Na premiéru bude vypredané

Na premiéru bude vypredané

S kapitánom nováčika Niké ligy z Komárna nielen o očakávaniach po historickom postupe KFC medzi elitu.

Bola to veľká slávnosť. Keď futbalisti Komárna zvíťazili začiatkom mája na trávniku Trebišova 3:1, hráči KFC spečatili historický postup klubu z juhu Slovenska do Niké ligy. Cesta cez republiku bola dlhá, spievalo sa veľa… Všetko smeruje k tomu, že „fialky“ nebudú medzi elitou len do počtu. V Komárne vznikol silný tím, ktorý vedie skúsený tréner Mikuláš Radványi a v meste sa už stavia nový štadión. Nováčik síce začne svoju prvoligovú sezónu v azyle v Zlatých Moravciach, no v priebehu jesene by sa mal sťahovať domov. „Verím, že štadión v Komárne stihnú vybudovať tak, aby sme stihli otvárací duel s Dunajskou Stredou. To by bol určite parádny sviatok pred plnými tribúnami,“ povedal v rozhovore pre Našu ligu stopér a kapitán tímu Martin Šimko (26), pre ktorého bude nasledujúca sezóna takisto premiérová prvoligová v kariére.

Cez týždeň potvrdilo Prezídium ÚLK Komárno ako účastníka najvyššej súťaže, čo ste sa vy osobne dozvedeli na dovolenke. Takže, bol to ďalší dôvod na oslavy? 

Ale nie… Osláv už bolo dosť. Stačilo! Všetci sa už pripravujeme na novú sezónu Niké ligy. 

Prvý tréning máte na programe v pondelok. Cítiť už v kolektíve to správne napätie? 

Samozrejme. Sme spolu v kontakte a všetci sa veľmi tešíme. Už týždeň pred štartom prípravy si plníme individuálne plány, takže sme už celkom zabehnutí. 

Futbal v Komárne dlhodobo napreduje. Kedy ste vy osobne začali veriť, že uplynulá sezóna bude tá postupová? 

Ja osobne som veril od začiatku letnej prípravy. V kabíne sme si povedali, že by bolo pekné pričiniť sa o historický postup. Napokon sme to dokázali a je to úžasné. 

Z čoho vyplynul váš optimizmus? 

Zo silnej partie, ktorá sa dlhodobo tvorila. Už rok predtým sme tvorili skvelý kolektív a počas minulej sezóny sa ešte viac utužil. Myslím si, že to je kľúč k úspechu každého futbalového tímu. 

Celú sezónu ste hrali domáce zápasy v azyle v Šali. O to viac si ceníte postup? 

Samozrejme. Nebolo jednoduché stále cestovať, nikdy sme neboli naozaj doma. Veľa času sme strávili v autobuse. My sme však zabojovali a oplatilo sa! 

Ani v úvode premiérovej sezóny v Niké lige nebudete hrať doma. Môžete zo skúsenosti z druholigového cestovania ťažiť medzi elitou?

Dúfame, že náš nový štadión postavia čo najrýchlejšie aspoň do stavu, že budeme môcť hrať doma. Dovtedy sa pokúsime takisto získať čo najviac bodov. Prechodný domov nájdeme v Zlatých Moravciach, bude to zase niečo nové. Ešte sme to tam nenavštívili, takže uvidíme, aké podmienky tam nájdeme. 

FC ViOn má príjemný a útulný štadión, ktorému nič nechýba. 

Tiež to tak vnímam. Verím, že sa tam budeme cítiť dobre. 

Keby ste však mohli v prvom kole hostiť majstrovský Slovan doma… 

…malo by to grády! Určite by bolo vypredané. Aj napriek tomu, že Slovan Bratislava privítame v Zlatých Moravciach, veľmi sa už na zápas tešíme. Verím, že štadión v Komárne stihnú vybudovať tak, aby sme stihli otvárací duel s Dunajskou Stredou. To by bol určite parádny sviatok pred plnými tribúnami. Fanúšikovia budú zvlášť emotívne prežívať práve derby o Žitný ostrov. 

Nielen Komárno, ale ani vy osobne ste dosiaľ nikdy nehrali najvyššiu súťaž. Čo osobne pre vás znamená, že sa tejto skúsenosti konečne dočkáte? 

V prvom rade sa veľmi teším, som nesmierne motivovaný. Konečne to prišlo! Je krásne, že som si to vybojoval postupom. Prináša to so sebou určite iné pocity, ako keď prestúpite do klubu z vyššej súťaže. Sám som zvedavý, o čom to teraz bude. 

V Niké lige dostávajú príležitosť mladí hráči, občas aj 16-roční. Verili ste, že sa ešte dočkáte štartov v najvyššej súťaži? 

Vždy som si veril, že na to mám. Možno mi v predošlých rokoch občas chýbalo šťastie, inokedy kvalita alebo sebadôvera. Teraz už mám viac skúseností a verím, že sa to odzrkadlí na ihrisku. 

V minulej sezóne ste z pozície stopéra dostali len jednu žltú kartu. To je kapitán KFC taký dobrý chlapec? 

Asi až príliš… Budem to musieť trochu zmeniť! Teraz vážnejšie, sezónu predtým som nazbieral desať žltých kariet, čiže neprikladám tomu úplnú váhu. Uvidíme, ako to vypáli v Niké lige. 

Zaujímavé je, že k postupu ste pomohli deviatimi gólmi. Nechcete si to vyskúšať na hrote? 

