikov

Aston Villa? Skvelé pre nás i fanúšikov

S útočníkom FC Spartak Trnava Jakubom Paurom nielen o tom, že červeno-čierni si počas leta zmerajú sily s účastníkom Premier League.

Pozornosť futbalových fanúšikov sa sústredí do Nemecka, kde je v plnom prúde európsky šampionát. V Niké lige je na programe letná pauza, no to neznamená, že o zaujímavé správy a tiež atraktívne zápasy je núdza. Napríklad, Košice si zmerajú sily v generálke na ďalšiu sezónu s AS Rím a do Trnavy príde možno ešte zvučnejší súper. Spartak nastúpi proti účastníkovi anglickej Premier League a úspešnému kvalifikantovi do Ligy majstrov Aston Ville. „Takéto zápasy by som uvítal aj každého pol roka,“ povedal okrem iného v rozhovore pre Našu ligu útočník Jakub Paur (31), ktorý zažil vydarený záver jari a úspešné obdobie prežíva aj v súkromnom živote.

Na konci minulej sezóny ste sa s verejnosťou podelili o tom, že s manželkou Romanou očakávate druhý prírastok do rodiny. Aké to bolo teraz odísť od blízkych na sústredenie? 

Poznajú to aj bežní ľudia, ktorí cestujú za prácou na týždňovky a majú deti. Samozrejme, nebolo to jednoduché. Som rodinne založený a vždy sa mi ťažko odchádza od najbližších na sústredenia. Verím, že manželka to aj v očakávaní ďalšieho dieťatka so synčekom zvládnu a určite jej pomôžu aj svokra a moja mama. 

Už si rodina asi zvykla na to, že profesionálni futbalisti trávia veľa času na cestách. 

Áno, manželka vie, čo to všetko znamená. Takže, na podobné prípady je pripravená. 

O vás je známe, že s rodinou trávite obdobie medzi sezónami na dovolenkách. Kam ste sa vybrali teraz? 

Išli sme na Cyprus, kde sme boli aj pred dvomi rokmi. Syn mal vtedy pol roka a veľmi sa nám tam páčilo. Výhoda spočíva v tom, že sa tam neletí dlho. Bolo to naozaj výborné a užili sme si to naplno. 

Patríte medzi tie typy hráčov, ktorí po dovolenkách ľahko nabiehajú do tréningového kolotoča, alebo bývajú pre vás rozbehy ťažšie? 

Čím som starší, tým je to ťažšie. To si musím priznať. Vzhľadom na to, že sme si plnili už počas dovolenky individuálne plány, to však nebol až taký problém. 

Individuálne plány v rámci dovoleniek sa vám plnia ťažko? 

Ľahké to nie je. Predstavte si situáciu, že ste niekde v rezorte, od rána svieti slniečko a vy máte ísť behať alebo cvičiť. Človek by radšej len oddychoval na pláži. Ale tak to je a treba to spraviť, potom sa hráč lepšie cíti na začiatku prípravy. 

Prvé tréningy s tímom boli náročné? 

Prvý tréning bol ľahší, taký nábehový. Od druhého dňa sme už makali naplno. Ale keďže sme pracovali aj počas voľných dní, išlo to celkom fajn. 

V rámci prípravy sa nachádzate na sústredení v Slovinsku. Aké podmienky ste tam našli? 

Boli sme tu aj pred rokom, sme teda v tom istom hoteli a trénujeme v tom istom centre. Vedeli sme, do čoho ideme. 

Letná príprava plynie počas majstrovstiev Európy v Nemecku. Pozeráte spolu aj zápasy? 

Áno. Uvidíme, či budeme mať na to chuť po pár dňoch a dvojfázových tréningoch. Ale je to určite milé spestrenie. 

Správne predpokladáme, že popri Slovensku všetci držíte palce aj Slovinsku? 

Áno, ale najviac Slovensku. 

Čo hovoríte na to, že atmosféru Eura prežívajú dvaja vaši spoluhráči? V drese Slovenska je to Sebastian Kóša a v slovinskom tíme Adrian Zeljkovič. 

Je to skvelá reklama pre trnavský futbal. Keď v budúcnosti dostanú zo Spartaka ponuku nejakí zaujímaví a mladší hráči, možno aj na základe tohto sa rozhodnú pre náš klub. Uvidia, že majú šancu dostať sa na šampionát aj odtiaľto. Pre nás je to super správa. 

A super správa je určite aj skutočnosť, že v rámci tejto letnej prípravy zažijete veľký zápas aj vy ostatní. Čo hovoríte na to, že budete čeliť Aston Ville? 

Je to skvelé. Vlani sme mali za súpera Valenciu, teraz príde ďalší veľký protivník a v Trnave sa opäť uskutoční veľký zápas. Nepochybujem, že pre fanúšikov to bude obrovský zážitok a takisto pre nás hráčov. Takéto zápasy by som uvítal aj každého pol roka, nie každý rok. 

Inklinujete k anglickému futbalu? 

Vždy som fandil FC Barcelona a najbližší mi je španielsky futbal, ale na pozeranie je pre mňa určite najatraktívnejšia práve anglická Premier League. Som rád, že zažijem zápas s takýmto súperom. 

