Zo začiatku sa cítil ako v New Yorku

Zo začiatku sa cítil ako v New Yorku

So stredopoliarom Marekom Zsigmundom o tom, ako si po prestupe z MFK Ružomberok do FC Košice zvyká na nový klub aj mesto.

Až dosiaľ hrával iba za Ružomberok. V klube spod Čebraťa sa vypracoval na kapitána a v máji priviedol MFK k trofeji, keď Liptáci vo finále Slovnaft Cupu zdolali Trnavu (1:0). Stredopoliar Marek Zsigmund (27) zdvihol pohár nad hlavu na košickom štadióne. Vtedy ešte nevedel, že práve tamojšia aréna sa stane jeho domovom. Hoci s Ružomberčanmi získal miestenku do 1. predkola Európskej ligy, pozitívne reflektoval na ponuku z FC Košice, kde odštartoval letnú prípravu. „Mal som šťastie, že som už v minulosti naviazal kamarátske vzťahy s viacerými hráčmi v FC, takže moja adaptácia v kabíne a meste plynie o to ľahšie,“ povedal okrem iného v rozhovore pre Našu ligu Marek Zsigmund.

Prvýkrát v živote ste zmenili klub. Ako sa cítite na novej adrese? 

Zatiaľ veľmi dobre. Mal som šťastie, že som už v minulosti naviazal kamarátske vzťahy s viacerými hráčmi v FC, takže moja adaptácia v kabíne a meste plynie o to ľahšie. Predsa len, Košice sú omnoho väčšie ako Ružomberok. Pomoc od chalanov si vážim, cítim sa tu veľmi dobre.   

Je to naozaj veľký rozdiel z pohľadu života? 

Prvé dni som sa cítil ako v New Yorku, Košice sú v porovnaní s Ružomberkom ozaj veľké. Bol som trochu stratený, aj na prechádzkach som používal navigáciu. Postupne si zvykám, ale nebude to veľký problém.   

Veľké mesto prináša väčšie možnosti. Tešíte sa aj z tohto pohľadu na košický angažmán? 

Určite. Aj z osobného pohľadu som potreboval zmenu. Teším sa, že zažijem niečo nové a spoznám tiež veľa nových ľudí.   

Prišli ste do mužstva, ktoré sa na rozdiel od Ružomberka v predošlej sezóne výsledkovo aj herne trápilo. Aké máte pocity z tímu? 

Nováčikovské sezóny sú vždy veľmi náročné. V Košiciach je veľký potenciál, ktorý sa v minulej sezóne nepodarilo naplniť. Káder prešiel väčšími zmenami, postupne si na seba zvykáme. Tvrdo pracujeme a každým dňom je to lepšie. Som presvedčený, že na ligu budeme veľmi dobre nachystaní a prejaví sa to aj vo výrazne lepších výsledkoch v porovnaní s predošlou sezónou.   

Dá sa porovnávať kvalita košického kádra s ružomberským? 

V tejto chvíli ťažko. Je začiatok prípravy a máme tu viacero mladých chlapcov a hráčov na skúške. Lídri z minulej sezóny však určite majú kvalitu. Tréner Gergely Geri vie, čo chce hrať a čo má od nás vyžadovať. Snaží sa dostať do našich hláv jeho myšlienky. Som presvedčený, že keď budeme ďalej svedomito pracovať počas letnej prípravy, tak to bude dobré a prejaví sa to aj v novej sezóne Niké ligy. 

V Ružomberku ste boli zvyknutý na slovenskú šatňu. Ako sa vám pozdáva pestrejšia košická? 

Aj v Košiciach je veľa Slovákov, čiže v tomto až takú zmenu necítim. A legionári sú super, všetko je fajn. 

Keď ste prvýkrát zavítali na košický štadión, vynorili sa vám v hlave spomienky na pohárový triumf spred pár týždňov? 

Samozrejme. Vždy sa usmievam, keď prichádzam na štadión. Zakaždým mi príde na um myšlienka, že začínam novú kariérnu etapu na mieste, kde som oslavoval svoj dosiaľ najväčší úspech. Verím, že pekných momentoch zažijem v Košiciach ešte viac. 

Angažmán v Košiciach je pre Mareka Zsigmunda nielen futbalovou, ale aj životnou zmenou. Foto: FC Košice

Je super prichádzať každý deň do práce s peknými spomienkami. 

Áno, dá sa to tak povedať. Je to veľmi príjemné, ale zároveň je to minulosť, niečo, čo je už za mnou. Treba ďalej makať a pozerať sa dopredu. 

Váš prvý prestup v kariére bol náročný z pohľadu emócií. Už je všetko za vami, alebo ešte sa myšlienkami vraciate k udalostiam posledných týždňov? 