V tejto sezóne sa mi strelecky naozaj skvele darilo! Dúfam, že budem takto pokračovať ďalej a že ma spoluhráči budú nachádzať najmä pri štandardných situáciách v pokutovom území. 

Čomu pripisujete, že sa vám z pozície stopéra takto strelecky darilo? 

Už v mládeži to bola moja silná stránka. Tento rok sa to len potvrdilo. Štandardné situácie drilujeme a máme hráčov, ktorí ich vedia výborne kopnúť. Keď ma nájdu v šestnástke, už je to len na mne, či príležitosť využijem. Teraz sa mi darilo a gól som dal pomaly zo všetkého. Uvidíme, čo prinesie v tomto smere budúca sezóna. 

Už ste premýšľali nad tým, ako sa vám bude nielen presadzovať, ale aj brániť, v konkurenčnom prostredí Niké ligy? 

Určite to bude náročnejšie. Budeme musieť zrejme brániť o čosi nižšie, viac z bloku. Necháme sa prekvapiť, ako to vymyslí tréner. Dôležité budú motivácia a disciplína. Ja sa na to teším. 

Na súboje s ktorými útočníkmi sa najviac tešíte? 

Ťažká otázka… Určite na súboje s útočníkmi najkvalitnejších tímov ako Slovan Bratislava, Trnava či Dunajská Streda. 

Slovan má na hrote Davida Strelca. Jeho výkony si pozriete v televízii na európskom šampionáte a potom ho v prvom ligovom zápase budete brániť… 

Znie to super. Všetci sa už tešíme na zápas so Slovanom a určite sa zodpovedne pripravíme. 

V Slovnaft Cupe ste už čelili tímom z Niké ligy. Čo vám tieto zápasy ukázali? 

Jednoznačne to, že prvoligisti vás potrestajú aj za maličké chybičky. Keď zaváhate v druhej lige, nie vždy vyústi akcia do šance, nebodaj až gólu. V Niké lige to bude určite inak. 

V manažmentoch nováčikov vždy nastáva dilema, či po postupe majú angažovať veľa posíl so skúsenosťami z najvyššej súťaže, alebo dať šancu hráčom, ktorí sa o posun vyššie pričinili. Ako to bude podľa vás v Komárne? 

Myslím si, že je tu snaha vytvoriť ten správny mix. Podľa mojich informácií dostanú šancu hráči, ktorí odohrali väčšinu sezóny a vypracovali sa na opory. Plus príde aj pár skúsenejších futbalistov. Takto by sa mala zachovať dobrá partia a zároveň zvýšiť kvalita. 

Vy ako kapitán tímu urobíte všetko, aby sa novici rýchlo etablovali v šatni? 

Určite áno, ale nielen ja. Aj ostatní chalani chcú, aby partia zostala dobrá. Príprava je krátka, takže toto bude veľmi dôležité. 

Tréner Mikuláš Radványi sa dohodol na predĺžení zmluvy a pod jeho vedením odštartuje KFC už štvrtú sezónu. Správne predpokladáme, že sa nikto z vás nesťažuje? 

Samozrejme. Sme na neho zvyknutí, spolu sme sa zlepšili a postúpili, takže to pre nás nebolo žiadne prekvapenie. Teším sa na ďalšiu spoluprácu. 

Je známy tým, že z hlavy neskladá šiltovku, ktorá mu vraj nosí šťastie. Veríte, že v Niké lige auru nestratí? 

Dúfam, že to tak bude. Akurát neviem, či šiltovku už nezmení, lebo musí byť zrejme celá prepotená… Hádam si ju ešte ponechá.   

ŠPECIÁLNE PROTI DUNAJSKEJ STREDE 

Martin Šimko patrí k hráčom, ktorí vyrastali v Dunajskej Strede, ale šancu v najvyššej súťaži v drese FC DAC 1904 nikdy nedostal. Logicky, že sa teší najmä na športové zápolenia s týmto súperom. „Budú to krásne zápasy. V Dunajskej Strede som ešte nezažil nový štadión, akurát bol vo výstavbe. Takže, konečne tam vstúpim,“ povedal s úsmevom kapitán KFC.   

MARTIN ŠIMKO – FAKTY 

  • Narodil sa 24. mája 1998 v Žiari nad Hronom, hráva na poste stopéra za KFC Komárno, kde zastáva aj pozíciu kapitána. 
  • S futbalom začínal v rodnom meste, ale už mládežnícke kategórie trávil v banskobystrickej Dukle a neskôr v Dunajskej Strede, kde však šancu v prvom tíme nikdy nedostal. 
  • V januári 2018 zamieril na hosťovanie do Zvolena, kde vydržal rok, jar 2019 hosťoval už v Komárne, kam v lete napokon prestúpil. Po polsezóne sa však sťahoval do druholigovej českej Jihlavy. Tam takisto vydržal len pol roka a od leta 2020 je výlučne hráčom KFC Komárno. 
  • V postupovej sezóne 2023/24 odohral všetkých 30 zápasov a rozhodne zaujal na stopéra netuctovými štatistikami. Strelil deväť gólov, pridal jednu asistenciu a nazbieral len jednu žltú kartu. 
  • Slovensko reprezentoval v kategóriách do 16, 17 a 19 rokov. 
  • Jeho obľúbený zahraničný hráč bol Carles Puyol, palce drží FC Barcelona. 
  • Riadi sa podľa životného motta: „Každý si je strojcom svojho šťastia.“