Porovnanie síl bude určite zaujímavé. 

Nepochybne. Samozrejme, dnes ešte nevieme, v akej zostave sem Aston Villa príde a akí hráči proti nám nastúpia. Je to prípravné stretnutie. Pred rokom sme sa presvedčili, že s Valenciou sa dalo hrať, prehrali sme tesne 0:1. Ako sa hovorí, kvalitou sú tieto tímy odstrelené, ale zase možno nie až tak, ako by sa na prvý pohľad zdalo. 

Poďme ku vám osobne. Na konci jari ste patrili k najlepším hráčom Spartaka. Ako vás to povzbudilo smerom do prípravy? 

Veľmi. Nemám za sebou ľahkú sezónu, ale keď prišla príležitosť, snažil som sa spraviť maximum. Napokon to pre mňa veľmi pozitívne vypálilo, z čoho mám radosť. Dodalo mi to ďalšiu motiváciu tvrdo pracovať, aby som v čo najväčšej miere pomohol Spartaku na domácej scéne a v pohárovej Európe. 

Čomu pripisujete skutočnosť, že ste sa dobre chopili šance, hoci ste predtým takmer nehrávali? Je to o dobrej fyzickej pripravenosti, alebo bola v tomto prípade kľúčová mentálna sila? 

Tieto veci idú ruka v ruke. Fyzicky aj mentálne musíte pracovať na tom, aby ste bol pripravený na svoju šancu. Som ten typ futbalistu, ktorý nikdy nič nevypustí. Pre mňa bolo prirodzené ísť naplno, keď sa naskytla príležitosť. Teší ma, že sa mi darilo. 

V Trnave sa zatiaľ prezentujete ako muž momentov. Je pre vás hlavná výzva vybojovať si teraz miesto v základnej zostave? 

Samozrejme, že človek by najradšej hrával stále a bol jednotka v tíme na svojom poste, ale vieme, aká je tu kvalita. V tíme máme veľmi gólového Michala Ďuriša, takisto ostatných chalanov. Ľahké to pre mňa nebude, ale verím, že keď znova dostanem šancu, dokážem ju využiť. 

V čom je Michal Ďuriš výnimočný? Prečo prežil skvelú kariéru a prečo je aj vo veku 36 rokov jednotka na poste hrotového útočníka v Spartaku? 

V prvom rade je ochotný do úmoru drieť. V každom zápase odbehá neskutočné množstvo kilometrov, zvedie kvantum súbojov a stále pracuje pre mužstvo. Futbal mu to potom vracia tým, že dáva góly. Je to muž momentu, dokáže sa v šestnástke dobre orientovať a potom je produktívny. To sa od útočníka čaká a myslím si, že preto má za sebou výbornú kariéru. Je to profesionál na ihrisku aj mimo neho. Myslím si, že to ho zdobí odjakživa.   

NAJHORŠIA MOŽNOSŤ 

Cestou na sústredenie do Slovinska sledovali Trnavčania aj žreb 2. predkola Konferenčnej ligy. Súper FC Spartak Trnava bude víťaz kazašsko-bosnianskeho súboja FC Aktobe - FK Sarajevo. „Pre nás to bola najhoršia možnosť. Čaká nás kvalitný protivník s dobrými hráčmi. Navyše, ak by postúpilo Aktobe, podstúpime cesta do Kazachstanu a určite sa bude hrať v horúčave. Z ponúkaných možností bola táto určite najhoršia,“ povedal Jakub Paur.   

JAKUB PAUR – FAKTY 

  • Narodil sa 4. júla 1992, vyrastal v obci Višňové pri Žiline, hráva na poste útočníka za FC Spartak. 
  • Futbalovo vyrastal v MŠK Žilina, kde sa presadil aj v seniorskom tíme. 
  • Pod Dubňom pôsobil na seniorskej úrovni najskôr v rokoch 2011 až 2016, no sezónu 2011/2012 odohral na hosťovaní v Zlatých Moravciach. V roku 2016 zamieril do Trenčína na výmenu za Jakuba Holúbeka. V lete 2019 sa do Žiliny vrátil a v materskom klube odohral ďalšie tri sezóny, zastával aj pozíciu kapitána tímu. Pred dvomi rokmi odišiel do Trnavy, kde je dodnes. 
  • V sezóne 2016/17 vyhral so Žilinou Niké ligu, v ročníku 2022/23 triumfoval s Trnavou v pohári, pričom vo finále so Slovanom Bratislava (3:1 pp), práve Jakub Paur strelil zlomový gól na 2:1. 
  • V Niké lige odohral 277 zápasov a strelil v nich 40 gólov. 
  • V poslednej sezóne naskakoval v červeno-čiernom drese najmä ako žolík z lavičky, v 19 dueloch Niké ligy (589 minút) si pripísal jednu asistenciu.
  • Slovensko reprezentoval vo všetkých mládežníckych kategóriách až po národný tím do 21 rokov. 
  • Jeho obľúbený zahraničný klub je FC Barcelona a hráč Lionel Messi. 
  • Je ženatý, s manželkou Romanou sú v očakávaní druhého potomka, vychovávajú syna Jakuba, ktorý v auguste dovŕši tri roky.