Všetko, čo sa stalo, mám už vo svojom vnútri uzavreté. Určite som na Ružomberok nezanevrel, mám tam kamarátov, rodinu, som stále v kontakte s chalanmi. MFK budem mať vždy rád a svojmu bývalému klubu budem držať palce. Nad okolnosťami prestupu vôbec nerozmýšľam. Sústredím sa na Košice a svoju robotu pre FC. 

Už ste rozmýšľali nad tým, ako budete prežívať vzájomné zápasy s Ružomberkom? 

Keď nám poslali rozpis zápasov, tak som hneď pozeral, kedy ma čaká prvý zápas proti MFK. Je to ešte ďaleko, ale už sa podpichujem s chalanmi. Povedal som im, že si na nich nabrúsim kolíky, tak nech sa mi na ihrisku vyhýbajú. Veľmi sa na to už teším. 

Ste hráč, ktorý rád pritvrdí. Takže aj proti Ružomberčanom budete dohrávať osobné súboje? 

Určite to bude pestré a tvrdé, ale sú to kamaráti, takže na konci zápasu si podáme ruky a všetko bude v poriadku. To je vo futbale najdôležitejšia vec. 

Paradoxom je, že ste sa odchodom z Ružomberka vzdali účasti v Európskej lige, ale asi by ste museli v nej veľmi ďaleko prejsť, aby ste čelili takému súperovi, aký vás v košickom drese čaká v generálke. 

Samozrejme, mrzí ma, že som prišiel o pohárovú Európu, ale takto to malo byť. Generálka na Niké ligu proti AS Rím bude určite chutná čerešnička na torte letnej prípravy. Veľmi sa už na to teším. Verím, že uvidím v Košiciach vypredaný štadión a že naším výkonom navnadíme fanúšikov, aby chodili v hojnom počte aj na ligové zápasy. 

Máte špeciálny vzťah k AS Rím? 

Nemám. Beriem tento zápas ako duel s atraktívnym súperom, proti akému nenastúpite každý deň. Bude to určite ťažký zápas, ktorý si však chceme aj užiť. Verím, že našich fanúšikov nesklameme výkonom a ani výsledkom. 

V Ružomberku ste dosiahli veľa. Už ste rozmýšľali nad tým, čo očakávate od angažmánu v Košiciach? 

Snažím sa nepozerať príliš dopredu. Momentálne sa sústredím na to, aby sme sa dobre pripravili na novú sezónu. Môj najbližší cieľ je zvíťaziť v prvom kole nad Dunajskou Stredou a potom si stanovím cieľ vyhrať ďalší zápas, atď… Uvidíme, ako to dopadne. 

Prvý cieľ neznie ľahko. Zdolať vicemajstra určite nebude jednoduchá úloha. 

Som rád, že začíname doma proti Dunajskej Strede. Áno, je to náročný a kvalitný súper, ale podľa môjho názoru nie je nič lepšie, ako ukázať ľuďom, že aj mužstvám ako FC DAC 1904 sa bude v Košiciach hrať veľmi ťažko. Myslím si, že víťazstvo v prvom kole by mohla byť tá správna pozvánka pre ľudí, aby chodili v hojnom počte aj na ostatné zápasy, bez ohľadu na to, či čelíme Slovanu alebo Komárnu.   

MAREK ZSIGMUND – FAKTY 

  • Narodil sa 20. apríla 1997 v Ružomberku, hráva na poste stredopoliara za FC Košice. 
  • S futbalom začínal v MFK Ružomberok, kde si prešiel všetkými mládežníckymi kategóriami, postupne sa vypracoval až na kapitána seniorského áčka. Pod Čebraťom hrával do leta 2024 s výnimkou sezóny 2016/17, ktorú strávil na hosťovaní v Liptovskom Hrádku. 
  • Debut v prvom tíme si pripísal 6. apríla 2019 v dueli 3. kola nadstavby proti ŠKF Sereď (1:0). Celkovo odohral za Ružomberok v Niké lige 99 zápasov, strelil v nich dva góly, pripísal si päť asistencií a nazbieral 29 žltých kariet. V uplynulej sezóne našej najvyššej súťaže zasiahol do 28 zápasov (2097 minút), dosiahol v nich bilanciu 0+1 a dostal deväť žltých kariet. 
  • Ako kapitán priviedol Ružomberok v sezóne 2023/24 k víťazstvu v pohári po košickom finále nad Trnavou (1:0). V sezóne 2018/19 bol pri zisku ligového bronzu a v ročníku 2021/22 sa tešil z druhého miesta v Niké lige. 
  • V lete 2024 sa nedohodol s MFK Ružomberok na znení nového kontraktu a podpísal trojročnú zmluvu s FC Košice. Bol to jeho prvý prestup v kariére.
  • Slovensko reprezentoval v kategórii do 16 rokov. 
  • Jeho obľúbený zahraničný klub je FC Liverpool a hráč Steven Gerrard.